Той има 10-годишна виза за САЩ, но е избрал да живее в София. Обича живота си в столицата, работата, приятелите и срещите с интересни хора в ароматни кафенета.

chris_georgiev

Снимки: Диана Русева.

kare_pokolenieY

Той има 10-годишна виза за САЩ, но е избрал да живее в София. За момента казва, че обича живота си в столицата, приятелите, срещите с интересни хора в хубавите ароматни кафенета и, разбира се, работата си. Крис е с впечатляваща кариера. Завършил е “електрически машини и апарати”, с втора магистратура по технологично предприемачество.

Крис е онлайн предприемач и уеб ентусиаст. Освен че се занимава с уеб дизайн и социални медии, е изцяло отдаден на Imagga, платформа която спомага организирането и анализа на визуални колекции от снимки. Част от борда на StartUP Foundation. Фасилитира OpenCoffee – формат за неформални срещи между предприемачи. Организатор на Startup Weekend Sofia. Отявлен Apple фен и блог любител.

Крис е с две ръце за идеята за работа извън офиса. За него това е по-скоро удобство, отколкото модерна прищявка. “Да си мобилен и да можеш да работиш от всяко място е страхотно предимство на времето, в което живеем”, смята Крис.

Идеологията му е, че човек не бива да се застоява на едно място, да гради крепости, а трябва да изследва света, да разширява кръгозора си, да опознава различни култури, да обогатява себе си. И ако работата му не му позволява това да се случва, просто я сменя с такава, която му помага. “Това е моят избор”, лаконичен е уеб предприемачът, който ходи облечен като тийнейдър, в тишърт с надписи и прическа с гребен – запазената му марка.

 chris_georgiev

Крис, имаш 10-годишна американска виза, но все още си тук. Докога?

Иска ми се да вярвам, че благодарение на интернет мога да правя това, което ми харесва, от всякъде. Досега България за мен бе задоволително място за творчески изяви и работа. Напоследък обаче чувствам, че някои неща биха се случили по-бързо и по-лесно, ако съм базиран някъде в Европа или САЩ.

Кое е най-голямото предимство на работата извън офис?

Възможността да избираш работното си време и обстановката. Ако искаш да пийнеш кафе и да поработиш, има страшно много възможности. Срещите с клиенти и колеги можеш да правиш всеки път на различно място. Тази организация ми позволява да се вдъхновявам и да се запознавам с интересни хора, които в последствие стават клиенти или приятели. Работата от вкъщи или от някое кафе може да спести много време, което губим за да придвижване в натоварения трафик сутрин. Можеш да си вдигнеш краката на масата вкъщи, без да дразниш никого, и да си свършиш работата удобно, завит с меко одеало.

Това сигурно позволява да пътуваш често?

Да, без да спирам да работя. Част от времето е за релаксация, разглеждане на забележителности, нови запознанства. Но от всяко място можеш да си свършиш работата. Трябва ми само интернет връзка и всичко е възможно.

Това ли е организацията на работа на бъдещето?

Определено. Все повече хора ще са мобилни и няма да са заковани за бюрото в работно време. Тази тенденция вече е много силно изразена в Западна Европа и САЩ. Има офиси, в които служителите нямат собствени бюра, а сядат където им е удобно и където е свободно. Частичната работа от вкъщи спестява и много разходи на корпорациите и тепърва ще видим и в България това да се случва.

Доста нетрадиционно звучи всичко това от устата на един шеф… Как мотивираш колегите си?

Просто има крайни срокове и работата трябва да се свърши. Когато не е необходимо да си в екип, можеш да вършиш своето в която част на денонощието ти е по-удобно. Е, понякога се налага да се събираме и да съгласуваме неща, да работим до късно и повече от 8 часа.

Работата ни позволява да сме гъвкави и да се съобразяваме с предпочитанията на хората. Аз например съм по-ефективен сутрин, някои мои колеги – късно вечер. Така всеки намира удобното за него време, за да свърши максимално добре възложената му задача. Свободата да си поспиш сутрин или да отскочиш до банката, когато е отворено, е добър мотиватор също.

Твоите любими проекти напоследък?

Заедно със съдружниците ми Павел Андреев и Георги Къдрев създадохме Imagga – технология за организиране и анализ на визуални колекции от снимки. Магията в технологията е автоматичното, генерирано от алгоритъм изваждане на контекст от снимково съдържание. “Имагга” прави неща, за които никой днес няма време, при това автоматично – описване с ключови думи на снимките в големи колекции, така че да е възможно лесното им сортиране и намиране при необходимост.

Тя има потенциала да се превърне в технологията, която тихо седи в смартфона ти и организира снимките ти така, че да можеш да ги намираш и класифицираш по много лесен начин.

Интерес към технологията проявяват големи производители на смарт телефони, компании, които създават приложение за управление на големи масиви от снимки. Интерес проявяват и компании, които управляват реклама и имат нужда от иновативна технология, която им позволява да разберат какво съдържат снимките, споделени от потребителите, и по този начин да предлагат релевантна реклама.

За какво мечтаеш – в личен план и в работата?

В личен план – да обиколя света. Пътуването е в сърцето ми, страхотно много ме вдъхновява. Професионално, много ми се иска да видя български проект да се наложи международно – дали ще е онлайн инструмент, който всеки с достъп до интерент ще ползва, или услуга от типа на Skype. Надявам се технологията и проектите на Imagga да са един от тези успехи.

По-практично ли е вашето поколение от това на вашите родители?

Не знам дали е по-практично, но със сигурност е по-амбициозно. Но ми се струва, че и младите не мечтаят с размах. Някак си е по-сигурно да работиш в офис за някого, отколкото да започнеш собствен бизнес. Страхът от провал също ги парализира доста хора и спира да осъществят иначе добрите си идеи. Не искам нашето поколение да е практично. Искам да е предприемчиво. Защото предприемачеството е двигател на промяната и просперитета на всяка нация.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>