Извращение ли е това или изкуство, се питат посетителите на изложбите на китайския скулптор-сюрреалист Чен Вен Линг.

chen_wenling11

Chen Wen Ling се смята за късметлия с това, че от малък родителите му поощряват художествения му талант. Скромните му детски начинания го подтикват да учи изобразително изкуство в началото в Академията по художествени изкуства и дизайн, а после в Академията по изящни изкуства в Пекин. Вдъхновяват го творбите на Огюст Роден, Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Рене Маргит и Фернандо Ботеро.

Chen-WenlingПървата му изложба е през 1991 г. Работи със стъклено влакно или по-точно стъклопластика (fiberglass).

Стъклопластиката е новата техно мания в скулптурата, защото материалът е лек и сравнително евтин.

Обещаващият творец е роден през 1969 г. в малко селце в провинцията Фудзиян.

Семейството му е толкова бедно, че родителите не могат да купуват нови играчки на синчето си, затова детето си прави  всевъзможни фигурки от глина, която е в изобилие в този район.

Макар да изпращат полети в Космоса, голяма част от хората в тази милиардна страна нямат пари за елементарни неща.

What You See Might Not Be Real

“Това, което виждаш, може да не е истинско” е най-силната му като композиция и експресия творба.

Първоначално идеята със златния телец е била по-агресивна. На нея скулпторът сюрреалист изобразява глобалната финансова криза през 2008-ма, провокирана от фондовата борса на Уол Стрийт. Огромният бик в полет, изпускащ мощно газове, срива от пиедестала символа на Америка – Статуята на свободата.

chenwenling

emergency_escape_chen_wenling2

chen_wenling

Днес мощно изпускащото газове животно намеква за Бърни Мейдоф – създателя на най-голямата финансова пирамида. Посланието е с по-малко политически нюанс, повече изгладено и конкретно. Но седемметровата композиция от стъклопластика в различни цветове изглежда все така внушителна  и впечатляваща.

emergency_escape_chen_wenling

В процеса на създаване:

Chen-Wenling-Studio-in-2008-06

Серия “Червена памет”

chen-wenlingн

За нея скулторът е слепил повече от 100 фигурки на голи червени момченца (разговорен израз за новородените синове на Китай). Голотата, както и израженията на лицата им са символични. Момчетата като че ли няма какво да крият. Лицата им са открити и честни. Семпла, реална и пряка връзка с природата, обществото и отделния човек. Линг призовава зрителя да се замисли за чувствата на тревога и страх, над жестокостите в света но възрастните. Като носталгия по далечното щастливо детство. Някои виждат в серията и сексуален подтекст.

“Свинска” серия

След детската серия вниманието на сюрреалиста е насочено към света на възрастните и техните пороци. Това не е реализъм и не е авангард, а както скулпторът сам казва – самоизразяване на критичните състояния на съвременния живот. В тези работи се появяват свине, като идеалната метафора за днешните му съотечественици. В китайската традиция свинята се приема като израз на лакомите, мързеливи, мръсни, доволни, щастливи и глупави животни. Науката обаче е доказала, че те са много умни и по съобразителност не отстъпват на кучетата.

Още работи на китайския сюрреалист:

Източник: Мой мир

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>