Следващия път, когато някой ви предложи да се срещнете, отворете календара и ако не тази седмица, следващата си харесайте си един час за него.

Ралица Генчева

Когато казваш на някого “нямам време”, всъщност му казваш “нямам време за теб” или “ти не си ми важен”. Независимо дали го казваш на детето си, на роднините си, на приятелите или на шефа си.

Времето е валута за внимание. Човек има време за важните за него неща. И няма време за останалите.

От известно време се опитвам съвсем съзнателно да не използвам тези думи, които сякаш идват преди всички останали. Когато някой приятел поиска да се видим, казвам “Добре, кога?”. Да, изискват се 1-2 минути да си напаснем календара и да намерим удобен ден и час, но не е толкова трудно. Ама наистина не е.

Разбира се, откакто започнах да казвам “Кога” вместо да започвам с “Нямам време”, хората започнаха да ме питат, когато се видим “Рали, ти сега с нещо занимаваш ли се?“, “Ти какво точно правиш?”. И то такива, на които смятах, че това им е пределено ясно.

По-близките ми хора, най-вече Георги, знаят колко ме боли, когато го чуя. Защото не само че работя (и не съм си сменяла работата от две години), ами се опитвам да правя още хиляди неща и вече календарът ми е разграфен час по час, но въпреки това казвам “Кога”. Защото ми е важно. И с риск да ме помислят за безделник. Отговарям с две думи и не им се обяснявам всъщност колко съм заета и как едвам съм успяла да дойда, защото тогава все едно им казвам “Аз отделих един мой скъпоценен час, който ми е толкова необходим, за теб. Моето време е по-ценно от твоето“.

Разбирам, че хората измерват значимостта си по това колко са заети и колко Нямат време.

Но хората, които искат да те видят, измерват твоята значимост по точно обратното – времето, което отделяш за тях. Колко време ИМАШ, когато те имат нужда от теб.

Имам приятели, с които не съм се виждала с месеци. Защото “тази седмица” и “този месец” няма време. И сега ако ми кажете “Явно не им е важно да те видят”, аз ще тропна с крак като малко дете и ще ви кажа “Не е така! Познаваме се от години, държат на мен, ето, пишем си всеки ден във фейсбук”. Но май ще сте прави. И не, не са в чужбина или в друг град, а на 10 мин. с колата. Май сте си прави.

Да си много зает стана новото черно. И не виждам скоро да излезе от мода.

Опитайте обаче нещо ново. Следващия път, когато някой ви предложи да се видите, започнете с “Кога”. Отворете календара, ако не тази седмица, следващата, харесайте си един час и се вижте. Толкова ли е трудно?

Толкова ли е трудно да имаш време?

И кое е по-важно: да изглеждаш значим или да си наистина такъв за тези, които обичаш?

Източник: Фейсбук профилът на Ралица Генчева

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>