Извън общоприетите 5+1 сетива, много от нас притежават минимум 12 способности за възприемане на околния свят, някои вродени, други придобити с времето.

Женската интуиция или така нареченото шесто чувство, много по-развито при нежния пол, е истинско предизвикателство за науката.

Женската интуиция или така нареченото шесто чувство, много по-развито при нежния пол, е истинско предизвикателство за науката.

От уроците по анатомия в училище знаем, че се раждаме с 5 способности за възприятие, или сетива: зрение, слух, осезание, вкус и обоняние. Към тях сравнително отскоро е добавено и шесто – за равновесие, затова по-често се споменават 5-те сетива.

Извън традиционната наука се говори и за т.нар. шесто чувство. Под него се разбира интуицията (усетът) или свръхестествени (парапсихологични) способности, като телепатията, ясновидството или възприемането на електрически или магнитни явления от хората и животните. От години засилената женска интуиция е предизвикателство пред науката.

Оказва се, че много от нас притежават минимум 12 други способности за възприемане на околния свят. Част от тях са вродени, други формирани с времето под влияние на различни обстоятелства. Някои специалисти твърдят даже, че при определени хора става дума не за 12, а за до 21 допълнителни способности.

1.Познавам кой ме лъже

Някои хора притежават невероятно усещане за лъжата. Виждайки човека и подсъзнателно фиксирайки измененията на изражението на лицето му, те безпогрешно усещат лъжата дори и без да вникват в смисъла на това, което изрича. Мозъкът ни притежава още една близка до усещането за лъжа способност – моментално да отличиш фалшивата усмивка от искрената.

2.“Зрение” в слепотата

Незрящите хора понякога могат да се адаптират към своя недъг с удивителната си способност, наречена от медицината “слепозрение” ( англ. blindsight).

Как се обяснява това? Често слепотата е свързана не с увреждане или дефект на очите, а с преноса на информация от зрителния нерв към мозъка. Очите на някои незрящи хора могат да възприемат околното пространство и да предават сигнали към мозъка по “заобиколни” пътища. Незрящият може да не вижда препятствията пред себе си, но по някакъв загадъчен начин знае кое къде се намира. Пълната слепота не му пречи да се ориентира в пространството. Известни са случаи, при които слепи хора са успявали без проблем да преминат през лабиринт, ръководейки се единствено от необикновеното си усещане.

3.Ноцицепция

Това е научният термин за чувството за болка. То не се изчерпва с възприемането на болка от външен източник. Способни сме да чувстваме и болката “отвътре” на костите и ставите, на вътрешните си органи и на кожата.

Sixth sence tehnology - мечтата на IT изобретателите е компютрите на бъдещето да имат “очи”, “уши” и други “рецептори” както при хората.

Sixth sence tehnology – мечтата на IT изобретателите е компютрите на бъдещето да имат “очи”, “уши” и други “рецептори” както при хората.

4.Опасността при овулация

Овулацията, или отделянето на яйцеклетка, годна за оплождане, активизира в тялото на жената много защитни механизми. Затова в този период нежният пол може по-изострено да усеща опасностите.

5.Мъжкото усещане за овулация

Оказва се, че при мъжете има подсъзнателен механизъм безпогрешно да усещат кога жената е в овулация. Този механизъм веднага прави жената по-привлекателна за мъжа и може радикално да промени поведението му.

oshte_12_setiva5

6.Термоцепция

Това е терминът за способността ни да усещаме топло и студено от дистанция. Не е задължително да докоснем огън, за да разберем, че пари, можем с лекота да усетим това, когато сме близо. Аналогично е чувството, когато сме близо до студени предмети.

7.Еквилиброцепция

Казано на нормален език, това е чувството за равновесие. Притежаваме способността да съхраняваме и поддържаме равновесието, независимо от движението, ускорението и промяната на направлението.

Чувството за равновесие е причислено по-късно към 5-те основни сетива и е най-силно развито при цирковите артисти и лудите авантюристи.

Чувството за равновесие е причислено по-късно към 5-те основни сетива и е най-силно развито при цирковите артисти и лудите авантюристи.

8.Тетрахроматизъм

С това са надарени малко хора. Става дума за необикновена интензивност на зрението. Човешкото око възприема зрителната информация с три канала, затова нормалното човешко зрение се нарича трихроматично.

Но при някои хора, както, впрочем, и при животните (най-често при рибите и насекомите) се среща способността да се използват четири канала. Такова зрение се нарича тетрахроматично. Притежателите му са способни да различават неизвестни за нормалния човек цветове или неразличими оттенъци.

9.Мирис на мазно

Звучи малко странно, но човек притежава способността да различава коя храна съдържа повишено количество мазнини, използвайки при това само обонянието.

10.Проприоцепторно възприятие

Присъщо ни е свойството да определяме местоположението на частите на собственото си тяло, без да ги виждаме. В това се проявява проприцеторното възприятие.

Всеки точно знае, че неговото коляно, бедро или стъпало се намират по-ниско от талията, и за това не е необходимо да гледа към тях. Проприцепторното възприятие се обърква, когато човек се събуди след сериозна травма на гръбнака, която води до парализа на тялото.

11.Магнитовъзприятие

Това скрито възприятие позволява на човека да усеща наличието и насоката на магнитните полета. При птиците магнитното възприятие е значително по-силно, но го притежават и някои хора.

Чувството за равновесие е причислено по-късно към 5-те основни сетива и е най-силно развито при цирковите артисти и лудите авантюристи.

Чувството за равновесие е причислено по-късно към 5-те основни сетива и е най-силно развито при цирковите артисти и лудите авантюристи.

12.Да “управляваш” времето

Изследванията показват, че можем не само да усещаме протичането на времето и продължителността на дадени събития. В състояние сме и да “управляваме времето”: можем да ускоряваме дейността на мозъка в състояние на стрес или паника, така че на моменти ни се струва, че всичко наоколо забавя своето движение.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>