На изложението “Арена профешънъл” демострираха терапия отпреди 5000 години, с която махараджите се подготвяли за битка.

Masaj_Kitajski_vojni

Древната лечебна практика Калари Марма, която се предава през поколения от 5000 години сред индийските войни, бе показана на 19 октомври на изложението „Арена профешънъл“ в Интер експо център от Надин Николова, която е получила обучението си в школи в Канур и Бангалор.

„Терапията е особено подходяща за хора, които се занимават с бойни изкуства, танци, спорт, както и за практикуващи масажисти. Създанена е в в Керала от шести Аватар на Вишну, а практиката е популяризирана от неговия ученик БодиДхарма, който е измислил кунг-футо. Твърди се, че Калари е майката на всички бойни изкуства!“, каза Никол. – Марма масажът е лечението на уязвимата част от човешкото тяло. От стари времена Учителите по каларипайату са били изправени пред проблемите с наранявания по време на бой или практика. 107 физически точки са довели до развитието на този уникален метод за лечение и профилактика. Той е много ефективен при рани и фрактури. Лечението с билки може да даде незабавно облекчение. Масажът е ефективен и при ревматични оплаквания. Дели се на варианта: физическа издръжливост, комфорт, гъвкавост“.

4101-NadinNikolova s uchitelq si v India

Надин Николова със своя индийски учител

Мармите са 107 жизнени точки в човешкото тяло, близо до повърхността на кожата, където се свързват важни нерви и мускулни влакна, кръвоносни съдове, кости и стави. Праната (вживителната енергия) протича през тялото чрез тях. Марма терапията е лечение на широк спектър от заболявания чрез масаж с топли билкови масла, пасти и билки и обработване на ключовите точки, свързани с функционирането на системите и органите в човешкото тяло.

Masaj_kitajski_vojni2-2„В Калари се използват много лекарства и методи за лечение произлизащи от Аюрведа. Процеса на приготвяне на лечебните масла е дълъг и сложен, но не е невъзможно да се приготви с аналог на български билки“, поясни Николова.

Учението е записано във Ведите е едно от най-древните лечения, познати на човечеството. Чрез специални Калари Марма масажи индийските воините са повдигали имунитета си преди поход, а истински посветените дори можели да убиват чрез натиск в някои от точките.

„В Калари се изучават Марма точките да убиеш, парализираш или осакатиш противника си, а масажът всъщност защитава тези точки, прави ги неуязвими, също подобрява гъвкавостта в ставите и издражливоста на организма. През вековете Калари учителите разработвали все повече техники за възстановяване след травми и наранявания, защто това е неизменна част от пътя на воина, – добави българският терапевт. – Аюрведа, йога и Калари са взаимозвързани и имат един общ корен.”

Много йогистки пози са включени в Калари, с цел разтягане и балансиране на тялото. Дихателните упражнения, хранителния режим и пречистващите техники са еднакви и се осланят на едни и същи принципи както в аюрведа и йога, така и в Калари. При правилно и съзнателно изпълнение, с отдаденост и знания от страна на терапевта, този тип масаж може да стигне до дълбочина на ефективност чак върху костния мозък и репродуктивната система“, убедена е Надин. Тя посвещава демонстрацията си на „Арена профешънъл“ на своя първи учител в Индия, който починал преди месец.

Как се прави
Калари марма масаж се изпълнява с длани и стъпала на замята.
Използват се минимум 3 вида масла:

  •  за 7-те витални точки
  • за скалпа
  • за тялото

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>