Много често причините за самотата са в лошите модели на поведение и възпитание в семейството на момичето.

Свършиха ли се истинските и качествените мъже, та самотните жени стават все повече? Или някои имат прекалено големи претенции, а принцът на бял кон така и не идва? В XXI век, когато понятието „стара мома“ е отживелица, а нежният пол става все по-еманципиран и самостоятелен, статистиката сочи все по-голям процент на самотни жени. Защо е така? Наистина ли всички неомъжени дами харесват този начин на живот, или просто не са срещнали Подходящия?

Според статистиката, процентът на самотните жени е правопропорционален на образованието и кариерното развитие. Колкото по-образована и на висока позиция в кариерата е една жена, толкова по-често се случва да е сама. Някои дами твърдят, че са си самодостатъчни в материален план; други са свикнали никой да не докосва личното им пространстгво; трети имат километричен списък с претенции към външността и характера на „принца“; четвърти се боят, че бракът ще попречи на личностното им развитие; пети обявяват всички мъже за идиоти, пияници и женкари; шести се чувстват дискомфортно да синхронизират жизнения си ритъм с този на друг човек… В действителност обаче повечето от тези претенции са броня, зад която се крият съвсем други причини.

А ако проблемът не е в мъжете?

Психолозите и специалистите по семейни връзки открояват няколко групи жени според причините да не срещнат Подходящия. Истината на специалистите е потресаваща: най-честата причина повечето от тези жени да остават самотни е неправилният семеен модел и начин на възпитание в детството, който може да доведе до непоправими поражения в психиката.

С годините някои жени намират сили в себе си да преодолеят страховете и скрупулите си, а други така и не успяват до края на живота си. Най-често зад маската на примирението, войнствеността и агресията, независимостта, романтиката, срамежливостта, страдалчеството, майчинската загриженост и милосърдието стоят дълбоко скрити съвсем други чувства, казват психолозите. Така че преди да упрекнете дъщеря си, че тя е виновна да остане сама, ето какво казват специалистите.

Примирилата се жена

На въпроса защо не се омъжва обикновено отговаря: „Нямам късмета да срещна подходящия човек“. И отчасти това е истина. Лошото е, че тя напълно отказва всякакви нови запознанства, защото не желае да рискува и да бъде наранена. Тя сякаш се крие зад невидима броня, като предпочита вместо да се бори за семейно щастие, да се откаже от него.

Според психолозите най-често това се случва при комплексирани момичета, които са чували от майките си намеци от рода: „Трябва да отслабнеш с няколко килограма (да си пуснеш дълга коса, да спортуваш и т.н.), иначе с тоя вид никой няма да те хареса“. Ако майката често повтаря: „Бедното ми момиче“, дъщерята още повече започва да се чувства нищожество. В подобни случаи тя може да премине от стадия „аз съм нищожество“ към стадия „всички мъже са подлеци и кръшкачи“. С подобна нагласа, дори и да срещне Подходящия, бракът ѝ след това може да е проблематичен.

Войнствената амазонка

Тя твърди, че мъжете просто се страхуват да се доближат до нея. Да, силният пол избягва прекалено грубите и самоуверени жени-амазонки. Но истината е, че зад подобна броня се крие наранено момиче, което се чувства в неравностойно положение спрямо приятелките си. Възможно е зад такова поведение да се крие неосъзната мъст към бащата, по-големия брат, началника, първата любов. Случва се и при приемни деца и такива, които са възпитани от пастрок. Ако девойката е била свидетел как вторият ѝ баща унижава майка ѝ, си е дала обещание подобно нещо да не се случва и с нея.

Такава жена категорично отхвърля възможността да живее в двойка с някого. Тя се опитва сама да си устрои живота и прекалено много разчита на своята самостоятелност, като афишира гордо и самоуверено, че нито един мъж не е на нейното ниво. Отстрани може и да изглежда, че тя много добре се правя с живота. Но в душата си подобни момичета се чувстват непълноценни и се опитват да прикрият това, демонстрирайки някакво мнимо превъзходство над околните.

Независимата

Жената от този тип прекалено много цени свободата си и не желае да се омъжва. Поне така твърди. Често такива жени са работохолички, които много пътуват по служба, спортуват и графиците им са запълнени до минути. В подобно всекидневие сякаш няма място, нито време за мъже.

Макар животът на подобна жена да изглежда пълноценен и изпълнен със смислени неща, истината най-често е, че по-скоро тя самата изкуствено запълва живота си с всякакъв вид дейности, за да не остави място за мъж. Възможно е в детството ѝ един от родителите (или и двамата) да са били прекалено строги и безцеремонно да са се намесвали в живота ѝ. И тъй като детето не е могло да каже „не“ на осъждащите си и строги родители, вече порасналата девойка не е способна да каже „не“ на мъжа. Затова ѝ остава един изход – да „затвори всички люкове на подводницата си“ и да се потопи, защото само така ще остане независима.

Романтичката

Колкото и странно да изглежда, сред жените, които не искат да се омъжват, има и романтички. Проблемът е, че прекалено романтичните жени така и не успяват да пораснат и си остават инфантилни до края на живота си. От една страна много от тях са образовани и успешни, прекрасно се ориентират в много области, но когато се сблъскат с реални чувства, се оказват напълно безпомощни. Те мечтаят за приказен живот и прекрасен принц, когото, естествено, няма как да срещнат в живота.

Подобна жена скрива страховете си от близост зад маската на романтиката и отхвърлянето на всекидневната проза. В най-добрия случай тя ще се откаже да търси напразно идеалния принц. Ще се свърже с някого едва ако осъзнае, че никой в този свят не е съвършен, че всеки има своите достойнства и недостатъци, каквито впрочем има и тя.

Срамежливката

Тази жена твърди, че не обича секса. Тя е влюбена в работата си, има достатъчно много приятели, които винаги са до нея и са готови да ѝ помогнат при нужда. Но щом нещата стигнат до интимност, изпитва страх, и то не от самия секс, а дали ще се представи на ниво в леглото. Причината може да е недостатъчен опит в сексуалните отношения или неудачен първи опит.

В миналото е било по-лесно да се лишиш от девствеността си в първата брачна нощ. Все пак в обятията на съпруга е по-спокойно и по-безболезнено може да се простиш със страховете си. Сега някои жени прикриват подобен страх зад твърдението, че са фригидни, че нещо с либидото им не е наред. И колкото повече време живеят така, толкова по-силен става страхът им. Освен това с този страх може да се развие и друг – че няма да достигнат до оргазъм и заради това може несправедливо да бъдат упреквани от мъжете.

Страдалката

Нейният довод да не се омъжва е „Не искам повече болка и лъжа“. Зад такова твърдение може да стои както нещастна, така и щастлива предишна любов. Възможно е тя да е изгубила мъжа, той да я е изоставил или да е загинал. А може тя да го е изоставила, като е изгорила всички мостове за връщане към него, и едва по-късно да е осъзнала, че е загубила любовта на живота си. Сред страдалките често попадат и жени, пред които стои образът на идеалния мъж в лицето на техния баща или по-голям брат. Те съзнателно търсят у всички мъже този образ и естествено не го намират.

И в двата случая девойката не може да приеме и направи правилните изводи от своя предишен опит и да се научи да управлява живота си. Затваряйки се в своята предишна любов, тя просто не е в състояние да започне нови отношения. Външно тя е самотна, но в душата си не е сама. Затова просто не е готова още за нови запознанства.

 

Загрижената майка

Жените от този тип може да са израсли със самотната си майка, която не иска да се омъжи отново с мотива „Моите деца не искат това“. Зад удобното алиби „защита на интересите на децата“ най-често се прикрива страх от нови отношения. Този модел може да се отрази зле на възпитанието на момичетата. Те попиват като сюнгер това поведение от майка си и го запомнят. Когато пораснат и решат да живеят отделно с любим мъж, те може да изпитват вина, че са изоставили майка си, която е жертвала личното си щастие заради техните интереси.

Сестрата на милосърдието

Жената от подобен тип твърди, че в живота си среща само слаби хора и неудачници. Истината е, че тя просто е от типа жени, които обожават да прибират бездомни кучета и котета, да превързват раните им, да ги изкъпват и нахранват. По същия начин постъпват с мъжете, като ги привличат само тези, които са с потиснато и наранено самолюбие. Харесва им да ги подкрепят и да повдигат самочувствието им.

Лошото е, че в основата на подобни отношения не винаги стои любов, а по-скоро състрадание. Подобни мъже се превръщат в енергийни вампири, като хранят самолюбието си за сметка на женската всеотдайност. Когато жената отдаде всичко на такъв мъж, много е вероятно той да я изостави, защото нараненото му самолюбие е излекувано и вече няма толкова остра нужда от нея. Тя отново ще е нещастна и ще недоумява: „Как можа да ме зареже след всичко, което направих за него?!”.

Подобно поведение може да се появи като следствие от неправилно родителско възпитание. Може често да са ѝ натяквали: „Не разбираме защо досега си сама. Притежаваш всичко, което може да направи един мъж щастлив“. И девойката жертва себе си, за да направи един мъж щастлив.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>