Сн. www.thirdage.com

Основни грешки при макияжа на дамите в благородната възраст

Ако сте наблюдавали как Мерил Стрийп излиза на сцената, може би сте забелязали изключителната елегантност, класа и грация, с които слага очилата си, за да прочете словото си – благодарност за поредната награда… Е, не всяка дама може да си позволи скъпа рокля като нейната. Но за да изглеждаш великолепно на 65 г. като Мерил, не са нужни много пари. Тя е много категорично против изкуственото подмладяване: “Смешни са ми хората, които “замразяват” лицата си. Първо трябва да заобичаш бръчките си. Без тях лицето би изглеждало скучно”, казва Стрийп и препоръчва да не се пести от крема за лице.

Друга холивудска звезда – Сюзън Сарандън, на 67 г. живее с 30 г. по-младия от нея Джонатан Бриклин. Никой не може да й даде ЕГН-то. Подобно на много други звезди от своето поколение, тя отказа всякакви пластични операции и изглежда отлично благодарение на гените, здравословната храна с много антиоксиданти и доброто поддържане на кожата.

Но да оставим Холивуд. Когато половинвековният юбилей чукне на вратата ни, всяко заставане пред огледалото е проблем: как за нула време да си оправим вида. Всяка уважаваща себе си дама държи, ако не е възможно да изглежда на 30, поне да е безупречна. Да хвърли парцала, да излезе от кухнята и да напомни на околните колко бляскава е била и все още е. “Искам ново лице” звучи добре, но това няма кой да ни подари. Трябва сами да се потрудим.

Идеята за грима на дамите в благородната възраст е да ги прави по-свежи, а защо не – и по-секси. Има неща, които не може да се скрият: лицето губи естествения си цвят, появяват се бръчици. Една от най-големите грешки обаче е да се наплескаме с прекалено много грим. Ефектът е обратен – още повече състарява. Специалистите съветват: колкото повече годинки са минали, толкова по-малко трябва да е макиажът. Ето кои грешки да избягваме:

Намалете фон дьо тена. Вярно е, че на тази възраст се появяват тъмни пигментни петна, които трябва да се покрият с коректор, фон дьо тен и пудра. И тенът трябва да се освежи. Когато обаче заради всички тези корекции се нанася дебел слой грим, последиците може да са катастрофални. Крем-пудрата например може да попие в бръчките и още повече да ги подчертае.

Прекалено ярките червило и руж не правят лицето по-свежо. По-добре е да се нанесе само лек крем и леко изсветляващ фон дьо тен, който тушира и пигментните петна. Някои дами имат навика непрекъснато да си пудрят носа. В зряла възраст обаче кожата на лицето губи еластичността си и става матова, тоест, не е необходима пудра. Затова гримьорите съветват след 50 тя да се избягва, в краен случай – да не е от много сухите.

Изхвърлете белите и ярки перлени сенки. Те акцентират не само върху очите, но и върху… бръчиците. По-добре изберете приглушени пастелни нюанси. Изберете такива, които подхождат не на тоалета, а на цвета на лицето ви. На всеки тип лице стоят добре меките топли тоналности например.

Слагайте тънка очна линия. С молив в сив цвят прокарайте линия плътно до основата на миглите. Така ще подчертаете очите си и ще ги уголемите. Избягвайте туша на долните мигли. Ако прекалите с него, размазаното черно под очите състарява.

Акцентирайте само върху една зона – или очи, или устни. Ако имате големи и красиви очи, подчертайте тях, а на скулите и устните сложете по-незабележими руж и червило. Ружът също трябва да е незабележим. Изберете най-приглушените тонове и го нанасяйте с възможно най-дебелата четка – ефектът е освежаващ като при лифтинг.

Веждите – нито много тънки, нито обрасли. Този сезон модни се оказаха дебелите, а не оскубаните и изрисувани с молив вежди. Но в зряла възраст това няма значение. Моливът не трябва да личи – изглежда карикатурно.

Носете гланц и вазелин за устни. С годините устните също като останалата кожа губят еластичността си, но при сполучлив избор на червило и гланц може да изглеждат по-пухкави и сочни. Махнете тъмните тонове, изберете цвят, максимално близък до този на устните ви.

Веднъж седмично епилирайте зоните под носа и на брадичката. Неприятни спътници на менопаузата… Вече има специални лентички на восъчна основа. Отклонете вниманието от брадичката. Ако имате проблеми с тази зона, където кожата се отпуска лесно, сложете ефектни обеци и шал в по-ярки и свежи цветове. Киченето с обеци и колие по врата изглежда претрупано, изберете едното от двете.

Идете веднъж на професионален грим. Ако след всички тези съвети ви е трудно да определите какво ви стои добре, идете веднъж при професионален гримьор и внимателно проследете какво прави той върху лицето ви.

Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>