Десет вълшебни места в родината за малките, които обичат приключения.

Зорница Иванова*

Лято е – време за пътувания, приключения и вълнуващи изживявания. Ето няколко вълшебни дестинации в България, които ще разпалят въображението на децата и ще оставят у тях трайни спомени.

Замъка (с. Равадиново, общ. Созопол)

ravadinovo

В с. Равадиново се издига единственият замък в Европа, строен в модерни времена. Замъкът е като излязъл от приказка, с архитектура, която съчетава елементи от Възраждането, Романтизма и приказното.

Замъкът предлага забавления и игри за деца и възрастни. Посетителите на Замъка имат възможност да търсят скрито съкровище, да ловят духове, да станат участници в древна легенда, да се опитат да уловят златната рибка и да изживеят още много приключения.

Замъкът е изграден от 20 000 тона камък, изваден от недрата на Странджа планина. Камъните са на възраст около 227 до 247 милиона години. Те съдържат следи от микродиаманти и затова замъкът често променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе.

Замъкът е отличен с многобройни международни награди за дизайн, архитектура и иновация в туризма, а през 2013 година в Замъка беше заснета холивудската продукция “Спящата красавица”.

Стената на приказките (Бургас)

stenata na prikazkite.

В сърцето на Морската градина в Бургас се намира едно място, което от години пали детското въобръжение – Стената на приказките с огледалното езерце.

Приказната стена се състои от мозайки, илюстриращи любими български и световни приказки. Наблизо е огледалното езерце с гърбавото мостче, където през лятото децата пускат своите моторни и хартиени лодки.

Заобиколени от сметала с форма на животни и дървета, дъска за рисуване, катерушки, приказен замък, както и познати герои от детски приказки, тук малчуганите могат да полудуват или да се залисат в шарените стени на този необикновен кът.

Фестивал на пясъчните скулптури (Бургас)

piasachen festival Burgas.

piasachen festival Burgas.

Фестивалът на пясъчните скулптури е ежегодно събитие на Бургас и неговата популярност нараства с всяка изминала година. Тази година е деветово ездание на фестивала – той ще бъде открит на 1-ви юли и ще продължи до края на септември 2016 г.

Тазгодишната тема на пясъчните фигури е “Кино герои”. Наред с българските творци, във фестивала ще участват и скулптори от Португалия, Русия, Чехия, Франция, Австралия, Украйна, Турция и Германия.

Детската железница (Пловдив)

detska jeleznitza Plovdiv.

Детската железница е теснолинейна железопътна линия, разположена в подножието на Младежкия хълм в Пловдив. Релсите и вагоните са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир, закрита през 1954г. По-късно вагоните са подменени. Строена е от ученици и студенти и е открита като Детска железница “Знаме на мира” в далечната 1979 г.

Железопътната линия има дължина 1090м. Влакчето има капацитет от около 50 места. Съставено е от локомотив и 3 вагона. Прави по 6 курса на ден. През 2013 г. линията е ремонтирана и обновена.

Приключенски парк “Незабравка” (с. Поповци, край Габрово)

park nezabravka.

Това е най-големият атракционен туристически обект със съоръжения на открито в Централна България. Паркът е открит през 2013 г. и включва 50 декара зелено пространство, открита сцена с 400 места, 18 вида съоръжения, 2 ресторанта и хотел.

Приключенски парк „Незабравка“ предлага предизвикателства и приключения за гости от всички възрасти. Сред атракциите са въжена градина на 6 метра височина, АТВ, надуваем замък, батути, детски мотокрос, радиоуправляеми колички, Пейнтбол, детско бънджи, горска сцена и 3D кино.

Детската железница (Кърджали)

Detska jeleznitza Kardjali.

Това е първата детска железница в България – тя е построена през 1962 г. Намира се в градския парк “Простор” и е с дължина 1210 м. През 2006 г. детското влакче и железопътното трасе са ремонтирани и обновени. Детската железницата е една от любимите атракции за малките граждани и гости на Кърджали.

Гигантската пейка (Димитровград)

gigantska peika.

Огромната пейка с дължина 6 метра и височина 2,40 метра се намира зад сградата на Общината, на входа на парк “Марица”. До нея има още две пейки – една средна по размер и една миниатюрна. Пейките привличат интереса на жителите и гостите на града, забавляват децата и, от създаването си през 2011 г., са едни от най-често сниманите обекти в Димитровград.

Арт-къща с музей “Куклите” (София)

art kashta kuklite.

Този уникален за България музей на куклите включва колекция от 3000 кукли, Творилница и парти център за рождени дни. Представени са порцеланови кукли, антикварни, ритуални, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и света, винтидж, колекционерски и др. Приказните същества се усмихват, пеят и танцуват, докато разказват истории.

Музеят се намира в центъра на София в 100-годишна аристократична къща – паметник на архитуктурата. Гостите, които веднъж прекрачат прага на вълшебната къща, се връщат отново и отново, запленени от атмосферата и духа й.

Природен парк “Небесните пасбища” (с. Осиковица)

nebesnite pasbishta.

Тази приказна дестинация се намира на територията на община Правец, на 65 км. североизточно от София. Там, на площ от 50 декара ще намерите лабиринтът на инките, долината на самодивите и къщичката на бабата на Червената шапчица.

Приказният парк е създаден от д-р Васил Ангелов преди 10 години, с идеята хората да могат да  почерпят от силата на земята, гората и въздуха. Името на парка е заимствано от едноименния роман на Джон Стайнбек.

Селото на щъркелите (с. Белозем)

seloto na shtarkelite-2

Разположено на 15 минути от Пловдив, Белозем е процъфтяващо българско село. Тук живеят около 5000 жители, има училище, пълно с деца, и две църкви – православна и католическа.

През 2005 г. селото е обявено за деветото европейско село на щъркела, поради това, че тук са съсредоточени най-много щъркели в България. Другите осем села на щъркела са в Полша, Германия, Унгария, Румъния, Словения и Турция. Белият щъркел е защитен от Закона за защита на природата. Птиците се размножават в по-топлите части на Европа, а зимуват в тропическа Африка.

Всяка есен над 150 щъркела отлитат от Белозем. Щъркелите тръгват на юг на деня на Св. Пантелеймон. А всяка следваща пролет в Белозем се появяват нови и нови гнезда.

***

Надявам се, че тези дестинации са ви вдъхновили и са ви дали идеи къде да заведете малчовците в горещите летни дни. Ако вие имате ли любимо вълшебно място в България, което е оставило следа в сърцето ви, и където обичате да водите децата си, споделете го, за да го посетим и ние.

Източник: Детство мое

Искам децата ми, които са наполовина американци, да усещат България“, казва Зорница Иванова.

*Зорница Иванова е майка на две двуезични деца, горда българка и създател на проекта “Детство Мое”. Чрез този проект Зорница желае да помогне на българските родители по света да възпитат у децата си обич към българските език и култура. След 12 години живот в САЩ Зорница се върна от Чикаго заедно със съпруга си американец и двете си деца и днес семейството живее в София.

Още за Зорница Иванова: Българчета в САЩ четат български книжки

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>