“Отказах да правя косата на Бритни Спиърс, за да съм до любовта на живота си”, казва българинът, чийто салон е номер 1 в Канада и финалист в Северна Америка.

Боряна Антимова

В светския женски свят на Торонто е достатъчно да се спомене името „Кирил“ – и следват възторжени възклицания. Студиото за красота на българина е номер 1 в Канада още при създаването си, класира се и сред финалистите в Северна Америка.

Клиенти на Кирил Мумджиев са всички канадски и холивудски знаменитости. Но и самият Кирил е знаменитост. Приятел е със звезди като София Лорен, Харисън Форд, Уенди Круз и Кристин Лемън. Известен е и в британския кралски двор, като коафьор на София, графинята на Уесекс и съпруга на третия син на кралица Елизабет II – принц Едуард. Преди Канада в продължение на 3 години е коафьор на конкурса за „Мис Свят“…

Талантът му да прави жените красиви проличава още когато е на 14 години в София. Решава да изкара джобни пари през ваканцията, като продава сладолед на улична количка. Не се получава и тогава майка му предлага да мие коси при нейния фризьор. А той е самият Къци Капанов – абсолютната звезда сред коафьорите тогава. „Това беше най-известният салон в България, идваха хора от цялата страна. Беше прекрасно да се занимаваш с красиви хора, с коси и мода и се влюбих в тази професия“, споделя коафьорът.

Докато мие коси, Кирил много бързо усвоява и изкуството на прическата. На 15 години вече работи в салон на „Витошка“ и започва смело да подстригва, а в пресата излизат статии за детето-чудо и голям талант. „Някои клиентки ме гледаха с недоверие, някакъв тийнейджър, обаче като им направех прическите, идваха пак“, спомня си със смях Кирил. Той се премества при друго голямо име – Митко Дуков в салона в „Шератон“, откъдето пази най-хубави спомени.

По времето, когато работи при Дим Дуков в София.

Един ден майка му казва: „Искаш ли да ходим в Южна Африка?“. „Беше през уикенда, казах да, бях на 17 години, току-що завършил училище, набързо купихме куфари, стегнахме багажа и в понеделник заминахме. Митко Дуков ми написа много хубави препоръки. Беше си истинска авантюра“, разказва коафьорът.

С майка си Кремена Стоянова.

В София той се грижи за косата на съпругата на посланика на Южна Африка. Тя го съветва да не остават в Йоханесбург, където си е страшничко, а да отидат в родния й град Претория, където е по-спокойно. „В Претория се настанихме в хотел за 2-3 седмици, а аз на третия ден си намерих работа наблизо“, разказва Кирил.

В Йоханесбург.

В Претория му е трудно, тъй като не знае езика и не може да свикне с различната култура. След  9 месеца се прибира в България и отново отива при Митко Дуков, а той праща младия талант да прави косите на момичетата от „Супершоу Невада“. „Станахме много близки с момичетата и с водещата Ася, там беше и Гала тогава. Шоуто беше наживо всяка събота и беше много вълнуващо“, разказва коафьорът.

Подготвя Галина, едно от момичетата на Супершоу „Невада“.
След като работят заедно за “Супершоу Невада”, Гала и Владина Цекова остават най-близки негови приятелки и до днес.
Владина Цекова остава негов най-близък духовно приятел и до днес и заедно пътешестват из България и по света.


Тогава идва съобщение за казармата и за да се спаси, той заминава отново за Африка. Този път отсяда в Йоханесбург, където попада в много добра среда. В елитния салон ходят много знаменитости и Кирил получава покана да бъде коафьор на момичетата от конкурса „Мис Свят“. А тогава той се провежда всяка година в Африка.

Веднъж бяхме на Сейшелските острови и там се запознах с Рики Мартин. Останахме 4 седмици, бяхме 4 фризьора и гримьора на 96 момичета. Подготвяхме и предварителни снимки, музикални видеа. За самото шоу ни идваха на помощ още фризьори от Южна Африка“, разказва Кирил.

С Мис Свят 1997 Диана Хейдън.

В Африка Кирил е истинска звезда, но миролюбивата му душа така и не свиква с голямата престъпност, с инфлацията. Той решава да се премести в Канада, където има вуйчо. Канадските власти са склонни да дават шанс на талантливи хора като него. В страната пристига с 5000 долара и еднопосочен билет. Паспортът му е с изтекъл срок, но няма как да се върне да го оправи, защото в родината го чака казармата.

Да си гей в казармата в България – това изобщо не можех да си го представя. Затова първите 9 години в Канада изобщо не си бях ходил в България, докато не взех поданство“, казва с въздишка Кирил. Той отсяда първо във Ванкувър при приятелка и остава там 2 години.

Той работи като стилист за японската верига Suki’s – Salons, Spa and Academy. „Те имаха 5 салона и беше като United Nations – с фризьори от Хонконг, Китай, Корея и от цяла Европа. “Ванкувър е прекрасен, но много често вали дъжд и е малко като провинциален град. Бях свикнал в Африка да работя с хора от светските среди. А във Ванкувър хората обичаха да ходят на разходки в гората, да карат колела, да тичат, да ядат здравословно, да ходят на йога, но нямаха отношение към модата“, казва стилистът.

Във Ванкувър на никого не му пука, че Кирил 3 години е работил за „Мис Свят“, че дори е бил стилист на една африканска принцеса. Започва със 1100 долара на месец, а само наемът на апартамента е 750 долара. Често ходи пеша до работата, защото няма пари за автобус. Но Кирил стиска зъби и решава се премести в Торонто, където живее и днес от почти 20 години. Плашат го със страшния студ в Торонто, но когато отива, установява, че зимата е като в България.

В още празния апартамент, когато пристига за пръв път в Канада.

В Торонто вече знаят за таланта, работил във Ванкувър за елитната японска верига и Кирил получава няколко предложения за работа. Избира фирма, която лансира натурални продукти за коса от Америка. След година го канят в Holt Renfrew – най-модния универсален магазин, в който се продават дрехи на най-елитните марки като „Шанел“, „Долче и Габана“, „Баленсиага“. Фризьорският салон в него също е от най-висок клас. В него ходят всички знаменитости. Там Кирил остава близо 12 години и е най-оборотният фризьор, като всяка година получава награди.

Бях много доволен, но дойде време да направя нещо свое, за което цял живот съм мечтал“, казва стилистът. Заедно със свой колега той създава студио за красота „One2One“. В името влага своята представа за такова място: „One2One“ означава „едно към едно“. Аз и ти, когато сме заедно и ти правя косата, съм фокусиран само в теб. Цялото ми внимание е насочено към твоята личност“, обяснява стилистът.

В студиото си One2One.

Салонът е в един от двата най-скъпи квартала в Торонто – Forest Hill и най-популярният в града. Той е с 20 фризьорски места, плюс козметични процедури, маникюр, педикюр и към него има СПА център от 500 кв. м и магазин за аксесоари. Работи нонстоп 7 дни в седмицата. Клиенти са му най-богатите хора на Канада, там често ходят знаменитости. Кирил избягва да цитира имена, защото пази неприкосновено личното пространство на звездните си клиенти. Не може да позволи някой папарак да отиде в салона му да ги снима неглиже, намазани с боя, или да поиска селфи с тях.

За Кирил и колегите му няма значение дали един клиент е знаменитост или не. На звездите гледа като на хора и не страда от суетата да се снима с тях. „Имах предложение да правя косата на Бритни Спиърс по време на турнето й, но това означаваше за 6-8 месеца да се откъсна от любовта на живота си и отказах“, споделя стилистът.

Кралската му клиентка София, графиня на Уесекс и съпруга на третия син на кралица Елизабет II – принц Едуард (вдясно) с Кейт Мидълтън.

А формулата му за успех, с която печели първо място в Канада, е желязна. Първо, никога не карат клиентките да чакат. Започват точно в записания час. Не си позволяват да зарежат клиентката си по средата на прическата, за да се занимаят с друга клиентка. Работят с една клиентка с часове, при пълна концентрация. В салона е забранено да отложиш записан час на клиентка, защото са те извикали да правиш прическа някъде навън, макар че за това ще ти платят повече.

Със сестра си Юлия.

Всеки фризьор в този салон е с различна тарифа. Тя се определя от Кирил според броя клиенти на коафьора. Всички са взаимозаменяеми. Длъжни са да правят нещо като досие на всяка своя клиентка. Ако нейният фризьор отсъства, я поема друг, който отваря досието й и вижда например по каква формула трябва да я боядиса. Идеята е не само всеки фризьор, но и салонът да не губи нито една своя клиентка, независимо дали тя е милиардерка, милионерка или с по-скромни възможности и по-рядко идва.

Ако някоя клиентка поиска лично звездата Кирил да й направи косата, цените му са много по-високи от на колегите му. Едно подстригване при него е 140 канадски долара, а боядисването и прическата стигат до 600 долара. „Брат ми е много скромен, но клиентките направо го обожават! Ако може да ги видите колко щастливи си тръгват!“, казва сестра му Юлия Мумджиева, бивша световна шампионка по гимнастика от ансамбъла.

Звездата Кирил на Канадските филмови награди Canadian Screen Awards.

За клиентите си той е най-близък приятел и изповедник. „Преди правихме косите на участниците в конкурса „Canada’s Top Model“, а продуцентката му прави и другите големи шоута в Канада. Веднъж се пошегува: „Само ако можех за една година да поставя камери в салона, такова шоу щях да направя! – смее се Кирил. – Но това никога няма да стане, защото така никой няма да се отпусне да си споделя личните неща – от разводи до изневери, проблеми с деца… За нас е важно да се чувстват по-добре като излязат, да им вдигнем настроението, самочувствието, духа.“

С актрисата Уенди Крюсън.
С актрисата Кристин Леман.
С Кристин Леман.

Всички в Торонто знаят, че звездата Кирил е българин и той често разказва на приятелите и клиентите си за България. „Мило ми е всичко у нас, България е прекрасна страна. Аз ако не беше това неприемане на хората с различна сексуална ориентация преди 20 години, защо да си напусна моята си страна, с моите си хора, с моя език и култура?! И в България щях да съм звезда, и досега страдам и ми липсват родината и близките ми“, натъжава се българинът.

Със сестра си Юлия Мумджиева – едно от златните момичета на художествената ни гимнастика.
Със съпруга си Пери.

В Торонто той е в официален брак от близо 15 години с мъжа, с когото се влюбват от пръв поглед. Пери Зъмъл е един от най-известните мениджъри и агенти на артисти, продуценти и режисьори. „Бракът е важен, защото, ако недай Боже нещо се случи на единия, другият да има право да получи информация в болницата и да вземе решение за неговото лечение“, казва Кирил.

Източник: Труд

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>