Всички те са млади хора и водещи специалисти в своите области, а за нечуващите работят про боно в свободното си време.

„Обичам те“ – това „казват“ доброволците, които се обучават на жестов език, за да помагат на хората с увреден слух (от ляво на дясно): Христина, Даринка, Виктория, Янка, Ашод, Йоана, Ива, Албена. Момчетата отзад са Александър и Кирил.

„Обичам те“ – това „казват“ доброволците, които се обучават на жестов език, за да помагат на хората с увреден слух (от ляво на дясно): Христина, Даринка, Виктория, Янка, Ашод, Йоана, Ива, Албена. Момчетата отзад са Александър и Кирил.

kare_pokolenieY

Забелязала ли си колко са красиви хората с увреден слух?

Да, забелязала съм. Имат очарователна мимика, пластика и красиви жестове. „И винаги те гледат в очите, тоест, в устата, и се усмихват. Много са отворени към другите и спокойни – няма стрес, няма злоба“, казва Ива. Човек да го хване срам, че уж всичко му е наред, цял-целеничък е, и с ушите няма проблеми, а ето – тези хора изглеждат по-щастливи от него… Самата Ива е толкова усмихната и лъчезарна, че заразява с позитивизма си. За хората с увреден слух говори с много топлота и очите й светят. Заразно е.

Ива Цолова е нежното лице на фондация „Заслушай се“ – първата неправителствена организация в България, която осигурява равен достъп за хората с увреден слух. Не че преди това други не са го афиширали. Просто момчетата и момичетата от „Заслушай се“ го правят не проформа, за да оправдаят някакви грантове, а с много сериозни проекти в областта на информационните технологии. И отново не на хартия, а на практика, като ангажират висококвалифицирани IT специалисти и лингвисти, хора с опит в рекламата, пиара, мениджмънта…

И преди е имало „Съюз на глухите“, който „търсеше работа на глухите“. Тази дума ще трябва да си я забраним, защото увреденият слух с нищо не те прави по-различен.

Личната кауза на Ива Цолова е да помогне на хората с увреден слух да са по-добре позиционирани в обществото... Кой би отказал съдействие на такова слънчице?...

Личната кауза на Ива Цолова е да помогне на хората с увреден слух да са по-добре позиционирани в обществото… Кой би отказал съдействие на такова слънчице?…

Как се казва с пръсти „Обичам те“

Създаването на фондацията е предшествано от кампания под наслов „Заслушай се“ през 2014-а, подкрепена от 30 известни личности като Цветана Манева, Теодосий Спасов, Орлин Павлов, Рут Колева. Те се снимат за постери, като изобразяват различни думи от жестовия език – „любов“, „усмивка“, „щастие“, „радост“. Постерите са разлепени из цяла София.

Екипът зад „Заслушай се“ снима и клип, в който участва Ивайло Захариев, известен от сериала „Под прикритие“ и единственият български актьор, владеещ жестов език. Той разиграва ситуация: един чуващ човек, ранен пациент, попада в болница, в която и пациентите, и докторите са глухи, и търси помощ, но не може да я получи.

„Искахме да покажем как се чувстват хората с увреден слух“, казва Ива, която в момента минава курс по жестов език. По собствено желание. „Хората с увреден слух в България в момента са 120 хиляди, а действащите жестови преводачи – само 20. Затова реших, че трябва да владея техния език“, казва младата дама.

Мечтата на Ашо и Сашо

„Заслушай се“ днес е това, което е, благодарение на двама млади мъже – Ашод Дерандонян и Александър Иванов, които приятелите наричат просто Ашо и Сашо. И двамата не чуват, но са постигнали впечатляващи успехи в кариерата си. Александър е графичен дизайнер и работи в хубав офис с прекрасни колеги. Всички го уважават заради професионализма му, обичат го заради лъчезарната му усмивка. Сашо не чува по рождение и ползва жестов език, за да комуникира. Единственият начин да общува с колегите си е чрез имейл и скайп.

„Локомотивът“ на фондацията – Ашод, е завършил висшето си образование в Американския университет в България, живял е около 5 години в САЩ и Канада и има солиден опит в неправителствения сектор и финансите. Работил е по проекти за авторитетни организации като ООН и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Ашо губи изцяло слуха си още преди да е навършил 2 години. Родителите му обаче упорито работят с него и след успешна слухово-речева рехабилитация той проговаря на 7 години. За разлика от връстниците си със слухови проблеми, учи в масово училище. Носи слухов апарат и разчита изцяло на четене по устни. Минал през всичко това, мечтата на Ашо е да помогне на хората с увреден слух и той се отдава изцяло на тази своя лична кауза.

Мечтата на Ашо и Сашо вече е придобила реални размери – една професионално организирана фондация „Заслушай се“ и платформа за по-добра интеграция на хората с увреден слух.

Мечтата на Ашо и Сашо вече е придобила реални размери – една професионално организирана фондация „Заслушай се“ и платформа за по-добра интеграция на хората с увреден слух.

„Запознах се с Ашод на една презентация на „Заслушай се“, която тогава беше само в проект. Предложих му да му помагам с реклама и дизайн. Бях до двамата, когато регистрираха фондацията. Хората не могат да повярват, че Ашод не чува, толкова добре е интегриран. Изключителен човек е и съм страшно благодарна, че имах възможноста да се срещна с него и той да стане мой ментор“, споделя Ива.

В управлението на фондацията двамата се допълват успешно. Ашод е социален предприемач по душа, а Александър е със силни лидерски качества в общността на хората с увреден слух.

Не може да останеш глух за каузата

Екипът на фондация „Заслушай се“ е съставен изцяло от доброволци. Всички те са млади хора и са водещи специалисти в своите области, а за нечуващите работят про боно в свободното си време. Някои от екипа са с проблеми в слуха и къде на шега, къде насериозно казват: „Някои от нас са с увреден слух и искат да чуят промяната, а други чуват и не могат да останат глухи за каузата“. Общата им цел е да се осигури равен достъп до информация, образование, професионална реализация, социални и обществени услуги за българите с увреден слух.

„Когато регистрирахме фондацията, започнахме с много повече активности, защото на тези хора им беше нужно реално позициониране пред обществото. Помогна ни фактът, че в екипа сме доста професионалисти, които се занимаваме с маркетинг, пиар и реклама…  Социалното предприемачество е нещо много сериозно и изисква висок професионализъм. Само амбицията и емпатията към хората със слухови проблеми не е достатъчна, за да се решават проблемите им, трябва с това да се заемат най-добрите професионалисти“, коментира Ива. И хората от „Заслушай се“ го доказват.

„Най-важното нещо, което трябва да им дадем, е ноу-хау, за да могат много по-успешно да реализират собствените си идеи, а защо не – и да станат предприемачи. Те са много креативни, имат страхотни идеи и се нуждаят точно от мениджмънт на идеите си“, вдъхновява се Ива.

zaslushaj-se3

За да „чуват“ и „говорят“

Идеите на „Заслушай се“ са толкова иновативни и дръзки, че на човек отстрани, незапознат с работата им, сигурно биха прозвучали като невероятни за реализация. Екип от талантливи хардуерни и софтуерни специалисти скоро ще направи възможно хората с увреден слух да „чуват“ и да „говорят“. Тази фантастичка промяна ще стане реална и възможна на три етапа.

Миналата година екипът печели конкурса „Промяната“ на Нова телевизия, съвместно с фондация  Reach for Change, след това получава и наградата за най-добър бизнес план за неправителствена организация, учредена от Български център за нестопанско право и една банка. „Промяната“ печелят с проекта си за изграждането на онлайн платформа, която да помогне за интеграцията на хората с проблеми в слуха. Тя ще предлага няколко услуги.

На първия етап стартират с видео жестови услуги. Разработено е мобилно приложение, което ще бъде позиционирано на таблети в различни институции, банки, болници, телекоми, търговски центрове и др. Когато човекът с увреден слух отиде на някое гише за услуги или за плащане на сметки, там ще има таблет. Включва го, въвежда потребителското си име и паролата и се обажда жестов преводач с микрофон и слушалка, който седи в кол центъра. Човекът с нарушен слух обяснява на жестов език от каква услуга има нужда, а преводачът превежда с глас на служителя на гишето. Така жестовият преводач става посредник между служителя и клиента. Това устройство ще се разпространи в институции, болници, банки, телекоми, търговски центрове.

Логото на фондацията.

Подкрепят ги големи компании

Екипът вече е спечелил първия си официален партньор в лицето на един от мобилните оператори, който от 16 май предлага тази услуга на 5 локации в страната. Сключили са договор и с една от големите банки и водят преговори с други банки и институции.

Тъй като нововъведението е свързано с допълнителни разходи, екипът очаква на първо време да се отзоват компании, в чиито програми е сериозно застъпена корпоративната социална отговорност. До 2020 г. обаче нещата ще се променят, тъй като е ратифицирана конвенция на ООН за равен достъп на хората с увреждания. Тя ще задължава местата с голям човекопоток като министерства и други държавни институции, банки, компании и т.н. да са достъпни за всички. „До момента няма такъв доставчик на услуги и всъщност ние сме социален стартъп, който предлага тези услуги. Това ще ни осигури устойчивост – с таксите, които си плащат институциите, за да ползват нашата услуга с устройството, ще покриваме разходите по осигуряването на някои дейности на организацията“, обяснява Ива. На 16 май платформата беше официално представена пред стотици гости, представители на всички институции, големи компании и хора с увреден слух.

Предизвикателство за лингвисти и IT специалисти

Втората услуга, която ще предлага платформата, е огромно предизвикателство за екип от лингвисти и програмисти – автоматична трансформация от говор към текст. Представете си, че сте студент с проблеми в слуха и сте на лекции в университата. Налага ви се да четете по устата на преподавателя, но ако той се обърне в гръб, нямате никакав шанс. Затова студентите с нарушен слух преснемат и преписват лекции.

С новата услуга от говор към текст лекторът ще закрепва един микрофон на ревера си. Когато говори, на смарт устройството на човека с нарушен слух – таблет, телефон или компютър – в реално време ще върви текстът като субтитри. Това може да сложи край на писането и преснимането на лекции, тъй като и останалите студенти ще могат да го ползват и да запаметяват изтеклите субтитри като готова лекция.

Това иновативно устройство ще намери голямо приложение и при организирането на конференции и всякакви други събития. Идеята на екипа е в бъдеще да го развие и във варианта от един на друг език, при което ще отпадне необходимостта от симултанен превод.

Екипът на „Заслушай се“ на благотворителен коледен бал на фондацията в Централния военен клуб, декември 2015 г.

Екипът на „Заслушай се“ на благотворителен коледен бал на фондацията в Централния военен клуб, декември 2015 г.

Реализацията стъпка по стъпка

Екипът на „Заслушай се“ е разработил и трети проект –  кутия за субтитриране на медии. Представлява хардуерно и софтуерно устройство, които са монтирани в кутия, и при влючване на телевизора и натискане на едно копче ще вървят субтитри. Това означава, че хората с нарушен слух ще могат в реално време да гледат озвучени филми, а не само такива със субтитри, а също и новини, токшоута.

Самата трансформация speak to text, или говор към текст, е изключително сложен алгоритъм за програмиране и истинско предизвикателство, затова със задачата са се заели водещи лингвисти и IT специалисти. Ще бъде осъществено на 3 етапа.

От октомври тази година ще се въведе говор към текст, но с намесата на стенографи, които ще пишат много бързо в реално време. На следващия етап догодина през април ще се въведе полуавтоматичен превод. Алгоритъмът вече ще е достатъчно развит, за да има съвпадаемост между говора и изтеклия текст до 60 %, и отново с помощта на стенографи ще се допълват субтитрите в реално време.

През октомври 2017 г. е предвидено да е готов изцяло автоматичен алгоритъм, софтуер, който ще се изучава сам и ще се развива сам, като ще има 100% съвпадение от говор към текст, без никаква човешка намеса.

Ива Цолова. Усмивката никога не слиза от лицето ѝ.

Ива Цолова. Усмивката никога не слиза от лицето ѝ.

Нежното лице на „Заслушай се“

Ива, която най-много говори в този необичаен екип, тъй като на нея са поверени връзките с обществеността и рекламата на фондацията, е само на 25 години, но с впечатляваща кариера.

Завършва бакалавърска степен по европеистика в УНСС. По време на следването си минава през сериозно 5-седмично обучение по предприемачество в Ню Йорк, Сан Франциско и Бостън. „Невероятно е. Преминаваш през целия цикъл – от създаването на екип през измислянето на идея, промяната на идея, докато стигне до идеалния продукт, който искаш да предлагаш; съставяне на бизнес план, излизане на пазара, проучвания, презентации пред инвеститори, и то реални, обратна връзка… Изключително е изграждащо и много, много полезно, особено когато учиш в най-добрия университет по предприемачество – Babson College“, споделя Ива. Тя членува в Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE, където сe включват само млади активни българи.

Пътешествията са нейна страст.

Пътешествията са нейна страст.

От 3 години Ива Цолова има собствена фирма – „Берле криейтив студио“ за уеб продукти, мобилни приложения, рекламни кампании. Миналата година на местните избори тя лично се е занимавала с рекламната кампания на Реформаторски блок. Отскоро има и ивент агенция.

„Чрез „Заслушай се“ се запознах с един страхотен човек – Йоана, тя се занимава с мениджмънт и организация на събития, и решихме да създадем „Лемур“. Смешно е името, да, но зад него е закодирано нещо много важно. Това е първата компания в България, която не само ще наема на работа професионалисти с увреждания, но и ще ги обучава безплатно преди това. И то не като евтина работна ръка, както всички правят, заради дивиденти и по-малки данъци. Искаме да създаваме професионалисти в дадена сфера. Общността на хората с увреждания е много сплотена, при лемурите е същото. Тези животинчета са много единни, живеят заедно и много се подкрепят.

Ива Цолова и Йоана Колева ще помагат на хората с увреждания да реализират мечтите си.

Ива Цолова и Йоана Колева ще помагат на хората с увреждания да реализират мечтите си.

lemur2Зад идеята ни застанаха много утвърдени специалисти в областта на пиара, маркетинга, рекламата, графичния дизайн. Те ще обучават хората с увреждания, които после ще работят на проектна база към агенцията и успоредно с това ще обучават безвъзмездно нашите кадри. Искаме това да се превърне в нещо като академия за тези хора. И когато са обучени и готови, ще ги препоръчваме като професионалисти в определени сфери и ще се гордеем с тях. Знаеш ли, че в най-успешната ни IT компания „Телерик“ има момче с увреден слух? Страхотен професионалист! Искаме да направим едно креативно място, в което хората с увреждания могат без проблем да станат лидери, в смисъл на най-успяващи в дадена сфера, с помощта на други лидери.“

lemur

Зад “Лемур” стоят професионалисти, и това си личи и от рекламната им кампания.

В свободното си време Ива обича да пътува, ходи на езда, учи арабски, занимава се фотография и катерене.

Нейната мисия

„Заслушай се“ не е първият социален проект, с който се захваща. Някак между другото ми съобщава, че преподава английски на бежанци във Военна рампа. „Като ученичка бях много по-различна, но срещата с хора с проблеми ме промени“, казва тя. Когато учи в немската гимназия, заедно с 4 приятелки събират дрехи и играчки и ги носят в дом за деца, лишени от родителски грижи. Това й е първият опит в доброволчеството и открива нещо много важно – че децата в тези домове се нуждаят не от нещо материално, а от внимание. Някой да им каже „Здрасти, как си“ , да ги попита за какво мечтаят, с какво им е интересно да се занимават.

После Ива се включва като доброволец в Български червен кръст и участва в проекти на IESEG, най-голямата студентска организация за подготовка на лидери и предприемачи в света. Като заместник-председател на IESEG за една година Ива успява да докара в България 70 доброволци от цял свят, които преподават в детски градини и училища.

Участва и в сдружение „Обединени идеи за България“. После се включва като доброволец в международната организация „Каритас“, която подпомага хора със социални проблеми. Заедно с колега фотограф посещава бежанския лагер във Враждебна, двамата снимат и правят интервюта. „Очаквах да чуя различни истории, но всичко беше едно и също – смърт, бомби, убийства, губиш семейство, приятели, близки, дома си. Нямаш избор и трябва да избягаш… Имаше едно семейство, много мили мъж и жена с две малки дечица. Жената беше прекосила границата и вървяла около 12 часа през гората в студа през зимата, бременна в 8-я месец…“

iva-tsolova3

Своята мисия в „Заслушай се“ Ива вижда във възможността да се бори за това, обществото да престане да приема хората с увреден слух като различни или неспособни да бъдат пълноценни в работата и в контактите си с другите.

„Тези хора не желаят да гледат на тях като различни, да ги съжаляват. Повечето хора просто не са имали възможност да общуват с тях и като им се случи, се чудят: „Та те са толкова усмихнати! Как го правят?“… А защо пък да не го правят?…“

Публикувано в сп. “Клуб Z”, рубриката “Поколението Y”, май 2016 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>