В чии ръце е бъдещето на съвременните монархии? Най-известните наследници на трона.

И най-могъщите крале и кралици някога са били деца, при това – много мили момиченца и забавни момченца. Някои от тях нямат нормално детство, защото още в майчината утроба са белязани с отговорността някой ден да поемат трона. В чии ръце е бъдещето на съвременните монархии? Запознайте се с някои от най-известните наследници на трона.

Още с раждането си принц Джордж Кеймбриджки стана най-известното дете престолонаследник в света. Сн. wikipedia.

Естел, 5 г. (Швеция)

© wikipedia.

След своята майка, принцеса Виктория, именно Нейно Кралско Височество Естел Силвия Ева Мери ще седне на трона, а не брат ѝ Оскар или баща ѝ принц Даниел. Между другото малката принцеса е наследничка и на британския престол, но едва в третата стотица на претендентите.

Кристиан, 11 г. (Дания)

© wikipedia.

Когато наследи своя баща Фредерик, Негово Кралско Височество Кристиан Валдемар Хенри Джон, роден от майка си, кралица Мери-Елизабет, ще се нарича Кристиан XI. Интересното е, че по традиция в датското кралско семейство преките наследници на престола могат да носят само 2 имена – или Кристиан, или Фредерик. Така че при най-големите синове изборът на име просто не се обсъжда.

Леонор, 11 г. (Испания)

© wikipedia.

Голямата дъщеря на принц Фелипе VI и принцеса Летисия Ортис Рокасолано, принцеса Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон и Ортис Испанска (11 г.) е наследницата на престола след баща си. Леонор и 9-годишната ѝ сестра инфанта София обичат да се обличат като близначки. А и външно много си приличат. Испанците много се гордеят със своите титуловани малки красавици.

Жак, 2 г. (Монако)

© twitter.

Дълго чаканите близнаци на принц Албер II (Албер Александър Луи Пиер Грималди) са много обичани в малкото, но известно в цял свят княжество. Негова Светлост Жак Оноре Рение, който през декември ще навърши 3 години, е първи по ред сред наследниците. Според законодателството на Монако той става престолонаследник само защото при раждането е изпреварил близначката си, принцеса Габриела, с някакви си минути.

Катарина-Амалия, 13 г. (Нидерландия)

© wikipedia.

Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория де Оран-Насау e най-голямата дъщеря на холандската кралска двойка – крал Вилем-Александър и кралица Максима. Принцесата е първа в линията на наследяване на холандския трон и няма да бъде изместена дори ако се появи неин брат. Засега принцеса Катарина-Амалия обича да кара бясно колело, играе с по-малките си сестри и се учи в християнско училище.

Елизабет, 15 г. (Белгия)

© pinterest.

Младата принцеса, най-голямото дете на крал Филип и кралица Матилда, е с пълно име Елизабет Тереза Мария Хелена Белгийска, херцогиня Брабантска и е от династията Сакс-Кобург и Гота. Макар че има двама по-малки братя – принцовете Габриел и Емануел, на голямата дъщеря на монарха ѝ върви. Тя ще стане първата белгийска кралица благодарение на новия закон, според който белгийският трон вече ще се унаследява от първото дете на управляващия монарх независимо от пола му.

Амалия, 2 г. (Люксембург)

© pinterest.

Макар че дъщерята на принц Феликс и принцеса Клеър – Амалия Габриела Мария Тереза де Насау е едва трета по линия на наследяването, в Люксембург я наричат с любов „бъдещето на страната“. Има брат Лиам де Насау, който е на 3 г.

Бебето принцеса Амалия дори е било на аудиенция при папа Франциск в Рим, при това – изцяло в бяло. За жените от това кралско семейство е позволен дрескод „привилегията на бялото“, докато за всички други е задължителен черния дрескод.

Джордж, 3 г. (Великобритания)

© pinterest.

Най-известният кралски наследник, чието име непрекъснато се споменава, е принц Джордж Кеймбриджки с пълно име Джордж-Александър-Луис. Първородният син на принц Уилям и Катрин, херцогиня на Кембридж и трети правнук на кралица Елизабет II стана известен още преди да се появи на бял свят. Принц Джордж вече е звезда не само в родината си, а неговите поданици са във възторг от милото момченце.

Ингрид Александра, 13 г. (Норвегия)

© wikipedia.

Нейно Кралско Височество Ингрид Александра е дъщеря на престолонаследника принц Хокон, единствен син на краля на Норвегия Харалд V. Принцесата ще стане кралица благодарение на конституционната реформа. През 1990 г. е направено изменение на Норвежката конституция, което гарантира абсолютна примогенитура при наследяването на норвежкия престол, т.е. право върху престола да има първото дете на кралската двойка независимо от пола му.

Така Ингрид Александра става втора в листата с наследниците на норвежкия престол след баща си, а брат ѝ принц Свер Магнус, роден година по-късно – трети. През 2016 г. цялата страна с гордост наблюдаваше как малката принцеса запали огъня на Вторите зимни юношески Олимпийски игри в Лилехамер.

Хисахито, 10 г. (Япония)

© wikipedia.

Този обаятелен малчуган ще стане император някой ден. Принц Хисахито е по-малкото дете и единствен син на принц Акисино (Фумихито) и принцеса Акисино (Кико), трети по ред за наследяване на императорския престол след чичо си принц Нарухито и баща си принц Фухимито. Хисахито има две сестри – принцеса Мако (р. 1991 г.) и принцеса Како (р. 1994 г.).

© wikipedia.

В японската императорска традиция е прието много сериозно да се отнасят към избора на име. За своя син Акисино е избрал името Хисахито, което означава „ясен и добродетелен“, а също в алтернативен превод „чудесен, безгрижен, безсмъртен“. На снимката горе е с родителите си и двете си сестри.

Мулай Хасан, 13 г. (Мароко)

© pinterest.

Големият син на краля на Мароко Мохамед VI и на принцеса Лала Салма. Съгласно мароканското законодателство е наследник на престола. Негово Кралско височество принц Мулай Хасан, който през май ще навърши 14 години, вече се готви усилено за престола. Той преминава наситена програма на обучение и религиозно образование в школата за дервиши в кралския дворец в Рабат. Принцът често придружава баща си по време на официални събития и визити.

Източник: Клуб Z

Виж още:

Българските царски наследници

Шейх Хамдан – принцът на бяла камила

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>