Съвременната магнитно-резонансна томография позволява да се улови мигът, в който мозъкът намира оригинално решение в отговор на някаква идея.

mozyk-misyl-ideia

Съвременната магнитно-резонансна томография позволява да се улови мигът, в който мозъкът намира оригинално решение в отговор на някаква идея, съобщава сп. “Сианс е авнир”.

Когато се ражда идея, специфична мозъчна зона – десният горен темпорален гирус, се активира и излъчва гама вълни.

Феноменът отдавна е изследван от Джон Куниос от университета Дрексел във Филаделфия, Пенсилвания, и Марк Бийман от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

Става въпрос за процес, който е плод по-скоро на дейността на дясното полукълбо на мозъка, докато аналитичното мислене е свързано повече с лявата му половина.

Предишно изследване на Бийман с функционален ядреномагнитен резонанс и електроенцефалограма дори е дало възможност да се установи местонахождението му.

Ядреномагнитният резонанс разкрива, че в мига, когато доброволци са намерили креативен отговор, е налице увеличена активност в десния горен темпорален гирус – зона, която се активира при свързване на различни далечни информации.

Електроенцефалограмата на свой ред показва увеличаване на гама вълните в същата зона. Впоследствие двамата учени правят по-щателно проучване. Те изследват мозъчните гама вълни у доброволци, които трябва да отговорят на аналитични въпроси, свързани с дедукция, или на креативни въпроси, свързани с идеи.

Учените откриват, че съответстващите на аналитично или креативно мислене мозъчни вълни първоначално се наслагват една върху друга, но се разделят 300 милисекунди, преди доброволецът да натисне копчето, за да даде отговора си.

Електроенцефалограмата показала също нещо неочаквано – пик на алфа вълните, които се наблюдават например при медитация, в мига, преди да бъде даден отговорът.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>