Холандец създаде магнитен левитиращ матрак, който се рее на 40 см над земята

leglo_vazduha

Да, очите не ви лъжат – това легло наистина се рее във въздуха, без да се крепи на някаква основа. То сякаш излиза от света на научната фантастика, но всъщност е създадено от холандския архитект Яняяп Руисенаарс. Той прекарва последните 6 години от живота си, работейки върху концепцията си за него.

Постулатите в архитектурата, независимо в коя част на света, се диктуват основно от закона на гравитацията. Магнитното легло обаче преодолява тази фундаментална сила с помощта на няколко взаимноотблъскващи се магнита, вградени вътре в леглото и в пода. Те осигуряват постоянна магнитна сила с изключително ниска загуба на енергия, така че дори след няколко хиляди години левитиращото легло все още ще се рее над земята.

leglo_vazduha2

Левитиращото легло се издига на височина 40 см над земята и може да издържи до 900 кг. Четири много тънки стоманени кабели подсигуряват стабилната позиция на леглото и всъщност са единственият му контакт със земята. Още по-интересното е, че то е по-скоро мултифункционална мебел – освен легло, то може да бъде използвано и за маса за хранене, канапе, или дори нестандартен рафт.

Магнитното левитиращо легло е патентовано като технология и е представено за пръв път през 2006 година в Белгия. Негов основен недостатък е цената – моделът с реални размери се предлага за космическите 1.53 милиона долара. Предлага се и по-малък модел с размери 1/5 от реалните, чиято цена е по-ниска, но не по-малко космическа – 146 000 долара.

Източник: Комфорт

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>