Топ 15 на най-добрите филми, разказващи за вълнуващите пътешествия между светове и епохи.

Хората мечтаят за пътешествие във времето откакто, разбира се, се е появило понятието време. Един от първите документи, описващ пътешествията между световете и епохите, е древноиндийската Махабхарата.

Истински бум на фентъзито (научната фантастика) и темата за пътешествия в миналото и бъдещето започва с появата на енигматичния роман на Хърбърт Уелс „Машината на времето“, по който се снимат и филми. Възможно ли е да се върне времето назад? Може би в XXI век ще дочакаме и това, но засега ни остава да се насладим на 15-те най-добри филма по тази тема.

15.”Дони Дарко”

static1.therichestimages.com.

Филмът на Ричард Кели е толкова труден за разбиране, че се е наложила „режисьорска версия“ за обяснение на някои моменти, но затова пък актьорският състав е великолепен – Джейк Джиленхол и Патрик Суейзи. Филмът е съчетание на няколко жанра, като включва фантастика, психеделично кино и филми за алтернативната реалност. Зайците никога повече няма да бъдат това, което бяха за вас, шегуват се създателите на филма.

14.”Терминатор 2: Денят на страшния съд“

static0.therichestimages.com

Филмът “Терминатор” е явление за времето си, но неговото продължение даже го надминава по популярност. Джеймс Камерън подарява на зрителите този великолепен екшън за опита на машините да завземат света на хората. Филмът блести не само със завладяващ сюжет и Арнолд Шварценегер на мотоциклет в кожено облекло, но и с невероятната Линда Хамилтън, чиято героиня Сара Конър стана истинска супергероиня точно в “Терминатор 2”.

13.”Въпрос на време“

Най-често пътешествията във времето се представят като средство за спасяване на човечеството от вселенски заплахи, но рядко се обръща внимание на това как би реагирал отделният човек, ако разбере, че има възможност да види миналото или бъдещето. Именно това се случва с героя на Донал Глийсън във “Въпрос на време” – тайната на неговия баща, която е дошло време да извае и той, може завинаги да промени живота му. “Въпрос на време” е филм за смисъла на пътешествията във времето за простосмъртните, и чрез него тези авантюри стават като че ли една идея по-реални.

static1.therichestimages.com.

12.”Чудесното приключение на Бил и Тед“

Представете си, че сега ви е паднало да срещнете наживо Наполеон, Жана д’Арк, Били Кид и Сократ? Разбира се, бихте спретнали рок група. Шегата настрана, точно така постъпват Бил и Тед, главните герои на този филм. За някого това е поредната холивудска фалшификация, за друг е урок по история, съчетан с порция поп култура.

static0.therichestimages.com.

11.”Полунощ в Париж”

© static1.therichestimages.com.

Умореният от съвременния начин на живот в Америка писател Джил Пендър (Оуен Уилсън) заминава за Франция със своята годеница в търсене на вдъхновение. Той не само намира това, което търси, но и има възможност да види Париж от 20-те години на миналия век… с очите си. “Полунощ в Париж” – е висша форма на ескейпизъм („бягство от реалността“). Джил има късмета да се запознае лично и с Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд.

10.”Бандити във времето”

© static1.therichestimages.com.

Ако някога бъде доказано, че пътешествията във времето съществуват, може да сте сигурни, че в това има пръст режисьорът Тери Гилиъм. С нещо напомнящ за „Чудесното приключение на Бил и Тед“, филмът „Бандити във времето“ разказва за пътешествието на 11-годишния Кевин между доброто и злото. Ако искате да се върнете в детството или харесвате филмите за Робин Худ, този филм е за вас.

9.”Looper: Убиец във времето”

© static1.therichestimages.com.

Един от сравнително наскоро заснетите филми за пътешествия във времето, който предизвика фурор. “Looper: Убиец във времето” е екшън, който се гледа на един дъх. Представете си свят, в който пътешествията във времето са достъпни само за престъпниците и се продават на черния пазар. Заинтригувахме ли ви? Тогава ще добавим, че в този филм Джоузеф Гордън-Левитт и Брус Уилис играят един и същ човек. Сложен, объркан, но именно с това и много интересен филм.

8.”Омагьосан ден”

© static1.therichestimages.com.

“Омагьосан ден” с Бил Мъри в ролата на мрачния и надменен Фил Конърс, преобръща на 18 градуса идеалистичната картинка за пътешествия във времето в главата ни: необходимостта отново и отново да преживяваш един и същи ден не изглежда никак привлекателна. Филмът се смята за една от най-добрите комедии на всички времена.

7.”Time After Time”

© static1.therichestimages.com.

Заснетият по “Библията на научната фантастика”, романа “Машината на времето” на Хърбърт Уелс, “Time After Time” е всъщност филм за самия Уелс. Писателят, който си построява машина на времето за себе си, открива път към бъдещето на Джак Изкормвача. По-нататъшните събития във филма разказват за лова на легендарния престъпник.

6.”Орландо”

© static1.therichestimages.com.

Филмът е заснет по едноименната класика на Вирджиния Улф. Орландо пътешества между епохите, оказвайки се в различни периоди и сменяйки пола си. От епохата на кралица Елизабет I до наши дни Орландо открива за себе си различни аспекти на сексуалността и опознава живота на различни класи и слоеве на обществото.

5.”Интерстелар”

© static1.therichestimages.com.

Объркващ и смущаващ разума на много зрители и в същото време очарователен, “Интерстелар” Кристофър Нолън е истински епичен филм. Героят на Матю МакКонъхи тръгва да изследва дупката в галактиката, за да намери планетата, която може да използва като „новата Земя”. Разбира се, нещата не вървят така гладко, както си мисли МакКонъхи. Над финала на “Интерстелар” човек може да разсъждава със седмици, а красотата на филма заслужава отделно да се спомене.

4.”Планетата на маймуните”

© static1.therichestimages.com.

Този блокбъстър поражда огромно количество творчество от типа „по мотиви“ и римейк. Група астронавти стъпва на странна планета от бъдещето – „планетата на маймуните“. Те изпълняват на тази планета ролята на хора, а към пришълците се отнасят така, както ние бихме се отнасяли към хора от друга планета. Този филм се слави още и с един от най-неочакваните обрати в историята на киното.

3.”Машината на времето”

© static1.therichestimages.com.

Още един научно-фантастичен филм, вдъхновен от романа на Уелс. Холивуд многократно се опитва да експлоатира идеята за машина на времето, но един от най-добрите опити е именно тази класическа екранизация, излязла през 1960 г.

2.”Дванайсет маймуни“

© static1.therichestimages.com.

И отново маймуни, и отново режисьорът Тери Гилиъм! Този път – с постапокалиптичен екшън с Брус Уилис в главната роля, който през 2025 г. спасява света, който явно загива заради разпространението на страшен вирус. Този филм е едно от най-добрите творения на Тери Гилиъм.

1.”Завръщане в бъдещето”

© static1.therichestimages.com.

Няма как да не споменем класическата трилогия, в която всеки следващ филм е достоен приемник на предишния. За феновете на „Завръщане в бъдещето“ Майкъл Джей Фокс и Кристофър Лойд завинаги си остават с имената на екранните си персонажи Марти МакФлай и Док, без значение в колко и какви филми са се снимали след това. Класика за всички времена, трогателни и смешни моменти, моментално подети от зрителите лафове и скрита реклама на 80-те години на миналия век. Да не говорим за ховърбордите („летящи скейтборди“) и летящия „ДеЛориан”… Как да не ги обича човек?…

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>