Тайнствени, загадъчни, приказни, с прекрасна природа наоколо, ирландските замъци привличат като магнит тълпи от туристи. Кои са първите в класацията?

Когато се спомене думата „замък“, асоциацията е с Ирландия. Със загадъчната си история и неземно красива природа всяка година тази страна привлича тълпи от туристи, захласнати по магнетичната й прелест. В „страната на замъците“ най-честите обекти за посещение са, естествено, замъците. Колко са точно на брой, е трудно да се каже, но със сигурност се знае кои са петте най-красиви.

Бларни

castles_ireland_1_1

castles_ireland_1_2

castles_ireland_1_3

castles_ireland_1_4

Това е най-известната крепост на Ирландия. Намира се в гората близо до град Корк. На върха на крепостта има щастлив камък, който туристите много обичат да целуват. Той помага за развитието на ораторското изкуство и придава смелост.

Крепостта Рок Кешел

castles_ireland_2_1

castles_ireland_2_2

castles_ireland_2_3

Рок Кешел се намира в Типерари, популярна област в южна Ирландия. Замъкът е част от голям исторически комплекс с музеи и с най-голямата колекция на Келтско изкуство в Европа.

Около комплекса има висока стена, пред която стоят древни кръстове. Най-големият кръст е унищожен от мълния през 1976 г.

Лийп (Замъкът с преградите)

castles_ireland_3_1

castles_ireland_3_2

castles_ireland_3_3

Ако сте луди фенове на филми с ужаси, трябва на всяка цена да го посетите. Това е най-загадъчният замък в Ирландия. На негова територия се намира Кървавата църква – мястото, където един свещеник е бил убит от собствения си брат. От кулата се открива прекрасна панорама към околностите.

Трим

castles_ireland_4_1

castles_ireland_4_2

castles_ireland_4_3

Мел Гибсън в "Смело сърце", на фона на замъка.

Мел Гибсън в “Смело сърце”, на фона на замъка.

Наричат го още „Краля на ирландските замъци“ и е най-големият нормандски замък в страната. До него се стига много лесно от Дъблин. Намира се близо до река Бойн. За феновете на Мел Гибсън, това е замъкът, в който е сниман филмът „Смело сърце“.

Кахир

castles_ireland_5

castles_ireland_5_1

Намира се до река Свир в централна Ирландия. Построен е през 1140 г. Тъй като е много интересен туристически обект, до там непрекъснато се организират екскурзии.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>