Храната не прави хората дебели – преяждането го прави. Една революционна статия, която може коренно да промени не само храненето, но и начина ви на живот.

С тази статия авторът Biologist иска да ви успокои, че няма вредни храни. Просто трябва да хапваме умерено и да не прекаляваме.

“Любимите ви храни ви убиват. Дори храни, които сте си мислили, че са безопасни за консумация всъщност унищожават вашето здраве, правят ви дебели и скъсяват живота ви.” Всички сме учени на подобни простотии. Ако има грешна идея, която е вкоренена във фитнес и здравословните индустрии, това е, че някои храни са опасни за вас. Този мит е толкова укрепнал, че се рекламира от всеки културист, до лекари и здравни специалисти.

Повечето книги за диети се основават на идеята, че лошите храни не ви позволяват да губите нежеланото тегло или бавят прогреса ви.

Няма съмнение, че това, което ядете  може да се отрази на вашето здраве и фигура. Но въпреки това, няма реални научни доказателства, които да доказват, че не можете да имате перфектна фигура и здраве докато си хапвате храните, които обичате.

Здравословното хранене не съществува

“Здравословно.”

“Чисто.”

“Безопасно.”

Това са думите, които хората използват, за да опишат храните, които вярват, че трябва да ядете. От другата страна стоят думите за храните, които не трябва да ядете:

“Нездравословно.”

“Опасни.”

“Нечисти.”

Най-големият проблем на “здравословното хранене”, е че “здравословно” няма реална дефиниция. Всеки вярва в различни храни, че са “нездравословни”.

Вегетарианците: месни продукти.

Веганите: всички продукти от животински произход.

Бодибилдъри: мляко, плодове и бял хляб.

Палео: захар, алкохол, някои зеленчуци, зърнени храни и други.

Правителството на САЩ: сатурирани мазнини, холестерол, червено месо, яйца, транс мазнини.
Нисковъглехидратни: захари и други въглехидрати.

Хипита: изкуствени подсладители, сготвени храни, пакетирани храни, преработени храни.

Може да се каже, че всеки вид храна е за някого опасна.

Няма начин да се дефинира здравословното хранене, което означава, че няма как да се измери и количествено определи ефектът на подобни храни над здравето ви.  Няма и как да се сравни “здравословна диета” с останалите видове диети.

Общата концепция, която се споделя е, че има лоши храни, които трябва да се избягват или да се ограничат. Тази широка дефиниция може да се класифицира в две категории.

zdravoslovni_hrani1-1

Двата вида здравословно хранене

  • Има добри и лоши храни и не трябва да ядете каквато и да е от лошите храни.
  • Има добри и лоши храни и трябва да ядеш само малко количество от лошите.

В тази статия ще разберете, защо подобни идеи са ирационални, ненаучни и нездравословни.

Първо ще разгледаме трите вероятни начина, по които храните могат да навредят на здравето ви, продължителността на живота и тялото. После ще видим кои храни изпълняват всички посочени критерии.

Защо няма добри или лоши храни.

Има само три начина, с които храната може да ви навреди:

  • Увеличаване излишъка от калории, които води до здравословни проблеми свързани с наднормено тегло.
  • Да причини дефицит на някои нутриенти.
  • Директно да повлиява на телесните функции.

Нека видим дали има храни, които да се вместват в някои от критериите.

Излишните калории

Няма доказателства, че която и да е храна ви кара да качвате килограми независимо от количеството на приети калории. Няма и доказателства, че която и да е храна може да ви помогне да загубите излишните килограми.

Единственият начин да загубите тегло е, ако горите повече калории, отколкото приемате. Всяка богата на калории храна технически е опасна за вас, ако прекалявате с нейната консумация. Това включва пилешки гърди, картофи, зърнени храни и дори зеленчуци. Много хора смятат тези храни за здравословни, защото е много по-трудно да преядеш с тях отколкото  с бисквити например.

Поради тази причина някои хора смятат сладките, газираните напитки, чипсове за храни, които водят до надебеляване. Ако храната ви е насищаща и ви задоволява, няма нищо лошо да си хапнете малко не толкова хранителни продукти.

За някои хора е доста трудно да ядат достатъчно, за да поддържат или да качат тегло. В тези случаи е нужно да се повиши калорийният прием, което може да е доста приятно имайки впредивд, че ще можете да си хапват колкото си искате сладки.  Въпреки това никой не смята сладоледа или бисквитките за животоспасяващи при хора, страдащи от анорексия.

Хората гледат на тези храни като нездравословни независимо от конктекста на тяхното използване или количествата.

Някои хора се притесняват и за дългосрочните ефекти на храната. Трябва да сте сигурни, че доставяте всички необходими нутриенти на тялото си, за да работи нормално и оптимално.

Нито една храна не предизвиква дефицит на хранителни вещества

Вторият начин, по който храна може да бъде опасна е като замени богатите на хранителни вещества храни с такива, които предоставят “празни” калории.

Може би сте чели статии как повечето хора страдат от дефицит на нутриенти и как не можете да си позволите да приемате празни калории. Според тези статии храната ви трябва да е от източник богат на нутриенти, а дори и в този случай трябва да приемате суплементи.

За съжаление няма метод, система, дефиниция, които да определят коя храна е “хранителна”. Учени и диетолози са се опитвали многократно да създадат система, която да класира различните храни по хранителна стойност и ефикасност, но подобни начинания са завършвали без успех. Проблемът е, че всяка система е използвала ненаучни методи за класификация…

Правителството на САЩ все още е твърдо против всичко, което съдържа висока концентрация на сатурирани мазнини и овкусители. Други методи за класификация наблягат повече на съдържанието на антиоксиданти.

Вярно е, че някои храни са доста по-богати на хранителни вещества от други. Глазурата на тортата например няма същото качествено или количествено съдържание на нутриенти като това на ябълките. Докато основният ви калориен прием идва от богати на нутриенти  храни, няма доказателство, че не може да си набавите нужните микроелементи въпреки, че си похапвате малко празни калории.

Проучвания показват, че хората трябва да изядат около 20% от общите калории под формата на рафинирана захар, за да стане невъзможно задоволяването на нуждите от микроелементи. Повечето хора, които се грижат за здравето си не приемат повече от 20% от дневните калории от захарни източници.

Някои данни посочват, че дефицит на нутриенти могат да изпитват хора подложени на диета. Това е логично, тъй като те приемат много по-малко общо количество калории.

Хората често правят грешката да смятат, че определени храни са напълно лишени от нутриенти. Да вземем сладоледът например. Има множество научни статии, които описват потенциалните положителни здравословни ефекти на подобни млечни продукти. Само защото сметаната е замразена и смесена със захар, това не означава, че положителните качества на млякото са изчезнали.

Бялото брашно е друг пример. Хората смятат, че само защото е преработено, то е напълно лишено от ценни хранителни вещества. Самото брашно не е от най-богатите суровини на нутриенти, но все пак има някои налични в него. Освен това проучванията не са успели да го свържат с каквото и да е заболяване.

Иронично е и че проучвания са открили, че хора, които стриктно избягват някои храни или групи от храни, като бодибилдъри, атлети и други, страдат от дефицит на микронутриенти. Както винаги балансираното и умерено хранене е най-често научно подкрепяно.

Въпреки, че повечето хора знаят тези факти, те все още вярват, че някои храни са нездравословни.

Няма храна, която директно да вреди на здравето ви 

Третият мит е, че нездравословната храна директно вреди на здравето ви. Хората твърдят, че ще страдате по-малко, ако ядете по-малко  от тези храни, но въпреки количествата те все пак са опасни за вас.

Тук отново се сблъскваме с познатия парадокс. За различните групи хора различните продукти са опасни.

За веганите месото причинява рак.

За д-р Робърт Лъстинг и други фруктозата е отрова, която причинява наднормено тегло и уврежда черния дроб.

За правителствата сатурираните мазнини и холестеролът причиняват сърдечни проблеми.

Палео хората смятат, че зърнените храни, глутенът, преработените масла причиняват рак и всяко друго познато заболяване.

Микотоксини пък бликат от всичко, което ядете и ви правят дебели.

ГМО причинява рак и тумори.

Всички тези твърдения не са истина или се използват извън контекста. Всяка храна може да е вредна в огромни количества. Въпросът е дали тези храни причиняват вреда в количествата, които нормално консумирате в контекста на смесена диета.

Научно валидния отговор все още е твърдо НЕ.

Въпреки многобройните лъжливи проучвания, няма доказателства, че местото, червено или не, причинява рак, сърдечни заболявания или смърт. В контраст има много доказателства, които показват, че консумацията на червено месо може да подобри здравословното състояние на човек.

Фруктозата като цяло не е токсична, не причинява наднормено тегло или увреждания на черния дроб освен, ако не се приемат огромни количества. Няма и доказателства, че фруктозата е токсична в умерени количества или че причинява свръхпреяждане в сравнение със захарозата.

Консумиране на умерени количества захар не причинява понижаване на нивата на инсулин и не повлиява на способността на обработване на глюкоза, стига да си поддържате теглото и да не преяждате.

Все още няма доказателства, които да свързват умереното консумиране на холестерол и сатурирани мазнини със сърдечни заболявания. Всяка храна може да причини сърдечни заболявания, ако доведе до наднормено тегло. Има много малко доказателства, че омега-6 мастни киселини допринасят за възпалителни процеси.

Глутенът не е вреден за здрави хора и все още няма доказателства, че зърнените храни са вредни за здравето ви.

Все още няма доказателствата, че преработените или “изкуствени” храни са по-малко здравословни от “естествените” храни. Няма и ясно определение за това какво е “преработена” храна. Има много “преработени” храни, които имат доказан здравословен ефект като преработения суроватъчен протеин.

Няма доказателства, че концентрацията на микотоксините в диетите на хоратa от развитите страни има някакво негативно здравословно влияние.

Все още няма доказателства, че ГМО вредят на хората.

Има малко доказателства, че синтетичните транс мазнини може да бъдат вредни, но учените все още не са категорични. Въпреки това има доказателства, че някои естествено откривани транс мазнини като вакценова киселина могат да имат положителни здравословни ефекти.

Има и много специфични медицински причини поради, които трябва да избягваме някои храни. Под медицински причини не разбирайте хомеопатични такива, магически, акупунктураски, а ако лекар ви е поставил определена диагноза или пък сте алергичен.

  • Хора с фенилкетонурия трябва да избягват аспартам.
  • Хора с остра алергия към фъстъци трябва да ги избягват.
  • Хора със семейна хиперхолестеролемия трябва да избягват холестерол.

С изключение на подобни състояния, няма научни доказателства, които да сочат, че храните директно ни вредят.

Трябва да се спомене и че няма доказателства, че някои храни могат да засилят загубата на тегло при положение, че нямате промяна в приема на калории.

Някои атлети приемат до 20% от калориите си от чиста захар, но въпреки това телесните им мазнини са само 6 до 10%.

Ако се загледате в доказателствата, ще откриете всяка една храна обявена за опасна или токсична всъщност е безопасна за консумация в умерени или дори големи количества.

Всяка една храна може да бъде здравословна или нездравословна в различни ситуации. Това е нещо, което хората забравят, когато говорят за здравословни храни.

Здравословното хранене е измама

Това е измислица, която се рекламира от атлети, треньори, лекари, правителства, училища, автори на книги за диети и подобни.

Здравословното хранене няма обективна дефиниция или научна подкрепа. Може да се смята, че в крайни случаи е и хранително разстройство.

Избягване на определена група храни без рационална причина е основен индикатор за заболяването orthorexia nervosa. Не е учудващо, че често се среща сред атлети, диетолози и подобни.

Хората, които се тормозят с тежки хранителни режими и правила, по-трудно поддържат постоянно теглото си.

Храната не прави хората дебели – преяждането го прави.

Източник: 6nine

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>