Едно от най-забележителните събития в архитектурния свят тази година беше откриването на Лувъра в Абу Даби – едно истинско бижу на Близкия Изток.

Неделя Щонова

Учените казват, че колкото по-дълго и по-често общуваме с майка си, толкова по-дълго ще живее тя.

А тук в Лувъра, едни други учени ми казаха, че колкото по-дълго сме потопени в изкуство, толкова по-дълго ще живеем ние самите. Създаването, творчеството и визуалното възприятие на красота активизиpaт yчacтъци в мoзъкa, които peгyлиpат фyнкциятa нa eндoкpиннaтa cиcтeмa. А тя e пpякo cвъpзaнa cъc cтapeeнeтo.

Изкуството всъщност е самия живот, то обаче не познава смъртта.

Изкуството според мен, заедно с времето, прекарано с любимите хора, е най-възвишената радост, която човек може да си достави.

Тайнство е, да. Тайнство и догадка, която науката все още не познава.

Казал го е Емил Кротки.

Докосвам се до истинска магия. Мечтаех да го видя.

Екзотичният Лувър в ОАЕ.

Едно от най-забележителните събития тази година в архитектурния свят бе именно откриването му в Абу Даби. Случи се на 11 ноември. Тук съм и много се вълнувам.

Проектът поразява с въображение и феноменален дизайн. Както и с технологични възможности. Фасадата излиза от стандартната статичност и придобива изключително динамичен облик.

Автор е световноизвестният архитект Жан Новел.

Чувствам се някак особено щастлива да съм омъжена за архитект.

Първоначално Жан Новел иска да стане художник, но после избира архитектура. Целта му е да създава „архитектура на дизайна”. Иска да изработва предмети, които хармонизират духа на времето. Французинът получи архитектурната награда „Прицкер“ за 2008 година, смятана за изключително престижно отличие. Носители на тази награда са светила като Норман Фостър, Франк Гери и Ричард Майер.

Разположението на Лувъра е не по-малко интересно от експонатите, изложени вътре. Намира се на брега на Caaдият – eдин oт 200-тe ocтpoвa нa eмиpcтвoтo.

Състои се от 55 ниски бели сгради, съдържа 23 галерии, временно изложбено пространство, детски музей, зала с 200 места, ресторант, кафене и магазин. Сградите са групирани така, че образуват нещо като класически мюсюлмански град.

Над тях се издига огромен бял купол. Куполът е изграден от 8 слоя, създаден от 8000 алуминиеви звезди, диаметърът му е 180 метра, височина 36 метра и тежи 7700 тона. А това е само покривът. Толкова е и теглото на Айфеловата кула. Музеят е построен на сух док от 503 000 куб. м пясък.

Новото бижу в Близкия Изток разполага със 700 експоната, заети от “кораба-майка” в Париж, както и от други френски музеи. Абу Даби плащат на Франция 436 млн. евро, за да използват името Лувър, и още 523 милиона – за да наемат френски екип специалисти, обучени в “грижа” за произведенията на изкуството. Според споразумението между двете страни името “Лувър” ще може да бъде използвано само 30 години и 6 месеца, временните експозиции са в музея за 15 години, а предоставените от Франция картини могат да бъдат изложени за срок от 10 години.

Haй-cтapият eĸcпoнaт е oт пaлeoлитa, а нaй-нoвитe – от мoдepнитe xyдoжници Джeни Xoлцъp и Джyзeпe Πeнoнe, poдeни oĸoлo 50-тe гoдини нa миналия вeĸ. Изключително интригуваща е ĸpacивaта cтaтyeтĸa нa пpинцeca oт Цeнтpaлнa Aзия, дaтиpaщa oт 2000-3000 г. пp. н.e. Тя е изложена peдoм с пoдoбни фигypи oт цивилизaциитe на Дpeвeн Eгипeт, Baвилoн и Kитaй. Част от експозицията са емблематични произведения на европейската живопис и творци като Белини, Леонардо Да Винчи, Роден, Ван Гог, Мане, Матис.

Самата сграда на Лувъра в Абу Даби, чиято цена е 83 млн. евро, е истинско произведение на изкуството. Куполът е създаден за да филтрира светлината. Дупките в него дават на слънчевите лъчи да проникнат в музея през деня.

За творбите на архитекта Жан Новел критиците казват, че притежават известна театралност. Отговорът на французина – “Архитектура и кино са две много близки понятия. Що се отнася до Лувъра в Абу Даби, куполът е най-важната и отличителна черта на арабската архитектура, затова и идеята е той да бъде събирателен образ на арабския свят” – казва Жан Новел.

Когато лъчите се просмукват в това пространство, създават усещане за “дъжд от светлина”, което напомня на палмите в пустинята.

“За мен голямата арабска архитектура е геометрия със светлина” – казва Новел, цитиран в интернет страницата на музея.

Предвижда се на това място, където е разположен новият музей в ОАЕ, след 7 години да се открият за посетители още два културни обекта – филиалът на американския музей “Гугенхайм” и Националният исторически музей.

Жан Новел споделя, че се вдъхновява от гейзерен поток, издигащ се във въздуха.

Та дано и ние така – да се вдъхновяваме от неща, които се издигат, ни възвисяват и облагородяват.

Защото под това небе в нашата галактика, съставено не от 8000 алуминиеви, а от 150 000 000 000 истински звезди, със сигурност има възвишени светове.

Още ПЪТЕПИСИ

Още текстове от и за НЕДЕЛЯ ЩОНОВА

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>