Специалистите по фън шуй и енергетика предупреждават да внимаваме, а еколози и икономисти изцяло подкрепят идеята.

Този скъп бутик за носени дрехи изглежда доста примамливо. Дали ви се вярва или не, специалистите по енергетика твърдят, че всяка носена дреха съхранява енергията на човека, който я е обличал. В зависимост от това дали в нея е изпитал повече позитивни или повече негативни емоции, тя ще ни въздейства по същия начин – позитивно или негативно. Няма как да разберем кои емоции са преобладавали у човека, чиято дреха сме избрали да носим, защото той обикновено е неизвестен.

От друга страна обаче, има цели движения от “ловци на находки”. Някои хора, особено дамите, изпитват страстта на първооткривателя, когато ровят в магазини с купища дрехи втора употреба. Да не говорим, че покупката на подобна дреха, освен че ни излиза в пъти по-евтино от новата и е от качествен скъп плат, ни дава възможност да бъдем единствени, уникални, независими от масовото конфекционно производство. Има комични случаи дори на престижни международни събития като “Оскар” или “Грами”, на които се срещат две жени с абсолютно еднакви тоалети. Конфузът и досадата са неизбежни. Тук ще се опитаме да обхванем най-важните доводи “за” и “против” носенето на чужди дрехи.

Желанието да бъдеш уникален инспирира появата в САЩ и на Запад на бутици с уникални носени дрехи на цени, които са в пъти по-високи от тези на масовите секънд хенд магазини. Движението винтидж вдъхновява последователките му да плащат високи цени за дрехи, носени през 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век.

Скъп винтидж бутик за носени дрехи в Будапеща.

Всеизвестен факт е, че в края на всеки сезон всички големи модни компании изчистват складовете си от останалите от продажбата дрехи, които обикновено подаряват. Заможните дами в САЩ и на Запад също изчистват гардеробите си всеки сезон и изхвърлят дрехи, които или не са обличали, или са слагали веднъж-два пъти. Често това са дрехи в чудесни кройки и от скъпи качествени материи и дамите си казват: „Защо не? В края на краищата, купувам дрехата не само заради кройката, а и заради качествения плат“.

Може ли и трябва ли да се носят такива дрехи?

“Внимание!” – казват специалистите по фън шуй и енергетика

Някога дадената от царя за награда дреха, била не само награда: тя носела късмет! Защото е носена не от някого другиго, а от самия цар, облечен във върховната власт! И част от това величие е преминало с дрехата на този при този, който е станал неин собственик.

От векове дрехите преминават от по-големите към по-малките деца. Това не се смятало за неправилно. Нещо повече, често по-малките мечтаят да поносят “потресаващите” обувки на по-големите си сестри или “убийствения” пуловер на брат си.

Работата е там, че дрехата на възрастните почти винаги е привлекателна за децата. Няма дете, което да не е шляпало в мамините обувки с токчетата или не е твърдяло, че краката му са пораснали и му е удобно в обувките два-три размера по-големи.

Привлекателността на облеклото и особено на обувките на родителите, е в енергетиката на майката и бащата, най-необходимата енергия, която практически винаги не достига.

Доколко е полезно това и каква роля играе? Детето получава необходимото енергетично подхранване, а собственикът на дрехата нищо не губи, отдавайки останалите върху тази вещ излишъци, от които повече не се нуждае.

Този уникален тоалет от коприна с богата ръчна бродерия би струвал поне четирицифрена сума в долари или евро.

Има и друга страна на явлението – приемайки чуждата енергетика, възприемчивото дете започва да прилича на този, от когото се “храни”. Ако това са родителите, тогава всичко е естествено. Детето във всеки случай прилича на своите предци: играят роля и генетиката, и възпитанието.

По-големите деца дават дрехите на по-малките – това също е нормално: едно семейство, общ егрегор. Има само едно “но”: дрехата, която е лежала няколко години неизползвана, е енергетично непригодна! Добре е, ако притежавате определена чувствителност и усещате “непригодността” на старото.

С редки изключения (любимите “щастливи” рокли или блузи) вашите вещи, които не са носени четири-пет години (според други източници – дори и две години), предизвикват чувство на досада. Законите на фън-шуй призовават да се избавите от всичко старо. Смята се, че “складът” със стари дрехи пречи на богатството в дома, на здравето на членовете на семейството и дори на доброто настроение. Проверете! Като се избавите от старите ненужни дрехи, ще засияете. Ще започнете да дишате по-лесно.

Изключение прави “бабиният сандък”. Вещите, които са лежали десетки години, вече са разпръснали “негатива”. И не просто е приятно да облечете старите дантели, шапка или рокля от отдавна забравените времена, а дори е полезно. Често такава вещ носи неочакван късмет.

Винтидж бутик с ръчно изработени булчински рокли, с ръчно изработени дантели и бродерии.

Но всичко това са вътрешносемейни отношения. Ами ако ви помолят “да поносят” нещо? Или е студено и давате жилетката си? Или временно се преобличате в нещо чуждо?

Нито прането, нито химическото чистене превръщат чуждата вещ в “своя”. Дори да е била на вашата майка и сестра (но не син и мъж). Носещият чужда дреха става носител на енергията на собственика й и в известна степен започва да прилича на него. А чуждите обувки даряват вече не енергетика, а съдба – чужда съдба!

Ако сте напълнели, отслабнали или дрехата за вас е морално остаряла, избавете се от нея. Предложете я на близки, отнесете я в църквата или в детски дом и не се безпокойте за “обратно” влияние. Изключение правят завистливите и лошите хора, но на тях е по-добре нищо да не се дава. При наличие на безпокойство обаче напръскайте даваните вещи със светена вода, която ще ви защити от обратна реакция.

Няколко думи за дрехите втора употреба. Ако дрехата ви става, чувствате се в нея комфортно, украсява ви – носете я със здраве! Ако ви пречи “непонятно какво” – тази дреха не е за вас.

И едно заклинание против прихващане на чужда негативна енергия. Трябва да завържете и развържете ръкавите на дрехата, а след това три пъти да кажете: “Каквото завързах, така и развързах”.

Взимайте от щастливите, успелите, силните, от тези, на които искате да приличате! И действително ще станете по-умни, енергични и успели. И обратното – пазете се от неудачници, болни и нещастни.

Според еколозите и икономистите обаче истината е друга

6 причини да носите дрехи втора употреба

Ако смятате, че можете да допринесете за околната среда и търсите удобен и ефикасен начин да го направите, съществуват редица възможности. Вероятно не знаете, но дрехите втора употреба са една от тях, уверяват управителите на големите физически и виртуални (интернет) магазини за такива стоки. Най-сериозният им контрадовод е въпросът: “Като нощувате по различни хотели при пътуванията, не ползвате ново спално бельо и халати, нали? Ползвате стари изпрани чаршафи и хавлии. Да не говорим, че одеялата и всякакви други завивки не се перат, нито минават през химическо чистене след всеки гост на хотела. Къде е разликата тогава?”.

Елегантна и стилна булчинска рокля от коприна.

“Съвременното общество се задвижва от консуматорството – днес купуваме купища вещи, сред които и дрехи, и често съвсем бързо ги изхвърляме, понякога дори необлечени, без да разсъждаваме какво се случва с тях по-нататък и какви природни ресурси са необходими, за да бъдат произведени нови”, пише на страницата на най-големия онлайн магазин за употребявани дрехи Remix.

Създателите на този магазин напомнят, че един от най-добрите начини да контролирате бюджета, да се грижите за околната среда и да заситите апетита си за пазаруване на уникални находки са магазините за дрехи втора употреба.

Наред с иновативните „зелени“ продукти, които с всеки изминал ден навлизат на пазара и предлагат по-щадящо отношение към природата, пазаруването на дрехи втора употреба остава един от най-лесните начини за потребителите да дадат своя принос. Така една дреха се използва втори път (като се спестяват природните ресурси за ново производство), а цената ѝ е по-ниска от тази на чисто новата.

Няма нищо лошо в това да носите добре запазени или необличани дрехи, а промяната, която ще провокирате с тази практика, ще се отрази положително върху бъдещето ви, казват създателите на подобни магазини, и посочват няколко причини да изберете този тип дрехи.

Тази индийска сватбена рокля е истинско произведение на изкуството.

По-достъпни са като цена.

Дрехите втора употреба, които се предлагат в магазините, дори на скъпи марки, струват в пъти по-малко, отколкото чисто новите, които можете да откриете в близкия мол. Това категорично означава, че можете да спестите пари и да ги вложите в нещо друго – например в подарък за близък човек, който скоро има рожден ден, в така желаното пътуване или пък в предстоящ концерт на любимата ви група.

Пазаруването на такива дрехи стимулира приключенския дух.

Традиционно цените на second hand дрехите падат, често има допълнителни промоции, игри и намаления, а жените обичат да пазаруват и да откриват точно това, от което се нуждаят. Пазаруването за тях е емоция, развлечение и терапия. Този тип магазини предлагат уникални артикули. Това превръща откриването на точната дреха срещу приемлива цена в своеобразно приключение, което зарежда с настроение и хъс.

Лесно се разпознава качеството.

Разглеждането на магазини с дрехи втора употреба позволява да оцените качеството на дрехите и да изградите ясна представа какво можете да откриете.

Купуването на употребявани дрехи е екосъобразно.

Така се съкращават производствените разходи и се елиминира безсмисленото им трупане на сметището. Редовно изхвърляме купища дрехи, а те отиват в кофата, което ги прави негодни за употреба. Винаги предлагайте добре запазените дрехи на хора в нужда. Така не само проявявате човещина, но и влияете положително върху изчерпаемите ресурси. В България отскоро се появяват опции да дарите своите дрехи или да ги продадете онлайн.

Винтидж тоалет.

Булчинска ръчно изработена и бродирана рокля като за принцеса.

Това е едно ново общество

Клиентите на магазините за дрехи втора употреба създават общност, която се обединява около общи ценности. Част от хората в нея пазаруват, защото цената е достъпна, а дрехите са качествени. Други търсят уникални артикули, които в наши дни трудно биха намерили в обичайните магазини за дрехи. Трети се вълнуват от модата и обичат да търсят ретро модели. Четвърти оценяват изобилието от блузи, панталони, поли, рокли, палта и др. и редовно следят намаленията.

Уникални находки.

Това е факт. В този тип магазини можете да откриете страхотни попадения на дизайнери от световна величина или дреха от предишна колекция на любимата ви марка, която не можете да намерите другаде. Така ще можете да запълните изгодно гардероба си със стилни дрехи. Да не забравяме и факта, че second hand магазините рядко имат повече от един размер, цвят и бройка от една и съща дреха, което означава, че всеки продукт е уникален и може да изградите свой индивидуален стил.

Редовно има нови неща.

Характерно за магазините за дрехи втора употреба е, че почти всеки ден асортиментът от дрехите се обновява или допълва с нови. Това е отлична възможност да откриете пола, рокля или риза, когато бързате за скорошно събитие, а нямате желание да обикаляте всички молове. За разлика от това стандартните магазини обновяват моделите си значително по-рядко, някои не повече от няколко пъти за всеки сезон.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>