Среща с жив хакер? Ето ме, ха-ха-ха” – смее се Джони, докато вади айфона си от раницата, дружелюбен и готов за всякакви “инквизиторски” въпроси.

ivan-jeferov2

Иван Джеферов.

kare_pokolenieY

Интервю с хакер… Как ви звучи? Стряска ли алюзията с вампира, който смуче кръвчицата на безценното ви интернет творение? Нищо подобно! “Колко рано може да дойдеш?”, пита Джони. Пътува от Пловдив, наредил си е програмата до късно вечерта. Изчислил е даже логистиката – колко време ще му е нужно за придвижване от едната локация до другата. Пътува с влак, в купе първа класа, за да използва времето си пълноценно – да поработи, респективно – да си доспи.

Срещата е в уютна шоколатерия на последния етаж на стара кооперация, близо до малките пет кьошета. Интериорът е някак домашен, топъл, с полици с книги, сякаш си на гости в апартамента на приятел. Така изглежда любимото място на Джони, в което се среща със събратята си хакери от столицата.

Той пристига с някакви минутки закъснение, за което се извинява, сякаш идва от “Патриарха”, а не от Пловдив. Поръчва си плодов сок с мляко. Очите му са зачервени. “Нощес пак работих до късно, но поспах в купето” – казва го с усмивка, без следа от досада или раздразнение.

“Среща с жив хакер? Ето ме, ха-ха-ха” – смее се Джони, докато вади айфона си от раницата, дружелюбен и готов за всякакви “инквизиторски” въпроси. Мдааа, хакерите не са това, което са…

Актуалната клетва във века на хай-тека била “Да ти хакнат фейсбука (сайта, имейла), дано!”. А хакер си е направо мръсна дума. Кой е тоя, бе? Някакъв IT спец, който си седи там някъде, сам, брадясал и намусен, ровичка и разбива компютърните системи и сайтовете на хората, за да ги изведе от строя, да открадне информация или да се намърда в чужда “кожа”?

Злият гений обаче рядко “живее” в най-добрите от бранша. “Под хакери в IT общността не се разбира хора, които спамят или причиняват вреда на някой сайт или услуга. Хакер за хай-тек общността е човек, който е навътре в програмистките неща, разбираш ли? Може да направи всичко с минимални усилия, с лекота, щот’ е гений, щот’ е факир”, обяснява ми “като на абориген” мой познат IT спец. Разбирам. Хакерът може да е нещо като добрият самурай, гонeщ и обезвреждащ злите пакостници, които щъкат из нета.

В света на IT са направени някакви опити за строго разграничение на “добрите” от “лошите”. Но накрая, независимо дали някой влиза в компютъра с криминални намерения, или ни помага да открием пропуски в сигурността на сайта си, всички пак са само хакери…

Hackafe-3-2

В офиса на Hackafe – Пловдив. © Станислав Куманов.

Правени са и други опити за разграничение. Компютърните престъпници се наричат още Black Hats (“черни шапки”). Другите, “добрите”, са White Hats (“бели шапки”), те са експертите по компютърна сигурност. За да реабилитират “добрите”, специалистите въвеждат и термина “етични хакери”. Това са високо квалифицирани IT специалисти, които проникват в компютърни системи, за да тестват сигурността им, като търсят уязвимите им места. Често работят и като консултанти.

В Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) например има цял отдел с хакери, които следят компютърните мрежи на компании и администрации по цял свят. NSA предлага сертификата CNSS 4011. Международният съвет за електронна търговия пък е разработил сертификати, курсове и онлайн обучение, обхващащи различни сфери на тази дейност. Но не е толкова лесно да се противодейства на злото.

Какво се оказва на практика? Че във века на IT цялата система от отношения на всякакви нива – световно (между отделните международни организации и държави), национално (между институции, партии или конкурентни корпорации) в един момент може да се сведе до мерене на… хакерите. На кой му е по-голям… потенциалът. Или какви са възможностите на хакерските екипи, с които тези организации, институции и корпорации разполагат в дигиталната война срещу “врага”.

Някои са склонни да оправдават супер специалистите, занимаващи се с хакване на високо ниво, защото тях, видите ли, не ги касаел моралният аспект, а просто с това си изкарвали хляба. Можем ли да обвиним работниците в оръжейните заводи, че си вадят хляба, като правят неща, които убиват? И в двата случая друг плаща и той поръчва музиката. Но щом има хора, способни да хакнат и изведат от строя компютърните системи на НАТО, Пентагона или на мощен холдинг, значи разполагат с неограничена власт, а залогът е от земята до небето.

Да не говорим пък за хакване на която и да е електронна медия на “врага”, партийния опонент, опозицията – това за хакерите си е направо детска игра. За известно и често неопределено време – докато сайтът е извън строя – те държат в ръцете си Пропагандата. То е същото като да осуетиш предизборен митинг или да спретнеш контрапротест. Щом без проблем могат да хакнат всичките четири власти, излиза, че именно те – хакерите – са петата власт? Така излиза.

1-Ivan_Djeferov-2

Иван Джеферов не иска да емигрира за постоянно, защото тук е “страната на нереализираните възможности”.

Авангардът на нашето хай-тек поколение обаче има други представи за мисията си, и те не са по-различни от визиите на IT специалистите в цивилизования свят. О, да, те се забавляват със сравнението, че са като екстрасенсите и лечителите. И да, те могат да “развалят черни магии”, могат и да правят, но предпочитат да бъдат добрите магьосници в нета.

Окей, те могат да бъдат петата власт, но в съвсем друг, глобален, креативен, градивен аспект. Да, те могат да хакнат на практика всичко, но искат едно – с уменията и постиженията си да променят света, като го направят по-добро място за живеене. Твърдят, че са носители на друг морал, че ги вълнуват хуманни каузи, социални и еко проекти. Категорични са, че изхвърлят безапелационно от общностите си аморалните злосторници. Твърдят, че ненавиждат онези “факири”, които се опияняват от шанса да се почувстват като господари на света, като хакнат, каквото си поискат – за пари, слава или ей така, заради егото, спорта или злобничките мераци да тролят.

Носителите на автентичната хакерска култура у нас са групирани в няколко общности: initLab (София), Hackafe (Пловдив), VarnaLab и BurgasLab. Съкращението “лаб” идва от лаборатория – така IT общностите наричат местата, където се събират да работят, творят или просто да общуват.

 

ivan-jeferov

Славата на българския компютърен гений се носи навсякъде по света и със знак плюс, и със знак минус. Наши високотехнологични мозъци са в основата на много революционни разработки, които правят света и живота ни по-добри. Но в същото време български хай-тек мозъци всяват ужас и паника с ювелирни компютърни престъпления и криминални разработки, като програми за източване на кредитни карти например. Затова, макар да са отворени и всеки IT специалист може да се присъедини към тях, българските хакерски общности гарантират, че в техните среди подобни индивиди просто няма как да виреят. Да не са луди да подложат на съмнение почтеността и престижа си?! Нали приемат поръчки на клиенти у нас и в чужбина.

Как разпознават злосторниците ли? “Много лесно, казва Джони, та те дори не се крият. Още с идването в лаба почват да се хвалят. Надделява егото да се самоизтъкнат, да блеснат с “постиженията” си, и не им пука какво мислят останалите за морала им. Защото са оперирани от морал. Не им обръщаме внимание, показваме им, че не ни интересуват. Опасните хакери или се събират в малки групи от себеподобни, или са единаци в изолация. Защото всеки нормален човек, без значение дали е хакер или не, няма да държи такъв пакостник около себе си, нали? Е, може и да пробва да го превъзпита, ако знае как, но това рядко се случва.”

Иван Джеферов (за приятелите – Джони) е малко над 20-годишен, когато става един от осемте “вожда” на пловдивското хакерско “племе”, обединено около Hackafe. Това е място в центъра на града, движено от отворено общество на IT специалистите и познато още като “пловдивския лаб”. Шегата с “вождове” и “племе” не е случайна. Пловдивският лаб функционира на принципа community driven, тоест, “управляван от общността”.

Днес Иван Джеферов е легендарна личност сред хакерските общности у нас. Заминава с много неща и мечтае времето да му стигне за всичко. Съосновател е и съсобственик на новото пловдивско коуъркинг пространство Biz Labs. Освен това е в екипа на нон-профит организацията за предприемачи RISK и организатор на Start It Smart Plovdiv.

Светлата, модерна и функционална зала на coworking space Biz Labs , организирано в помещенията на легендарната печатница "Христо Г. Данов" в Пловдив, е сбъдната мечта за всеки IT специалист.

Светлата, модерна и функционална зала на coworking space Biz Labs , организирано в помещенията на легендарната печатница “Христо Г. Данов” в Пловдив, е сбъдната мечта за всеки IT специалист.

Някак му е чужда суетата да говори за успехите си, да изрежда разработки, защото за него по-важни са проектите в развитие, а не вече реализираните. Завършил е информатика в Пловдивския университет и днес е само на 27 години, но за IT специалиста това вече е зряла възраст.

“Знаеш ли какви чудеса правят 17-годишните”, вдъхновява се Джони. “Изкарвам си хляба основно с писане на програмен код. Това на “човешки” език означава да обясня на компютъра какво иска моят клиент. После пък компютърът трябва да обясни на клиента ми какво съм направил. Компютърът го прави и го давам с мобилно устройство или уебсайт, и ако клиентът остане доволен, ми плаща. Ако не, ме връща да си довърша работата. Така харесва ли ти?” – смее се Джони.

Преди на това му казваха създаване на програма за нещо. “Не бива човек да се бои от компютъра. И най-съвършеното устройство не е по-умно от него. И няма как, защото не притежава нещо, което има само човекът – креативност.”

“Много се занимавам с мениджмънт проекти и обучение на хора в сферата на програмирането. Това ми изяжда голяма част от времето. Научих се много на рикрютмънт процеси, тоест, търсене и подбор на кадри”, споделя хакерът.

Изобщо, Джони е от хората, които са привлечени от… “човешките неща”:

Ivan_Djeferov-fotoDanail_Vrachev

© Данаил Врачев

Монологът на един хакер

Проектът, на който най-много се кефя?… Знаеш ли, привличат ме по-скоро човешки, не толкова програмистки проекти. Работя в тази насока, да свързвам хората по начин, по който те да си свършат работата. Оказа се, че в това ми е силата, супер умението. Както се шегувам, превеждам от български на български. Вълнуват ме мотивирането на хората и начинът, по който те могат да работят заедно и да им е готино, приятно, интересно.

Най-важното за нашето поколение би трябвало да е “порастването ми като човек”. В момента ми е такъв период, в който пробвам да работя много и различни неща. И да се уча на процеси, взаимоотношения – супер елементарни, но много важни човешки неща. Не просто да мога да работя нещо, а да съм по-човечен, по-смислен. И това ми е занимавката – по-скоро да изследвам поведението и растежа – своя и на другите.

Бих отишъл по някое време да живея и работя в чужбина, за контакти, за да се уча и развивам, да сменя микросистемата. Но в дългосрочен план искам да остана в България. Тук е хубаво, защото е “страната на неразработените възможности”.

Виж още:

Хакерите – добри магьосници в нета

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>