Тютюнът предпазва от Паркинсон, подобрява паметта и топи килограми, лекува мигрена, счупени кости, стомашно разстройство. Какво може да причини, е известно.

pushene

Полемиката около забраната за тютюнопушене на обществени места се точи от няколко години и раздели българите на две непримирими, войнстващи племена. Стигна се до ожесточени спорове, дори до физически сблъсъци.

Пушачите приеха забраната като дискриминация. Непушачите напомниха, че да, всеки е свободен да прави със себе си и с живота си каквото реши, но стига да не пречи на други хора. А пушачите пречат. В повечето случаи обаче и едните, и другите забравиха, че цигарката със сутрешното кафенце е едно от онези малки удоволствия, от които някои не могат, а и не искат да се откажат.

cigareНикотинът предпазва от Паркинсон и топи килограми

Цигарите могат да бъдат полезни. До този извод достигнаха куп учени, провели независими медицински изследвания през последните 20 години. Макар официалната медицина да е категорична, че тютюневият дим вреди на организма, има много случаи, в които той помага за доброто здравословно състояние. Още през 16-и век се е смятало, че растението тютюн притежава много лечебни свойства. С него са лекували мигрена, счупени кости, стомашно разстройство. През Първата световна война пък той бил препоръчван на войниците като средство за успокояване, съобщи “Новинар”, като предупреди, че тютюнопушенето може да бъде опасно за здравето.

Тютюнът предпазва от развитието на Паркинсон. Коварната болест, която е смятана за един от бичовете на 21 век, причинява смъртта на хиляди всекидневно. Характерна за по-възрастните, тя може да бъде избегната благодарение на пушенето.

Изследване, публикувано в сп. Neurology, доказва, че рискът пушачи да се разболеят от болестта на Паркинсон е с 44 процента по-малък в сравнение с този при непушачи. При бившите фенове на цигарите този риск е 22 процента. Лекарите смятат още, че колкото по-дълъг е стажът на пушене, толкова по-малък е рискът. Учените обаче не могат да изяснят причината за тази странна връзка.

Близнаците го доказват

Фактът, че цигарите лекуват Паркинсон, е доказан и от изследване върху близнаци, проведено през миналия век в Ню Йорк. Учените забелязали странна зависимост между наследствеността на гените на пушачите и ужасната болест, която поразява нервната система. За да разберат тази противоречаща на здравия разум връзка, доктор Каролайн Танер и нейните колеги от Калифорнийския институт наблюдавали еднояйчни близнаци с идентичен набор от гени. В изследванията са участвали 113 двойки, при които единият е страдал болезнено от Паркинсон. Оказало се, че здравите близнаци са пушили много повече от болните. Основния извод, който следва, е, че по някакъв начин пушенето забавя развитието на болестта.

Подобрява паметта

Изследователи от САЩ твърдят, че никотинът е полезен, защото подобрява паметта. Той спомага способността да се мисли и да се изпълняват задачи. Според д-р Стивън Хеишман и колегите му от щатския Националния институт за злоупотребата с наркотици една цигара преди работа подобрява концентрацията.
Учените старателно проверили много научни публикации относно влиянието на никотина за периода 1994-2008 г. После направили общо 41 проучвания, които им помогнали да разберат как се отразява никотинът върху организма: от двигателните умения до краткосрочната памет. Направените открития доста ги изненадали. Както се оказало, никотинът не само помага на фините двигателни умения и внимание, но също така подобрява качествата на краткосрочната памет, включително по време на изпълнението на такива задачи като запомнянето на всички видове списъци. “Знаехме, че ефектът от никотина върху вниманието е добре познат, но аз бях малко изненадан, като научих за отражението му върху паметта”, казва Хеишман. В същото време той отбелязва – много пушачи признават, че пушенето им помага да се съсредоточат върху работата си. “Очевидно е, че голяма част от всекидневната ни работа е свързана с паметта. Така че не бива да бъде твърде изненадваща подобна полза от никотина”, казва ученият.

Помага за отслабване

Още през 1920 г. цигарите били рекламирани като средство за отслабване при жените, тъй като е известно, че никотинът намалява апетита и ускорява метаболизма. В същото време пушачите не усещат цялата вкусова гама на храната, което пък позволява на чревоугодниците да контролират апетита си по-добре. Според специалистите никотинът е ефективно средство за нормализиране на телесното тегло, като при хората, които пушат умерено, съдържанието на излишни мазнини в телата им е 1,5 пъти по-малко от това на тези, които нямат вредния навик. При отделянето на ендорфини в кръвта се потиска чувството за глад и съчетано с физически натоварвания това може да бъде отличен начин за намаляване на теглото.

Не ги отказвайте

Всяко прекъсване за ден, два, седмица или месец и последващо пропушване носи повече вреди, отколкото равномерното пушене, смятат специалисти. Екип от учени и изследователи под ръководството на британския учен Бо Ланбейк анализирали белодробната функция на 1116 мъже и жени от 35- до 68-годишна възраст. Доброволците разделили на три групи: постоянни пушачи, такива, които се опитват да ги откажат, и такива, които никога не са пушили. Оказало се, че при тези, които са прекъсвали и са пропушили след година, функцията на белите дробове е намаляла с 5 процента. При доброволците, които не са прекъсвали, щетите за дробовете са само 3 процента.

Има и застраховани

Някои хора притежават „застраховка” срещу рака на белите дробове, който може да се причини от цигарите. Причината за това се крие в гените. Лекарите смятат, че съществуват т.нар. идеални пушачи, т.е. хора, чиято наследственост позволява да пушат колкото си искат, без това да вреди на организма им. Затова цигарите се оказват изключително вредни за едни и напълно безвредни за други. Не са малко примерите на столетници, които не се разделят с любимия си тютюнев навик. Не е за подценяване и фактът, че по данни от изследвания на университета в Пенсилвания при отказващите се от цигари се наблюдават депресия, мускулни болки, повишаване на температурата, изменения в апетита и обостряне на всички хронични заболявания.

Пасивните да не мрънкат

Химици от Тексаския университет провели изследване, чиято цел била да установи колко атома тютюнев дим получава един активен пушач и един пасивен. Изчислено било, че ако в помещение от 6 квадратни метра има 6 човека постоянно пушещи и един непушещ, той трябва да стои там цели 100 часа, за да погълне дима от една цигара.

25 факта за цигарите, които ще ви откажат завинаги от тях!

cigari

Тютюнопушенето може да ви докара проблеми не само с белия дроб, сърцето и кръвоносните съдове. Какви ядове още може да ви докара, пише dama.bg.

1. Тютюнопушенето увеличава окосмяването на лицето при жените.

2. Пушенето дори само на 5 цигари дневно намалява растежа на белодробната фунцкия при тийнейджърите.

3. Тютюнопушенето увеличава отделянето на храчки, задълбочава кашлицата и хриповете.

4. Пушачите боледуват два пъти по-често през зимния период и приемат повече лекарства.

5. Един на всеки трима пушачи умира от болести, свързани с тютюнопушенето.

6. Тютюнопушенето задълбочава проблемите със съня.

7. Ако пушите, вероятността от сърдечно-съдови заболявания е два пъти по-висока при вас. Този навик е сред виновниците за необяснимо сърцебиене и аритмия.

8. Тютюнопушенето може да доведе до безплодие и сериозни последици за плода при бременност.

9. Пушачите се задъхват по-лесно, имат занижена издръжливост и реагират по-бавно.

10. Никотинът съсипва кожата на лицето и предизвиква неприятен жълтеникав оттенък.

11. Тютюнопушенето причинява около 90% от всички смъртни случаи на рак на белия дроб при мъжете и жените. Повече жени умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на гърдата.

12. Около 80% от всички смъртни случаи, предизвикани от белодробна болест, са причинени от цигарите.

13. Пушачите са от 2 до 4 пъти по-застрашени от инсулт и коронарна болест на сърцето.

14. Тютюнопушенето отслабва имунната система и така увеличава риска от редица сериозни заболявания, понякога с фатален край.

15. Пушенето вреди на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към крайниците. Това кара сърцето на бие по-бързо, което пък покачва кръвното налягане. Възможно е и образуването на съсиреци. Когато те блокират притока на кръв към сърцето, има риск от инфаркт.

16. Тютюнопушенето влошава астмата и увеличава пристъпите.

17. Пушенето може да причини рак почти навсякъде по тялото.

18. Тютюнопушенето влошава състоянието на костите и намалява плътността им.

19. Тютюнопушенето се отразява негативно и върху зъбите и венците, като може да доведе до загуба на зъби.

20. Тютюнопушенето може да увеличи риска от катаракта (помътняване на естествената леща и влошаване на зрението).

21. Тютюнопушенето е сред причините за захарен диабет. Рискът при пушачите скача до 30-40%.

22. Тютюнопушенето е причина и за ревматоиен артрит.

23. Заедно с никотина, вдишвате още около 7000 други химикала. Много от тях предизвикват сериозни промени в организма. Тютюновият дим съдържа над 60 известни канцерогенни химикали.

24. В резултат на употребата на цигари, до мозъка достига по-малко кислород, както и до сърцето, мускулите и другите органи.

25. Белите дробове съдържат малки косъмчета (реснички), които им помагат да се почистват от чуждите вещества. Водородният цианид, който се съдържа в цигарите, спира този процес. Така, в белия дроб се натрупват отровни химикали.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>