ezik_kote3

Ако се опитаме да разберем какво мисли нашият любимец в даден момент, най-точен отговор би ни дала позицията на опашката.

Ралица Грънчарова

Какво си мисли котката ви в този момент? Езикът на тялото й може да ви подскаже. Котките използват редица похвати – позиция на тялото, изражение на лицето, звукови сигнали, за да общуват помежду си и за да избегнат конфронтация със свой враг. Разбирайки този език, вие ще можете да задълбочите връзката с котката си и да вникнете в нейния свят.

Обръщане на коремчето

Чудили ли сте се защо, когато котката ви се претъркаля и така открие коремчето си, което вие разбирате като покана да я почешете, тя реагира с агресия спрямо вас? В някои случаи показаният корем е знак, че котката е спокойна и отпусната. В други това е израз на точно противоположното състояние – котката се чувства заплашена и притисната в ъгъла. Тогава нейните нокти и зъби са оголени и тя е готова да се бие с всеки натрапник.

Бавно примигване

Когато една котка примижава за кратко, сякаш бавно и като внимателен и преценен жест за флирт отпуска клепачите си и после също толкова бавно ги привдига, това ясно говори за привързаност и доверие. Бихте могли да използвате същия жест при общуването с вашата котка – като примигвате бавно, вие й показвате, че не сте заплаха за нея и се чувствате комфортно в присъствието й. Това е напълно валидно и в обратния случай.

ezik_kote

rgbimg.com

Опашката като барометър на настроенията

Ако искаме да знаем какво мисли котката ни в даден момент, най-точен отговор би ни дала позицията на опашката й. Когато тя е високо вдигната, с това котката излъчва увереност. Ако опашката е настръхнала обаче, внимавайте. Това е ясен сигнал, че се чувства заплашена и не би се поколебала да отвърне, ако се чувства нападната. Може би на всеки е позната позата на приятелски настроената котка – опашката й се увива около краката на собственика й или около опашката на друга котка. Когато опашката е скрита между краката, това е сигнал за притеснение или несигурност.

“Ще те хвана”

Позната ли ви е позата на дебнещата котка? Виждали ли сте как тя плътно се прилепва до пода, свивайки краката си, леко потрепвайки с опашка, вперила поглед в плячката си? Котките са животни, които действат, подтикнати от стимули. Независимо дали пред тях стои мишка, птичка или ръката ви, когато те се движат, може да бъдат взети на прицел. За да избегнете одрасквания и ухапвания в моменти, когато самите вие (или по-точно вашата ръка или крак) сте се превърнали в мишена, по-добре е да замръзнете на място. Когато движенията престанат, престава и дебненето. Не е добра идея и да погалите котката си, когато е в състояние на дебнене.

Директният поглед

В света на хората директният поглед към някого обикновено е признак за привличане или повишен интерес. За разлика от нас обаче, котките намират взирането за проява на агресия и заплаха. Затова и в стая с повече хора котката обикновено би се насочила към този, който не й обръща внимание.

ezik_kote2

Звукови сигнали

Мяукането е добър начин за привличане на вниманието, но малко хора знаят, че то е насочено основно към стопаните и не толкова към други котки. Мяукащата котка по-често получава това, което иска, независимо дали става въпрос за внимание или храна.

Преденето или мъркането е най-вече сигнал за удоволствие, но може да бъде и жест на търсене на внимание, когато котката изпитва болка или е в края на живота си.

ezik_kote4

Високите тонове, които не са точно музика за ушите ви, всъщност са проява на приятелско отношение.

Гърленото мяукане, съскане или пръхтене нееднозначно казват: “Стой настрана, докато не се успокоя!”

В размножителния период котките стават доста гласовити. Понякога те огласят нощта с часове. Котараците имат специфично мяукане, с което очертават територията си и предупреждават другите самци да стоят настрана.

Всяка котка е уникална и поведението й може да се различава от това на себеподобните й. Затова, когато се отнася до общуването с любимеца ви, вие сте човекът, който вероятно го разбира най-добре.

Източник: petvet

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>