Легенди за произхода на известната и красива бродерия.

Крал Чарлз I също е носел яка с дантела Ришельо. Троен портрет на монарха от Антонис ван Дайк.

Оливера Арнаудова

Дантелата, създадена с изящна ажурна бродерия в Европа идва от изток и се променя под влияние на модата, манталитета и развитието на технологиите. Особен връх на производство и употреба бележи по времето на Ренесанса. В нея преобладават рустикалните мотиви, или растителните елементи.

Бродерията „Ришельо“ става изключително популярна и се разпространява сред аристокрацията в цяла Европа. Основен център на производството на такива бродерии става Италия. Особено почитана е в двора на Лоренцо Медичи.

И тук е мястото да споменем как дантелата се свързва с името на кардинал Ришельо. Има няколко легенди за това как той има пръст в съдбата на бродерията и как от тогава тя се свързва с неговото име.

Версия номер 1: изгодна стока

Кардиналът харесал тази бродерия (или тя просто била една от най-изгодните стоки за търговия по онова време) и решава, че Франция трябва да стане независима от чуждестранни доставки, както и добре да организира собствен износ на тази стока. Така той вдига вносните мита за чуждестранни стоки (особено дантела) и кани на работа във Франция майсторки на бродерията от Италия. На тях предоставя най-добри условията за живот и труд. След това, въпросът за преквалификацията на френските майстори и организирането на собствено производство на бродерията било само въпрос на време.

Версия номер 2: за красиво жабо

Тя е малко по-прозаична. Кардинал Ришельо харесвал тази бродерия (преди тя да носи името му) и винаги носил ръкави, яки, жабо, носни кърпички, ръкавици и дори ботуши, украсени с нея.

Версия номер 3: атрактивно хоби

Тази версия е най-куриозна в добрия смисъл. Според нея самият кардинал Ришельо се увличал в изработката на бродерията и по думите на неизвестни свидетели той постига голям успех в усвояването на изкуството за изработката ѝ. Работейки над бродерията, той се отдавал на размисли за съдбата на Франция и измислял хитроумни комбинации с множество ходове. Сложните модели на бродерията, преплитащи се фигури и грациозни преходи – всичко това навеждало на мисли и стратегии за бъдещи политически интриги.

Ето съвременните приложения на тази разкошна дантела.

В бита

В модата

Мотивите на дантелата вдъхновяват и се използват като рисувателна техника в приложните и декоративни изкуства

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

 

Comments

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>