Колкото и са е удобно и уютно, ревността е неизбежен спътник на флирта в службата и пречи на работата, предупреждават специалистите.

Нека си сложим ръка на сърцето: кой не е преживял, не е бил свидетел или поне не е чувал за любовен роман на работното място? Забранен, таен или открит, все едно – еднакво е дразнещ за повечето колеги. Не са малко и тези, които са го преживели лично. Неслучайно се шири анекдотът, че 8 март е ден на колежката, защото дава повод на мъжете да флиртуват по-смело в работата.

Народът е измислил хубава поговорка за това, какво не трябва да си вадиш там, където си вадиш хляба. Според психолозите тя е актуална и днес. Колкото и романтична да изглежда за някои, любовта на работното място носи повече мъки, разочарования и проблеми с кариерата, отколкото положителни емоции.

Според статистиката 55 на сто от хората имат любовен роман с колега и тенденцията е този процент да се увеличава. Причините са в динамиката, в която живеем и се трудим. Днес рядко работният ден продължава само 8 часа. В XXI век губим много време в пътуване, често оставаме до по-късно в службата. След 12 часа в работа и пътуване вечер нямаме нито сили, нито желание да излизаме някъде. Все повече хора поставят кариерата на първо място.

Расте броят на самотните хора, а заедно с него – и броят на агенциите за запознанства. И у нас вече са актуални модерните сватовници, които в САЩ и на Запад се наричат мачмейкъри. Те предлагат услугата да намерят половинка на самотни хора.

Да срещнеш любовта в лицето на колегата е къде-къде по-лесно. С него е много по-вероятно да споделяте общи ценности, да имате близки интереси и достатъчно време да се опознаете и сближите. „Къде другаде да го срещна „моя човек“, като по цял ден съм на работа?“ е най-честото оправдание за подобен избор. Според статистиката обаче 41% от тези връзки завършват с раздяла и често поне единият от двойката губи работата си. 13% се влюбват в началника. Едва 8% от началниците обаче се влюбват в подчинен, което означава, че шефовете използват властта си само за неангажиращи връзки.

При 5% от случаите на „пеперуди в стомаха в работата“ любовта остава несподелена. Почти половината – 48% от връзките, създадени на работното място, са трайни. От тях при 17% двойките се женят, а при 31% романът продължава с години. Причините за разделите са различни: един от партньорите или и двамата са женени, сериозна връзка извън работата, несъвместимост на характерите, нова любов, нежелание за нова сериозна връзка или смяна на работата.

Как започва един роман, когато всичко е ново, забавно и невинно? При първия контакт жените са по-изобретателни, а действията на мъжете често плашат:

“Извинете, без да искам!“ Да разлееш или да счупиш нещо, случайно да „блъснеш“ човека… Списъкът на дребните хитринки е безкраен. Очевидните плюсове са, че може да насочите вниманието към себе си, да подчертаете привлекателните си черти в нужния ракурс. Докосването също изпраща сигнали и в двете посоки – дали сте си симпатични и дали се привличате.

“Само вие можете да ми помогнете“ е далеч по-добър вариант за първи контакт. Че кой мъж не би искал да се почувства рицар пред една безпомощна жена? Може да не се справяте с компютъра, принтера, с документи, вътрешноведомствени правила и т.н. Плюсовете са, че при решението на проблема имате възможност да благодарите. Освен това нищо не сближава двама души така, както общото решаване на един проблем.

Служебните партита са добър повод да поискате помощ, както и да се покажете в най-добрата си светлина на дансинга или в разговорите. Изпитият алкохол може да даде „имунитет“ в по-късните часове да се окажете заедно в леглото, а после да се оправдаете, че сте били пияни. Това е нож с две остриета – рискувате да ви приемат за човек, който си пада по връзките за една нощ.

 „Що за човек е този?“ е въпрос, който не можете да зададете на всеки от обкръжението си. Трябва да сте много предпазливи при разговорите – рискувате да попаднете на хора, склонни към клюки и интриги.

„Здравейте!“, казано с усмивка всеки път, когато срещнете симпатичния ви човек, е най-невинният начин да обърнете вниманието му към себе си. Усмивката е заразна, тя е бумеранг – рано или късно и той ще започне да ви се усмихва и да ви заглежда.

Какви са най-честите начини за сближаване, когато двамата вече се познават:

“Имаме толкова много общи неща!“ При хората с общи интереси винаги ще се намери тема за разговор. Ако ви привлича някакво занимание (или искате да се занемавате с нещо под нечие ръководство, това е повод за срещи и на друго по-подходящо за срещи място. Мачове на общия любим отбор, боулинг, колекциониране, кучета, котки, компютърни джаджи, кану и каяк, фотография и т.н. – всичко това дава възможност да излезете с обекта на вашите симпатии, да помолите за помощ, да се възхитите от неговата компетентност. Плюсовете са, че може да се сдобиете с нов кръг от познати и приятели.

“И ти ли си тук?“. „Случайно“ да се окажете на същото място и събитие, където е обектът на вашите чувства, е често използвана хитринка. Ако ви се удаде да завържете разговор, това дава повод да продължите да обсъждате темата и в работата.

„Имам нов проект“. Любим подход и повод да обсъдите с „човека“ детайлите по новото си начинание, да го помолите за съвет и помощ.

Универсални „свалки“

Падна ми батерията. Повод да го помолите за зарядно и да го попитате например за нови настройки, приложения и опции на телефона или таблета.

Командировките. Нищо не сближава така, както пътуванията и мотивиращите уикенди, когато може да общувате в неформална обстановка. Това дава отличен повод да изпъкнете в друг външен вид, по-различен от този в работата.

Любовта минава през стомаха. Вкусната храна винаги предизвиква положителни емоции. Седнете на неговата маса по време на обедната почивка или го почерпете с баница, сладки или нещо друго, което сте приготвили сами.

Ползата от вредните навици. Ако и двамата сте пушачи, срещата до мястото за пушене дава възможност за много по-свободни разговори.

„Искам същото!“ Попитайте го откъде си е купил таблета, тениската, копчетата за ръкавели или забавната запалка. Не забравяйте обаче да подчертаете, че искате да купите същото за рождения ден на вашия баща или брат – да не си помисли, че е за друг мъж.

 

Плюсовете на служебния роман:

♥ не се налага дълго време да се вглеждаш в кандидата, много по-бързо разбираш кои са положителните и отризателните му черти. Освен това на работа хората винаги изглеждат по-добре, жените са елегантни и гримирани, мъжете гладко избръснати и ухаещи на парфюм;

♥ на работа е по-лесно да наблюдаваш човека и да си нащрек, особено когато в обкръжението му се появи съперник/съперница;

♥ на двойката не се налага да губи месеци в по-близко оподнаване;

♥ винаги ще се намери обща тема за разговор;

♥ често се виждате.

Психолозите обаче са категорични:

Любовта и работата са две несъвместими неща

Животът ни минава в търсене на равновесие. На едната везна е работата, на другата – личния живот. Влюбвайки се в колегата, рискуваме да нарушим този крехък баланс, предупреждават специалистите.

Кои са минусите от романа на работното място:

♦ пречи на работата;

♦ принуден си да подбираш компанията си за разговор и обкръжението си, за да не предизвикаш ревност у партньора;

♦ когато колегите разберат за връзката, постоянно шушукат зад гърба ти, а по-завистливите плетат интриги;

♦ личният ти живот винаги е на показ и всяко скарване с любимия бързо става известно на всички колеги;

♦ в случай на раздяла рискуваш да загубиш работата си и това сериозно да повлияе на кариерата и репутацията ти.

Някои хора твърдят, че любовта към колегата вдъхновява и стимулира да сме по-добри в работата. Според специалистите обаче подобен роман няма как да способства за плодотворен труд. Обектът на любовта в непосредствена близост е дразнител, той разсейва и пречи на работата, извиква други, съвсем не делови помисли. В началото, когато сте на крилете на любовта, всичко изглежда прекрасно – да го виждате всеки ден, да сте близо до него. Но медалът има и обратна страна – омръзва ви да сте заедно непрекъсното. Къде остава романтиката от срещата, след като цял ден сте си липсвали?

Разделите при служебния роман също са по-болезнени. Разривът винаги е трагедия поне за единия от партньорите. Принуден си да продължиш общуването си с него/нея, а това е непоносимо. Вместо да си гледаш работата, следиш с кого флиртува той/тя. Вече не си същият човек нито в работата, нито в личния си живот. Изходите са два: или да напуснеш, или да бъдеш уволнен заради това, че вече не си толкова продуктивен и ефективен.

Неслучайно много работодатели включват в договорите си специална клауза за забрана на близки отношения между служителите. Основната причина е, че подобни неформални съюзи и „екипи“ пречат на вземането на решения. Но има и други подводни камъни, които специалистите по подбор на кадри са предвидили. Ако въпреки забраната се срещате с колега, се чувствате като в окови: трябва да криете любовта си. Това спъва и нормалните ви отношения с всички в работата.

Когато пък никой не знае за връзката ви, останалите колеги свободно флиртуват с вас. Това предизвиква ревност у половинката ви. В резултат и двамата сте неработоспособни. Ревността е неизбежният спътник и най-големият проблем при такива връзки, твърдят специалистите. Тя е и най-честата причина за караници и раздели при служебните романи.

И все пак има щастливи изключения. Някои успяват да развият връзката си смело пред очите на колегите си; други преценяват кой от двойката да се премести на нова работа. Не са редки и случаите, когато всички колеги заедно празнуват сватбата на двамата, срещнали любовта сред тях. После също заедно ходят на кръщенетата на „новите попълнения в екипа“ – децата.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>