Според учените сиренето е продукт на физико-химични и биохимични промени. Според мен е продукт на любовта. Ето какви вкусни неща правихме в Киселчово.

Билки ще да са яли кравите в Киселчово, щом сиренето от тяхното мляко е толкова вкусно. Снимки Невена Цветкова

Билки ще да са яли кравите в Киселчово, щом сиренето от тяхното мляко е толкова вкусно. Снимки Невена Цветкова

Мона Чобан

Учените твърдят, че сиренето е млечен продукт, претърпял физико-химични и биохимични промени. Аз ви казвам – сиренето е продукт на любовта.

Четиринайсет човека, маслено, много маслено мляко от киселчовска крава, закваска, любопитство, търпение, смях и добра атмосфера. Ето така се получава сирене.

С моите приятелки и първи помощнички Гергана Стоянова (вляво) и Невена Цветкова (вдясно) на сладки приказки в Киселчово.

С моите приятелки и първи помощнички Гергана Стоянова (вляво) и Невена Цветкова (вдясно) на сладки приказки в Киселчово.

Ето, така изглежда Киселчовска крава.

Ето, така изглежда Киселчовска крава.

На поредното ателие в Киселчово млякото се лее като октомврийски дъжд. Ама то мляко ли е като мляко! Масленост, от която можеш да извадиш и сирене, и масло, и кашкавал. Билки ще да пасат тези крави в Киселчово, щом такова мляко дават. И изведнъж ти става ясно какви късметлии са били предците ни, щом са се хранели с такова мляко. Затова и кравата е почитана, родна, любима. И без излишна патетика, простичко, по човешки.

И в поредния уикенд петнайсетина граждани се учим да правим сирене. Учи ни Гера Янчева. Тя е млада жена, родом от Бургас, която живее в Пловдив.  Вече две години сама прави млечните продукти, които яде семейството й.  Навярно и затова дъщеря й е вечно засмяна и жизнена.

Попиваме тайнства, опитваме, бъркаме мляко и закваска. Получава се. Радостта и възхитата пред готовото сирене са аналогични навярно на тези при неочаквана победа. И на пръв поглед какво пък толкова, “голяма работа“, всеки го може. Да, така е – наистина всеки го може. И все пак е голяма работа.

Аз за пръв път успявам да направя сирене, другите също. И вкусът му е съвсем различен от магазинерското, с онзи привкус на собствен успех. Жалко, че точно това сирене се изяжда бързо, толкова бързо, като че ли не го е имало. А може би точно това му е специалното.

С една-две магии успяхме да получим и така нареченото в Италия сирене моцарела. Кисарела по киселчовски. Опитахме, изяходхме си го. Рецептата му, разбира се, е тайна. Но ще го направим пак. Гера знае как, помни и обещава да повтори тази моцарела-кисарела. Да е жива и здрава кравата!

... А после си хапнахме сиренцето.

… А после си хапнахме сиренцето.

За поредното ателие се събрахме отново горе на върха. Събрахме се, за да опитаме домашното сирене. А се оказа, че заедно с него опитахме и вкуса на победата, вкуса да сътвориш нещо сам, да се сдобиеш с нови приятели, да покажеш на децата истинското живеене. И така – до следващото ателие.

Сиренце върху домати... Ммм, неподражаем вкус!

Сиренце върху домати… Ммм, неподражаем вкус!

На 14-16 ноември в Арт център Киселчово ще се рисуват коледни сладки, ще се майсторят бонбони и други чудесии.

Месец преди Коледа, насред Киселчовските върхари, ще запалим камината, ще извикаме коледния дух и ще се омажем в шоколад и бадеми. Ще ухае на карамел, канела и ром, ще правим курабийки и бонбони, ще настроим душите си на разни тайнства. На 14-16 ноември е времето за бонбони и любов.

Заедно с Гера Янчева ще направим овесени сладки, шоколадови трюфели, ще декорираме масленки. Любителите на сладкото, романтиката и Коледата са добре дошли.

Побързайте, крайният срок за записване е 8 ноември!

Всички подробности – на страницата на Киселчовските къщи.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>