Ако носите приключенски дух в себе си, ако се кефите да сте сред природата на диви или полудиви места, тази авантюра е за вас.

Андрей Марков

Каямпинг – какво е пък това, ще попитате. Най-просто казано, kayamping е съчетание между каякинг и къмпинг по такъв начин, че да се получи едно каяк приключение, обяснява практикуващият Андрей Марков в блога си Каямпинг.

Основните неща, които ви трябват за да практикувате kayamping, са подходящ каяк и умения да го управлявате, бивачна екипировка, храна и вода, умения за ориентиране на местността и, разбира се, любов към природата. Каямпинг може да се практикува по крайбрежията на моретата и океаните, езерата, язовирите и реките. Едно такова приключение може да продължи от 2 дни и една нощувка в бивак, до десетки и дори стотици дни, движейки се по определен маршрут.

Основни умения:

♦за планиране и организиране;

♦прилична техника на гребане и управление на каяка:

♦добри умения за справяне с вълни, течения и силен вятър:

♦добри плувни умения поне на един от екипа:

♦прилични умения за построяване и оборудване на бивак;

♦прилични умения за оцеляване в екстремални условия.

Първи стъпки

Каямпингът е вид воден приключенски туризъм. Ако носите приключенски дух в себе си, ако се кефите да сте сред природата на диви или полудиви места, където водата и земята се прегръщат и раждат прекрасни природни форми, то каямпингът е за вас. Може да опитате и може да ви хареса.

Как се планира, организира и осъществява едно каямпинг приключение? Да речем, че вече имате подходящ каяк със съответната екипировка  и нужните минимални умения за да практикувате каямпинг. Готови сте за кратко или по-продължително пътешествие. Остава да изберете накъде да поемете. Тук вече трябва сами да импровизирате, събирайки инфо от къде ли не и най-вече от … разбира се, че Гугъл.

Импровизацията си е част от приключението и дори най-добре планираният и организиран каямпинг не минава без изненади, когато сте на местността, което пък налага да импровизирате.

Рядко се среща  из мрежата подходящо инфо, от което да черпите информация, която да ви е от полза при планирането на каямпинга. Аз се опитвам в този блог да създавам такава и ще се радвам, ако съм полезен на някого.

Карта на местността

Основното при планирането на каямпинга е да си направите карта на местността, където ще се случи вашето приключение с каяк. На тази карта трябва да нанесете поне следните основни неща:

♦основните забележителности – местата които искате да посетите и на които  да се насладите;

♦подходящи места за подход с автомобил за старт  и  финал на  каямпинга;

♦основен маршрут, по който ще се движите;

♦алтернативен маршрут, ако е възможен;

♦времева разбивка на маршрута;

♦възможни  опасности по маршрута;

♦подходящите места за спиране за почивка;

♦подходящите места за спане (бивакуване);

♦време, необходимо, за да преминете през целия приключенски  маршрут;

♦метеорологична карта – прогноза за времето, вълни, вятър, температура на въздух и вода.

Организацията

След като ви е ясно къде искате да приключенствате и имате план, нанесен на карта, решавате кога  да тръгнете и пристъпвате към подготовката на оборудването и екипировката.

Разбира се при решаването на въпроса каква екипировка и оборудване да вземете за конкретния каямпинг също може да се импровизира, но се старайте да не правите компромиси със задължителните неща, които трябва да вземете със себе си, които биха ви осигурили най-вече безопасност и в известна степен комфорт.

Каямпингът не трябва да се разглежда като приключение, което да изисква от практикуващите го някакви постоянни сървайварски усилия. По-скоро трябва да се разглежда като приключенски воден туризъм с максималния комфорт, който може да си осигурите и само при крайни случаи да се налага да показвате някакви сървайварски умения. По принцип още при планирането и организирането трябва така да подходите, че след това реално на местността да не ви се налага да изпадате в екстремни ситуации.

Държа  да подчертая обаче, че такива неминуемо ще има за всеки човек, практикуващ каямпинг, пък било то и най- добре подготвения във всяко едно отношение.

Следвайте предварителния план

Старайте  се когато тръгнете, да действате основно по предварително изготвения от вас и нанесен на карта план. На местността често ще се налага да изоставите основния план и да импровизирате частично, а  понякога и до края. Това не трябва да ви притеснява. Приемете го за нормално. На местността е важно да сте гъвкави. Да се съобразявате с моментната обстановка и да действате по най-добрия за момента начин, дори той да е в разрез с първоначалните ви планове.

По принцип, когато се впуснете в каямпинг приключение, вашият основен враг е лошото време. Съобразявайте се с него и се старайте да имате изпреварваща информация за евентуалното му влошаване.

Потенциални опасности:

♦липса на основни умения за управление на каяка, плувни умения, умения за живот в бивачни условия и действия при известни екстремални условия;

♦големи вълни най-вече в морето около носовете и на прибоя;

♦силен вятър;

♦силни течения;

♦крайбрежия с висок бряг където няма къде да излезете при внезапно влошаване на времето. Примерно района северно от нос Калиакра, та чак до Шабла;

♦подводни скали и рифове много близо  до повърхността;

♦големи амплитуди на приливите и отливите където има такива съчетани с непознаване на крайбрежието;

♦продължително излагане на силно слънце;

♦ниска  температура на въздуха и водата;

♦неподходящо облекло спрямо атмосферните и температурни промени;

♦недостиг на храна  и вода при многодневен и многоседмичен каямпинг;

♦неразумни действия в следствие на недостиг на време. Примерно на следващия ден сте на работа и бързате да се прибирате, а условията за гребане са неблагоприятни и дори опасни и вие…… решавате да рискувате.

Още за каямпинга и пътеписи от вече осъществени приключения може да прочетете в блога Каямпинг.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>