10 живописни места в България за малчуганите, които обичат зелените пътешествия.

Чудните мостове

Зорница Иванова*

Помните ли екскурзиите из България, които ни отвеждаха до красиви местности и китни градчета, сгушени в прегръдката на природата? Нека да помогнем и на децата си да открият красотата на България! Сред изобилието от възможни дестинации и маршрути, ето десет живописни места, които достойно разкриват величието и богатството на нашата природа:

Марина река (край Царево)

1-Марина-река

В Странджа, на 12 км от Царево, се намира защитената местност Марина река. Сред красивана природа и уникалните растителни видове са сковани дървени чинове и пейки, които превръщат мястото в ботаническа класна стая на открито. Днес това е най-посещаваното кътче при специализирани ботанически турове в Странджа — в тази класна стая сред природата, само за един учебен час, можете да опознаете всички емблематични видове от терциерната флора.

Най-типични за месността са горите от източен бук и горун с подлес на странджанска зеленика, лавровишня и колхидски джел и странджанско бясно дърво. Тук се срещат и видове с голямо консервационно значение – странджански дъб – лъжник, пролетно ботурче, пухесто горянче и др.

Екопътека Струилица – Калето – Лъката (край Девин)

2-Екопътека-Струилица

По поречието на река Девинска в Западни Родопи се вие екопътека „Струилица – Калето – Лъката“. Ако тръгнете по пътеката, ще минете край меандрите на реката, ще прекосите мостчета, ще имате възможност да си отдъхнете в беседки и ще видите самодивския водопад. Екопътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище, а малко по-нагоре по склона се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале.

Резерват “Сребърна” (с. Сребърна)

3-Резерват-Сребърна

Сребърна е сладководно езеро, което е разположено край река Дунав.

Животинският свят в резервата е много разнообразен. Срещат се 41 вида бозайници, 11 вида влечуги , 10 вида земноводни и 24 вида риби.

В резерват Сребърна гнездят 221 вида птици, като най-популярният сред тях е къдроглавият пеликан. Тук е и единственото традиционно в България гнездово находище на голямата бяла чапла.

На територията на “Сребърна” има природо-научен музей, от който можете да наблюдавате птиците в резервата чрез видеокамери, поставени в сърцето на езерото – там, където гнездят пеликаните. Около резервата е изградена екопътека с беседки за отмора и наблюдателни площадки.

Родопската теснолинейка (Септември-Добринище)

4-Теснолинейката-до-Добринище-768x549

Живописният маршрут на Родопската теснолинейка е общо 125 километра. Теснолинейката тръгва от низината на река Марица, минава през красивото скалисто дефиле на Чепинска река, достига най-голямата котловина в България – Чепинската и спира във Велинград. Следващата спирка е най-високата жп гара на Балканския полуостров – Аврамово (1267 м). Оттам теснолинейката се спуска в зелената долина на Места по стария римски път към Солун и достига Разложката котловина. Теснолинейката преминава през Банско и достига китното градче Добринище, сгушено в полите на Пирин планина.

Резерват “Ропотамо” (общ. Приморско)

5-Резерват-Ропотамо

Резерват „Ропотамо” се намира на около 50 км южно от Бургас, на територията на община Приморско и е разположен около двата бряга на р. Ропотамо.

На територията на резервата се намират множество уникални природни обекти – лиманна част и заливната тераса на река Ропотамо с естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни и плажна ивица, широколистни гори със средиземноморски елементи. В границите на резервата се намира и блатото Аркутино, където виреят водна лилия, водна леща, жълта водна роза, тръстика, папур и камъш.

Фауната в резерват „Ропотамо” е представена от 21 вида бозайници като дива свиня, сърна, благороден елен, чакал, лисица, златка, видра, над 10 вида прилепи и 260 вида птици, сред които бял щъркел и морски орел. Тук са установени и 23 вида земноводни и около 50 вида риби.

Чудните мостове (Западните Родопи)

6-Чудните-мостове-768x514

Чудните мостове са скален феномен, който се намира в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м).

Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а височината на арката е 30 м. Има и съвсем малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

Според легендата, Чудните мостове са се образували от костите на отдавна загинал змей, когото местните пастири са прогонили с огън.

Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Наблизо има хижи, които предлагат възможност за нощувка.

Седемте рилски езера (Рила)

7-Седемте-рилски-езера-768x432

Седемте рилски езера са група езера с ледников произход, разположени в планината Рила. Те са легендарни със своята красота и са едно от най-посещаваните места в България.

Езерата заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.

Първите три езера –Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джурман (ляв приток на Струма).

Крушунските водопади (с. Крушуна, обл. Ловеч)

8-Крушунски-водопади

Крушунските водопади са смятани за една от най-живописните природни дестинации в България. Те са най-голямата водна каскада в страната, включват многобройни водни басейни и водоскоци и богато разнообразие от растителни и животински видове. Ако желаете да видите месността в нейната пълна прелест, посетете я през пролетта.

Достъпът до Крушинските водопади е максимално улеснен, за да могат повече хора да се възхитят на невероятната му красота. Изходна точка е село Крушуна, откъдето тръгва основната екопътека, водеща към водопадите. Въпреки че теренът не е от най-леките, той може да бъде преодолян и от деца.

В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери, някои от които са Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и др. На 15 км. на запад се намира известната Деветашка пещера.

 Екопътека Бяла Река (Централен Балкан, близо до гр. Калофер)

9-Екопътека-Бялата-река

Екопътека Бяла река се намира на територията на Национален парк Централен Балкан. Тя започва северозападно от град Калофер и е с дължина 1.83 км и надморска височина от 570 до 630 м. Разходката по екопътеката ще ви разкрие величествената красота на Централния Балкан.

Екопътеката следва ждрелото на реката, минавайки през бивак Бялата река. По маршрута на пътеката са поставени информационни табели, разказващи любопитни факти за флората и фауната на парка.

По време на разходката си ще се насладите на горски масиви, водни басейни и многобройни животински и растителни видове. В този район виреят 11 уникални растителни вида, а животните, които населяват Централния Балкан, са мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други.

Зелен образователен център (Шабла)

10-Зелен-образователен-център

Нос Шабла е най-източната точка на България. В района са открити едни от най-древните каменни градежи в света. Има толкова много природни красоти за изследване, че човек има нужда от водач и разказвач.

В Зеленият образователен център в Шабла ви очаква експозиция с част от находките от региона, филм за растенията и животните около Шабла, както и четири камери, които предават в реално време картина от езерата. Оттук можете да наемете велосипед, бинокли, тръби за наблюдение, спални чували, палатки и чанти за пикник.

***

Надявам се, че този списък ви е дал идеи за нови екскурзии и пътешествия из България, на които да заведете децата си. А кои са вашите любими природни кътчета, които децата ви също харесват? Ще се радвам да споделите.

Зорница Иванова

Искам децата ми, които са наполовина американци, да усещат България“, казва Зорница Иванова.

Искам децата ми, които са наполовина американци, да усещат България“, казва Зорница Иванова.

*Зорница Иванова е майка на две двуезични деца, горда българка и създател на проекта “Детство Мое”. Чрез този проект Зорница желае да помогне на българските родители по света да възпитат у децата си обич към българските език и култура. След 12 години живот в САЩ Зорница се върна от Чикаго заедно със съпруга си американец и двете си деца и днес семейството живее в София.

Още за Зорница и проекта ѝ:

Българчета в САЩ четат български книжки

Красива България за деца

Вълнуваща история на България за деца

С деца на розобер

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>