Елегантността е неуловима, но се вижда от всички – в походката, осанката, разговора и гласа, в  най-дребните детайли, които очароват околните.

istinska_lady111

„Лейди“ – тази дума, взета от речника на английската аристокрация, често се използва като синоним на изискана дама. „Моята лейди“ – така наричат някои мъже любимите си, като така подчертават, че ги поставят на пиедестал. Какво значение обаче се крие зад тази дума?

Представете си ситуация: дъжд, кола профучава покрай елегантно облечена жена и я облива с кални пръски. „Идиот! Да ти….?!“ – би креснала всяка „простосмъртна“. Но не и една лейди. Тя ще погледне стискайки зъби съсипаните си дрехи и изслушвайки търпеливо извиненията на шофьора (ако въобще има такива). После ще промени плановете си и ще се върне да се преоблече, като се старае да не страда от случилото се. Дрехи – какво толкова.

Елегантността е неуловима, но се вижда от всички – в походката, осанката, разговора и гласа. В движенията на китките и в леката усмивка. В най-дребните детайли, които очароват околните и карат мъжете да се влюбят в такава жена.

За нея е писано много, претворена е във филми, но е трудно да я сложиш в рамки. Може само да почувстваш излъчването й.

Мис елегантност е винаги осъзната

Колко често ни се случва, погълнати от всекидневието, да тичаме насам-натам по разни спешни дела, размахвайки войнствено ръце и с решителния поглед на победители? Или намусени да седим в метрото, сякаш сме на конкурс за най-сложно изражение на лицето. Не сте ли забелязали, че ако не се замисляме за изражението на лицето си, то става удивително мрачно?

Елегантната дама осъзнава себе си всяка секунда. Това е нейният начин на живот, или лайфстайл. Тя знае, че не е необходимо да извади някаква измъчена усмивка, но и трябва да следи за изражението на лицето си. При това – не само на оживените места. Когато е сама, тази жена продължава да се държи така, сякаш това не й тежи. Просто е свикнала и по друг начин не би се чувствала комфортно.

istinska_lady3

Изящността е въпрос на навик

За елегантната дама е въпрос на навик да помни какви трябва да са изражението на лицето ѝ, походката, осанката, плавните движения. Често чуваме, че изящността и елегантността се давали по рождение, но това е пораженческо мислене. Елегантността може да се научи, да се „тренира“. Това е същият навик, както този да ставаш сутрин в 7.

Тя умее да се обича

Истинската жена умее да релаксира, да „чува“ тишината и може с възторг да гледа облаците вместо екрана на смартфона си. Тя не се преуморява. Тя се обича.

Тя няма навик да се самоизмъчва заради щастието на другите или успеха в работата. Защото, когато тя е спокойна и хармонична, и животът на семейството ѝ, и работата ѝ – всичко върви добре. Тя зарежда света наоколо с енергията на своята любов, следи за нивото на своите „батерии“ и навреме ги презарежда.

dama_kafe

Не може да я изкараш от равновесие

Истинската жена приема неприятностите шегувайки се, не страда от ударите на съдбата върху себе си и не си губи времето да се обижда на някого. Съдбата поднася на всички много поводи за страдания, но ако се поддадем на тях – няма да ни останат никакви сили. Трябва да се научим да поставяме на първо място душевното си благополучие.

Оказва се, че околните никога не обсъждат мис Елегантност – просто няма за какво, тъй като самооценката й е на мястото си. Нея няма да я чуеш да сплетничи, тя не наднича завистливо в канчето на другите, нито във фотоалбумите на съученичките си в социалните мрежи, където всички са млади и красиви, чак да се комплексираш…

Умее да приема възторжените погледи

Разкошната жена рядко остава незабелязана и умее да приема комплименти и възторжени погледи. Тя не е заслепена от блясъка на славата, но и не се притеснява от това, че се откроява в тълпата. Когато чуе комплимент за блузата си например, не смята за нужно да коментира, че ѝ е “от 23 години, наследство от майка ѝ“. Просто благодари. Защото важното е да цениш себе си.

Чувства се комфортно в тялото си

Изисканата жена трябва да притежава тънка талия и дълги бедра?… По-добре се изсмейте на този ваш предразсъдък и забравете за него веднъж завинаги. А не ви ли се е случвало да установите колко чаровни могат да бъдат нежни, пухкави, меки дами? Но само в случай, че могат правилно да „отиграят“ себе си. Не да се пъхат насила в тесни джинси, нито да се пристягат във вталени рокли с два размера по-малки, а да се обличат органично. Пищните форми може да са прелестни, няма никакъв смисъл да се напъхва човек в рамките на съвременната мода, която налага по подиумите прекалено слаби момичета, лишени от всякаква женственост.

Тя не действа по правила, а според ситуацията

Важно е винаги да изглеждаш органично според средата. Не е необходимо да ходиш на пикник в тясно сако, да слагаш високи токчета при разходка пеша или да се потиш в строг костюм при 30-градусова жега.

Не вярвайте на някои корифеи на стила, които твърдят, че е недопустимо да не сте на токчета, и че не е изискано да сте с разпуснати коси.

Ако прическата ви е ок, ходете с разпуснати коси. Ако на токчета ви е неудобно – не се измъчвайте, може да изберете елегантни обувки с нисък, с квадратен ток или дори с равна подметка.

И не заключвайте индивидуалността си непременно в черно-бялата класическа гама, защото някой казал, че само в нея човек е елегантен.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>