Какво ще е модно да носиш на краката си тази зима и защо ще спестиш доста пари, ако пазиш боти или ботуши от 2000 година.

За есен-зима 2014 има и по-екстраванагантни предложения като тези на Melissa.

За есен-зима 2014 има и по-екстраванагантни предложения като тези на Melissa.

chepik1Магдалена Гигова

Когато те стяга чепикът, целият свят ти е крив. Ако обувките ти са удобни, стъпката ти е лека и имаш чувството, че можеш да избродиш целия свят. И не вярвай на онзи, който казва, че размерът няма значение. Напротив, при избора на нов чифт той е изключително важен.

Какво ще е модно да носиш на краката си тази зима и защо ще спестиш доста пари, ако пазиш боти или ботуши от 2000 година?

Кой обу целия футболен отбор на „Интер“?

Какъв е ритуалът за късмет, когато си купиш нови патъци?

Кои ботуши „миришат“ на лукс и стил?

Наистина ли по чепика си личи характерът на човека?

Отговорите – в следващите редове.

Назад към 2000-ната!

Островърхи с тънки токчета в контрастен цвят са ботушите на идващата зима.

Ако пазите обувки от 2000 г., направо ги отупайте от прахта. Острите носове отново са на мода. Световните дизайнери отново наблягат на ботушите и ботите с главозамайващо високи и супертънки токчета. Интересни екземпляри се срещат в колекциите на Джанвинто Роси, Валентино.

Повечето моделиери експериментират с формата и дизайна на токчетата. „Долче и Габана“, Роберто Кавали ги виждат в контрастни цветове, инкрустирани с камъни, цветя или декоративни змии. Платформите и подметките танк са отново актуални. Кубинките и ботушите за езда се адаптират към женската мода.

При мъжете отличителни са малко по-високите токове и декоративните елементи. Нито един дизайнер не е останал безчувствен към ботите. Те се срещат в колекциите на Баленсиага, Аликзандър Маккуин, Сен Лоран, Джими Чу.

Ботите

chepik2

Голямо завръщане през този сезон бележат ботите, макар никога да не са губили своята идентичност „сред народа”. Доскоро истинските почитатели на модата ги избягваха, но тази зима подиумите изобилстват от всевъзможни варианти. Хващат око моделите с големи обърнати маншети, които не прилепват до глезена, а сякаш обикалят обувката и по този начин подчертават стройните крака.

Ботуши чорапи

Изразителни и съблазнителни, ботушите чорапи имат и практична страна – те подхождат на всеки елемент от зимния гардероб. Може да ги носите с рокли и дълги поли, с минижупи и под панталони. А ако обичате клинове и прилепнали джинси, те се нахлузват отгоре. Що се отнася до материалите през този сезон, към класическите текстилни или от мека напа се добавят и от кожа с косъм.

Високи с равна подметка

chepik3Високите ботуши с ниска подметка тази зима са добили леко грубоват вид и мъжка кройка. Единственият елемент на женственост може да бъде пъстрата им разцветка с животински принт или крокодилски шагрен (да не говорим за моделите от истинска кожа на алигатор на Джон Ричмънд).

Някои разновидности достигат до средата на бедрото, доста екземпляри са обточени с кожа. Тези обувки са практични за всекидневна употреба, а освен това изглеждат стилно. Повечето творения на Weitzman са в класическо кафяво. При материалите властва велурът, но кожата с лаково покритие също не излиза от мода.

Армейски и каубойски

Най-екстравагантните и неочаквани предложения на дизайнерите за сезона 2014-2015 са грубите армейски кубинки с всякакъв обков и ципове. Втори в класацията са каубойските ботуши в черно или кафяво.

chepik4Украшения и декорации

През есенно-зимния период вижданията на моделиерите стигат до две крайности. Първата: ботушите трябва да са обилно украсени с всякакви биета, капси, ципове, понякога дори с цели метални елементи, както e в колекцията на Trussardi. Втората: да са строги и лаконични и абсолютно изчистени.

Модните цветове

Основни са черното и кафявото във всичките му нюанси. Ако все пак ви се прииска да излезете от рамката, в арсенала на студения сезон на въоръжение са червеното, виненото, наситено розовият цвят фуксия, изумруденото и приглушеното жълто. С тези оттенъци есента и зимата на 2014-2015 г. имат всички шансове да станат едни от най-запомнящите се и изразителни за последните няколко години.

Пачоти обу футболистите на „Интер“

Почти всяка себеуважаваща се звезда от калибъра на Риана и Бионсе има в гардеробната си поне един чефт от творенията на Чезаре Пачоти. От миналата седмица обаче в престижната компания дружно влизат и футболистите от италианския „Интер“. Магьосникът на модата за крака създаде специални всекидневни обувки за целия отбор. Друга топла връзка между футбола и моделиера е Франческо Тоти, който е лице на колекцията от бижута на Чезаре Пачоти.

Футболистите от "Интер" с обувки на Чезаре Пачоти.

Футболистите от “Интер” с обувки на Чезаре Пачоти.

В България представител на прочутата фирма е Юлияна Дончева. Като майка на пеленаче тя е особено радостна, че дизайнерът е пуснал авторска линия с обувки за най-малките – ортопедични, удобни, които влияят възможно най-благоприятно при оформянето на походката.

„Пачоти е лидер в обувната индустрия на Италия. Въпреки кризата той разшири дейността си с колекцията „Долче вита“ с модели от „първа линия“, които представи на седмиците на модата в Милано и в Париж – каза Дончева. – Интересен детайл към творбите му е неговият запазен знак – стилизирана кама, направена от чисто сребро. Тя е задължителен обков към чантите и обувките на Чезаре Пачоти“. Новите модели вече се продават и в българските магазини на марката.

С негови обувки се ожени босът от Формула 1 Флавио Бриаторе. Приятелят на Пачоти – Ерос Рамацоти, не само предпочете негов модел за сватбата си, ами го покани сред гостите си.

Един милион си купуват Bata всеки ден

Магазините на Bata, които са повече от 5500 по цял свят, обслужват над един милион купувачи всеки ден. Конгломератът с високи изисквания за качество продава обувките си в повече от 50 държави и контролира 40 производства в 26 страни. Точно затова изискванията за качество са изключително високи.

Всеки доставчик на фирмата подписва персонален „Сертификат за отговорност“, че се задължава да спазва строгите правила на Bata, наложени от високия стандарт. Те са най-нагледната демонстрация на успешната концепция, създадена от Томаш Бата през 1894 г. в сегашна Чехия. Повече от 110 години семейство Бата притежава и управлява обувната империя.

И през настъпващия зимен сезон предпочитаният материал за продуктите на бранда е ръчно обработената естествена кожа, но също така синтетично ПВЦ, пластик, екокожа, гума, промазани тъкани – всичко, което прави обувките максимално удобни. Клиентите на компанията са стилни и активни мъже и жени, които се стараят да се преобуват в крак с модата.

Всесезонки

През изминалото лято страдахме от непостоянността на времето с прохладни утрини, следобедни дъждове и топли вечери. И ако една допълнителна дрешка – яке или жилетка, ни решаваше проблема, то краката ни страдаха от жега в топли обувки или зъзнеха със сандалките.

Находчивите дизайнери от „Нат-2“ измислиха как да решат проблема, създавайки всесезонни обувки, пише modalady.ru.

Находчивите дизайнери от „Нат-2“ измислиха как да решат проблема, създавайки всесезонни обувки, пише modalady.ru.

Новите аксесоари трансформъри са комбинация от сандали, чехли или джапанки с кецове, боти и дори ботуши. Достатъчно е да дръпнете ципа отстрани на затворената обувка, и тя се превръща в лятна. При това цветовете и моделите са удобни и младежки.

Любим човек да настъпи новите обувки отпред

Милена Хлебарова, експерт по протокол и етикет

Дали човек си избира обувките, или обувките сами си намират притежателя? Дали мокасините са за естети, сандалите са за романтици, чехлите за свободолюбивите, а ботушите за силните и смелите люде? Наистина ли обувката характеризира човека, който я носи.

1. Погледни обувката и не питай за притежателя й. Чепикът издава характера. Когато е деформиран от носене отпред, се счита, че човекът бърза, иска да постигне нещо на всяка цена. Обрат­ното, ако обувката е с дефект от носенето и стъпването отзад, собственикът е с недовършени житейски цели.

2. Възрастните хора твърдят: „Обувките са огледалото ти, носи тези, които са ти по мярка на положението и уважението.“ Купувайте си хубави и удобни обувки!

3. Изразът „от налъм не можеш да скочиш в мокасина“ е от градската кухня и показва отношението към живота.

4. Когато не ни стискат обувките, светът е розов и щастие дебне отвсякъде. Но стяга ли те чепикът, и принц да си по рождение, животът ти е болезнено съсипан. За да се чувствате комфортно, купувайте обувки не по повод или от зор, а само когато имате настроение. Не робувайте на модата, а се съобразете с формата и размера на крака си. Обувката е странна вещ, изисква специално отношение. И за да й тръгне на добре, трябва да се купи с любов! И нали знаете поверието – новите чепици се настъпват леко отпред от любим човек, за да ви върви на късмет с тях!

Единственият им недостатък е, че изискват почти любовно отношение към тях – трябва да се почистват, лъскат и съхраняват.

Код „лукс“ властва в зимната колекция на Bally за мъже

сичко, от което се нуждае във всекидневието си мъжът, влюбен в лукса, може да го открие в колекцията на Bally за зимата на 2014-а. При това не става дума само за обувки, а и за чанти, колани, шалове и други аксесоари, изработени от качествени и скъпи материали. Изработката е с акцент върху детайла и прецизно отношение към всеки елемент. Общото усещане е за дискретна елегантност и изискан стил. Обувките и чантите са създадени от грижливо обработени кожи по класически кройки и с пропорции, които са извън модните влияния на момента. Затова могат да се носят дълго.

Вечните модели, сътворени от Bally през годините, са символ на богатство и добър вкус и са подходящи както за бизнес срещи, така и за почивка със семейството и излети сред природата. Всички те изграждат стила Bally, насочен към мъжа, който работи със страст и си почива с наслада, но при всички ситуации прави впечатление и изглежда добре.

Специална технология, в която се използва стъкло, предизвиква благородна патина върху обувките тип „Оксфорд“ (заради Bally у нас са известни и като „швейцарски модел“). Характерни за тях са двойните шевове с плавни извивки. Ботите са с подметки от суров каучук с влияние от модела „Оксфорд“, а цветовете са милитъри зелено и тъмнокафяво.

Особено ценен е моделът The Tuscо, който не излиза от мода от 1930 г. Оригиналният му дизайн и начин на производство не са променяни оттогава, както и задължителната за производството му телешка кожа. Подметките са шити на ръка, с характерните за марката шевове тип „оризово зърно“ с изграден ръб. Елегантността и простотата прозират във всички видове обувки и ботуши – независимо дали са боти от козя кожа, или са спортни обувки от еленов велур.

chepik7

През миналия век Bally изобретява т.нар. ъгъл на джентълмена, при който фортът на обувката се изработва така, че хем да е елегантна, хем мъжът да не закача панталона си на петите.

Изчистените линии при аксесоарите се съчетават с максимална полезност. Всеки цип, джобче или обков е поставен умишлено, а не само за красота. При чантите повечето ръбове са заоблени, кожата е умишлено обработена така, че да покаже естествените си грапавини, а цветовете говорят за приглушена изтънченост.

Т.нар. репортерски чанти са оборудвани с много джобове и отделения, така че всичко да бъде пределно прегледно и наглед малкият аксесоар да побира много. Най-често формата е право­ъгълна, а моделите са изработени в различни размери, предназначени за бизнес пътувания от 12 до 48 часа. А понеже истинският джентълмен е елегантен във всяка ситуация, акцентите на чантите са като за ценители – дискретно лого, контрастен кант, декоративен шев.

Някои са вдъхновени от куриерски модел от 1920 г. в стил винтидж. Куфарчетата позволяват документите в тях да са винаги подръка и изрядно подредени. Материите са италиански, японски и английски, кройките позволяват удобно и свободно движение, но внушават, че мъжът, който ги носи, е интелигентен и състоятелен. Някои от саката са от кашмир, други имат кръпки на ръкавите, панталоните са от фланела, пуловерите прилепват като ръкавици, ризите са от поплин, маншетите са обточени с кожа…

Връхните дрехи са като извадени от холивудски филм, а двуредното палто от камилска вълна е класика. През този сезон играта е предимно с текстурата на материите. Цветовата палитра варира от милитъри зелено през дървесна кора и различни нюанси на сивото до камилско, характерното за Bally тъмночервено, тъмно и небесносиньо, черно и дискретен беж.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>