Ню Йорк е „Голямата ябълка“, а Париж – „Градът на любовта“. Ето какви са прякорите на още 20 от най-известните градове в света.

Chicago3

Наричат Чикаго Ветровития град заради местоположението му до езерото Мичиган и ниската равнинна местност, което създава условия за среща на ветрове от всички посоки.

Ако някой ви каже „Живях 2 години в Ябълката“, сигурно ще се досетите, че става дума за Ню Йорк. Вероятно повечето българи знаят и кой е Ветровития град – Чикаго, защото там живеят 250 хиляди сънародници. В света има и много други градове, които, подобно на хората, си имат прякори, сякаш са жив организъм. А защо да не са? Нали всеки от тях живее със своя собствена динамика и ритъм, със свои особености и правила.

Да, всички знаем, че Ню Йорк е „Голямата ябълка“, а Париж често е наричан „Градът на любовта“. Ето прякорите на още 20 от най-известните градове в света:

Малкият Париж – Букурещ

gradove-s-prjakori1

Столицата на Румъния някога е била наречена така най-вероятно заради елегантната архитектура. Градът е много по-малък от истинския Париж и според доста посетители, сравнението е пресилено, но румънците се гордеят с него.

Градът на лилиите – Флоренция

gradove-s-prjakori2

Лилията е символ на града. Наричат Флоренция още „Родното място на Ренесанса“.

Калният Йорк – Торонто

gradove-s-prjakori3

Канадският град има много прякори, но това е най-старият. Той датира от времето преди улиците да бъдат павирани, когато дъждът често ги превръщал в реки от кал. Разбира се, днес това не се случва.

Световната столица на мира – Женева

gradove-s-prjakori4

Швейцария е известна със своя военен неутралитет. Тук са базирани и главните централи на над 200 световни организации, в това число и Червеният кръст.

Градът на лъвовете – Сингапур

gradove-s-prjakori5

Това е не само прякор, а точен превод на името на града. Из целия град има статуи на краля на джунглата. Учени обаче казват, че тук никога не са живели лъвове.

Майката на света – Кайро

gradove-s-prjakori6

С население от 7 милиона Кайро е сред най-големите градове в Африка. Основан е през 969 година и е един от най-древните градове в света, от където идва и прякорът.

Световната столица на модата – Милано

gradove-s-prjakori7

Градът има население от едва 1.3 милиона души. Тук обаче е изпълнено с бутици – Armani, Versace, Prada, Dolce, Gabbana. Редовно се провеждат събития, свързани с модата.

Париж на Латинска Америка – Буенос Айрес

buenos-aires_111

В града има най-голяма концентрация на театри в света и за това го наричат Париж. Също така е известен с красивата си архитектура.

Градът на стоте кули – Прага

gradove-s-prjakori9

При някои от градовете в този списък прякорите са малко преувеличени, но при Прага е обратното. Чешката столица има забележителна архитектура, като в нея има не 100, а хиляди кули.

Пристанищният град – Сидни

gradove-s-prjakori10

Порт Джаксън е едно от най-големите естествени пристанища в света, като тук са разположени редица забележителности. Много градове имат големи пристанища, но когато се каже Пристанищният град, то това е Сидни.

Градът на стоманата – Питсбърг

gradove-s-prjakori11

При население от малко над 300 000 души, тук има 300 компании, чиито бизнес е свързан с производството на стомана. Освен това има 450 моста.

Градът на тигрите – Осло

gradove-s-prjakori12

Не, в столицата на Норвегия не живеят тигри. През 1870 година обаче започва да се използва този прякор, който намеква за това колко опасен е градът. Опасността идва от изключително ниските температури.

Забраненият град – Пекин

gradove-s-prjakori13

Първоначално така се е наричал дворецът на императора, но впоследствие прякорът започва да се използва за целия град.

Градът на Гауди – Барселона

gradove-s-prjakori14

Вторият най-голям град в Испания се гордее с архитектурните произведения на Гауди, като катедралата Саграда Фамилия.

Перлата на Адриатика – Дубровник

gradove-s-prjakori15

Дубровник е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 година и е една от най-посещаваните туристически дестинации в Средиземно море.

Градът на 72-те нации – Техеран

gradove-s-prjakori16

Тук живеят около 8.5 милиона души и това е най-големият град в Иран и Западна Азия. Наричат го така заради огромния прилив на имигранти.

Столицата на Алпите – Гренобъл

gradove-s-prjakori17

Заради близостта си с планините градът е наречен така през 1968 година, когато в него се провеждат Зимните олимпийски игри. Населението му е малко над 150 000 души.

Вечният град – Рим

gradove-s-prjakori18

Това е може би най-старият прякор в класацията. В древни времена римляните казвали, че независимо какво ще се случи с града в бъдещето, колко империи ще бъдат създадени и ще паднат, техният град ще бъде вечен. Наричат го още и градът на 7-те хълма.

Перлата на Дунава – Будапеща

gradove-s-prjakori19

Река Дунав разделя столицата на Унгария на две – Буда и Пещ. Градът е един от най-красивите по пътя на Дунав и туристическите брошури често го наричат така.

Градът на кралете – Лима

gradove-s-prjakori20

Днес това е само прякор, който местните обичат да напомнят, но някога, при основаването на града през 1535 година, това е било официалното му име, дадено от испанския конквистадор Франциско Писаро.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>