Страната извиква у мен приказни картини на изоставени замъци, ливади и покрити с лед езера, казва журналистката от ООН Кейти Скот Айтон.

Когато чужд журналист обърне внимание на България, сме свикнали да акцентираме на новините със знак минус – кой кого набил, блъснал от стълбите и т.н. Но има и такива журналисти, които прославят красотата на България по света и тяхната оценка е толкова по-важна и ценна, колкото по-висока е позицията им.

Такъв е случаят и с журналистката и преводач от ООН Кейти Скот Айтон. Тя е подбрала 11 шедьовъра на наши изтъкнати майстори на пейзажната фотография с коментар към тях: „България извиква у мен приказни картини на изоставени замъци, ливади и покрити с лед езера. Ето 11 пейзажа от страната, които сякаш са извадени от приказките“. Снимките тя публикува в сайта Matador Network.

katie-aitonКейти Айтон пътува из Азиатския Тихоокеански регион и в продължение на 10 години работи като антрополог и регионален анализатор. Тя е родена в Шотландия, където учи антропология и международен бизнес. После учи и преподава в School of Peace and Journalism (Журналистика, специализирана в отразяване на мирното разрешаване на конфликти) в университета в Сидни, Австралия.

Кейти работи за ООН като преводач, посредник и отговарящ за връзките с медиите специалист в Камбоджа, Австралия и Ню Йорк.

Ето нейната подборка от пейзажни фотографии от България, които сякаш са излезли от приказките:

Щастливият самотник от Емил Топалов:

1-bg_kato_v_prikazkite

30 минути от Илиан Илиев:

bg_kato_v_prikazkite2

Зима в планината от Албена Маркова:

Царството на облаците от Евгени Динев:

bg_kato_v_prikazkite4

U-Пейзаж – II от Неджат Четин:

bg_kato_v_prikazkite5

Лавандулова мечта от Албена Маркова:

bg_kato_v_prikazkite6

*** от Krasi St M:

bg_kato_v_prikazkite7

Килим от висулки от Евгени Динев:

bg_kato_v_prikazkite8

Есенни мъгли над Странджа от Евгени Динев:

Изгубени в Рая от Албена Маркова:

*** от Кrasi St M:

bg_kato_v_prikazkite11

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>