Как духът на една жена да е в хармония с променената физика, когато си на 50+? Историята на Керълайн Харц.

Керълайн Харц.

Боряна Антимова

На колко години според вас е жената на тази снимка?… Не бихте познали, ако не знаете за нея – на цели 73! Историята на Керълайн Харц е истинско вдъхновение за милиони жени по света и причината е, че тя не е някоя холивудска звезда, а обикновена жена, която е открила формулата за запазване на младостта.

Преди 8 години, когато водех рубриката за хората над 50 години във вестник “Преса”, непрекъснато си задавах един въпрос – на себе си и на събеседниците си: как една дама да свикне с новия и не толкова симпатичен образ в огледалото; как духът й да е в хармония с променената физика?…

Разговаряла съм със стотици интересни, силни и смели дами. Не ми е било неудобно да “ровя” в тези толкова съкровени неща, тъй като знам, че всички дами на 50+ ги вълнуват тези неща.

Стигнах до интересно заключение: че да бъдеш красива на 50+ е въпрос преди всичко на кураж.

  • Да се абстрахираш от това, какво мислят младите хора или мъжете за жените на 50+
  • Да харесваш тялото си такова, каквото е
  • Да поддържаш добър външен вид и да се стремиш към спокойствие и хармония.

Ще попитате, защо да си красива на 50+ е въпрос на кураж? По нашите ширини има едно ужасяващо дискриминационно отношение към зрелите жени. Наричат ги с разни отвратителни епитети…

В такива случаи казвам: “Ами погледнете себе си, мъже!”. е ви ли е направило впечатление, че често в двойка на хора на 50+ тя изглежда млада и красива, а той – отпуснат, немърлив, с корем и небрежно облечен? Некоректно е този същият немърливец да говори с обидни епитети за жените на 50+, нали?

Но да оставим тези хора да си живеят както намерят за добре.

73-годишната Керълайн Харц от Австралия е viral в Инстаграм заради перфектния си външен вид, който поддържа – забележете! – без никакви пластични намеси, а единствено със здравословно хранене и фитнес. И разбира се, със самочувствие, което й позволява да има куража да се чувства красива и секси и на тази възраст.

Гледайки снимките на тази красива и стройна жена, едва ли някой може да определи възрастта ѝ. Керълайн Харц има прекрасна фигура и блестяща кожа, на която дори много млади момичета могат да завиждат.

Тя има три деца и четирима внуци. За разлика от много звезди, Керълайн не крие тайната на младостта си и зрелищния си вид. Преди 31 години тя изключва от храненето си един единствен продукт. Това е захарта, въпреки че през целия си живот е била любителка на сладкото.

Причината за отказа от захарта е, че когато навършва 40 години Керълайн е диагностицирана с предразположение към диабет. Тя започва да използва подсладители, но продължава да се наслаждава на тестени продукти, най-вече бисквити, към които е пристрастена още от детството.

Трудно ли е да се откажеш от захарта? В многобройни интервюта Керълайн не крие, че решението да промени коренно начина си на живот и хранене не е било лесно. Преди това тя живее като една обикновена жена, която не следи за количеството захар в храните.

В началото всичко ѝ изглежда безвкусно, но здравословните проблеми наклоняват везните в полза на отказа от сладкото. За нейна изненада тя скоро забелязва, че вкусът и ароматът на храната и напитките стават по-осезаеми и естествени. Кръвната ѝ захар се нормализира.

Днес, на 73 години жената изглежда много по-млада от връстниците си, но за нея по-важното е, че е по-здрава. Керълайн твърди, че всеки може да приеме решението за промяна и след 50 години не е късно да обърне внимание на хранителните си навици.

Възможно ли е да се поддържа перфектна форма след 50? Много жени, особено тези с деца, смятат, че фигурата на девойка е безвъзвратно загубена. Те се обезкуражават и не се стремят да променят нищо в живота си. Керълайн е убедена, че всеки човек трябва да предприеме всички необходими стъпки, за да запази здравето и красотата си, а великолепната ѝ фигура може да послужи като пример за правилно отношение към себе си.

Разбира се, след 50 години да промениш живота си и да останеш във форма е по-трудно, отколкото след 40, но е възможно, ако една жена е готова да работи върху себе си.  Известно е, че с възрастта метаболизмът се забавя. Това означава, че освен отказ от захарта, трябва да се ядат много зеленчуци, плодове и особено такива с фибри.

Важно е също не да се отказваме от някои храни, а да контролираме количеството, което поемаме. Керълайн силно препоръчва да забравите бързането по време на хранене. Опитайте се да се насладите на всяка глътка, всяка хапка. Това ще помогне за намаляване на риска от преяждане. Не трябва да се отказвате от храна и напитки, които обичате, просто намалете порциите

Режимът на Керълайн е 5 малки хранения на ден. Тя използва естествения заместител на захарта Ксилитол, който се намира в плодове и някои зеленчуци. Между другото, дамата основава компания, която произвежда подсладители.

Сънят е важен за женската красота, напомня тя. В продължение на много години спи поне осем часа. Тя вярва, че това време е достатъчно, за да може тялото да се излекува и подмлади.

Често питат Керълайн как е успяла да запази кожата си в перфектно състояние. Тя не крие тайната си. Започва да се грижи за нея от 17-годишна. Никога не си ляга, без да премахне грим, да почисти и овлажни кожата около очите и в областта на деколтето. През пролетта и лятото жената, за която времето е спряло, не излиза навън, без да използва слънцезащитен крем. Тя никога не си прави слънчеви бани, защото знае отрицателните ефекти на слънцето върху кожата.

Керълайн смята, че не бива да се сравняваме с други жени: всички сме индивидуални и уникални. В същото време тя препоръчва да обръщаме внимание на това, което харесваме при други жени. Разбира се, без да се фиксираме и да се стремим да бъдем тях. Защото всяка жена е уникална. Това може да бъде голям стимул за нас да работим върху себе си.

Ето, това е историята на Керълайн Харц, за която някои хора, като видяха снимката ѝ във фейсбук, не повярваха, че е прехвърлила 70. Тя не е холивудска звезда, а една обикновена жена, която просто иска да задържи младостта си за по-дълго време. Подчертава, че за това не се изискват кой знае какви жертви, а по-скоро да не ни напуска вдъхновението, че и ние можем!

Има неща, към които годините са неподвластни: излъчване, харизма, чар, очи, искрящи от настроение и вдъхновение…

Важното е да имаме куража да го покажем!

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>