“Искаме нашите IT специалисти зад граница да се убедят, че България е много добро място за реализация”, казва председателят на БАСКОМ Добромир Димитров.

Добромир Димитров.

Какво би върнало IT специалистите ни от чужбина?

Това е напълно възможно – казва Доброслав. – Просто българите в чужбина живеят с новини отпреди 10-20 години. В България вече можеш да се реализираш така както и „на запад“!“ Когато спомена за Доброслав Димитров, винаги казвам: „Те с партньора му Мони Дочев са „държава в държавата“.

Проектът им „Империя онлайн“ е една от най-известните компютърни игри в света, с огромен успех, не само по българските мащаби. Екипът е от страхотни специалисти, които си обичат компанията и с удоволствие ходят на работа с тишърти и суичъри с логото й. Доброслав и Мони решават проблема с недостига на IT специалисти, като основават безплатната академия „IT таланти“, която има над 80 партньорски компании и всяка година обучава близо 16% от новопостъпилите хора на пазара на труда.

„Хора, България вече не изглежда така“

От май 2018 г. Доброслав Димитров е председател на Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ. „Като се събираме с колегите от другите софтуерни, пък и не само, компании, си споделяме колко изкривени са новините от България – казва Доброслав. – Всеки от нас пътува в чужбина при приятели и те почват да говорят за България отпреди 20 години. Казваш им: „Хора, България вече не изглежда така“. Но ето, пускам новините по една телевизия и виждам: 19 минути черна хроника. Хубаво, но лоши неща се случват навсякъде, и в подредената Германия, и в Щатите. Тук обаче рядко ще срещнеш новини как българска компания се е наложила на световния пазар, как е успяла. И когато един човек навън, излязъл преди 20 години, гледа новините, си казва: „Ами то е същото“. Самите ние се застрелваме като говорим по този начин…“

“С партньора ми Мони Дочев никога не сме се карали”, признава Доброслав. Двамата започват преди 13 години от нищото – 2 компютъра, 1000 долара капитал и куп смели мечти.

„Не жертвайте нищо, просто се върнете у дома“

Доброслав Димитров и колегите му от БАСКОМ, ръководители на успешни софтуерни компании, са започнали кампанията „ЗАвръщането“. „Първата ни задача е да спре да се говори за България, че не е място за реализация. – казва Доброслав. – Имаше една кампания преди време на правителството със слоган: „Молим ви, върнете се – България има нужда от вас!“ Той означава, че човекът трябва да направи компромис в името на родината. Което е ок, но много хора не биха го сторили по ред причини. Нашият призив е: „Не, не жертвайте нищо, просто се върнете у дома“. Компаниите от БАСКОМ искат, когато наш сънародник в чужбина тръгне да си търси работа, да преглежда и офертите от сайтовете в България и ще види, че възможностите са много добри.“

Тийм билдинг на “Императорите” на Банско.

Каква е реалната ситуация в IT сектора?

В брутна сума една годишна заплата на специалист може да е по-ниска от тази на Запад, но стандартът на живот, който ще дадат тези пари тук, може да е същият или по-висок, отколкото в Германия например. Средната заплата в IT сектора у нас е 4 пъти по-висока от средната за България.

Софтуерната ни индустрия, където работят около 30 хиляди души, тази година най-вероятно ще постигне 3% от БВП на България. Само тези 30 хиляди души! Годишно ръстът на индустрията е по 15-18% – за сравнение: икономиката ни расте с 3,5%. „Ако ние сме повече, нали се сещаш как това ще промени икономиката на България! Буквално за 5 години можем да променим всичко! Истината е, че изходът за България е в развитието на IT индустрията. Само че досега всичко това се случва на мускули и на частно“, коментира Димитров.

Държавата може да помогне с образованието

Скоро при нас бяха на посещение ученици от Бургаското училище за компютърно програмиране и иновации, което, подчертавам, е общинско, а не частно, и основано тази година от кмета на Бургас Димитър Николов. Когато децата разгледаха част от софтуерните компании, те бяха изненадани, не знаеха, че такива съществуват в България. Училища като това трябва да има във всеки град, ако искаме нашата държава да има бъдеще. С една имитация на няколко часа седмично по информатика в еди кой си клас няма да стигнем далече“, казва специалистът.

Това, което много е ядосало цялата IT индустрия, e непрозрачното вдигане на осигурителния таван от 2600 на 3000 лева. „Беше направено едностранно, без консултации с бизнеса“, ядосва се Димитров. Решението ще засегне общо 148 хиляди души в България. Това са хората, които работят в индустрии с висока добавена стойност. Става дума за прозрачен бизнес, който си плаща всички данъци и осигуровки. „Проблемът не е толкова в по-големите ни разходи, колкото в сигнала, който излъчва България. Правителството дойде с обещанието, че няма да пипа данъците до 2021 г. и след това „от вчера за днес“ вдигна осигурителния праг на 3000 лева”, коментира Димитров.

„Данък „Успех“?

Какво се случва с всеки мениджър, който трябва да планира бюджета за следващата година? Когато са убеждавали централите си да направят по-големи своите клонове тук, а не например в Сърбия, Румъния или някъде другаде, казват: „България е стабилна държава, ето, това са ни разходите, няма причина за промяна“. После се оказва, че разходите се вдигат. Това действие руши репутацията на България като предвидима данъчна дестинация.

Аз смятам, че това решение е „Данък успех“. Всички работим „на бяло“… Излиза, че така е най-лесно – тези които спазват правилата, са тези, които продължават да бъдат товарени!“, възмущава се Димитров.

София – Силициевата долина на Източна Европа

България като хъб е най-силната от целия регион. IT индустриите ни с Румъния например, която е 3 пъти повече като население, са еднакви. Имаме страхотни компании. В европейската преса все по-често се споменава, че София е Силициевата долина на Източна Европа.

Работещите в IT сектора изповядват своя философия, която може би трябва да се нарече Силициева и основното в нея гласи: „Колкото повече умни и успешни хора, толкова по-добре. Вместо да се конкурираме, си помагаме. За всеки има място под слънцето“. Такава е и философията на компаниите от БАСКОМ. „Ние непрекъснато си партнираме, помагаме си един на друг и колкото и да ти е странно, не си пречим. Защото всички ние се борим с големи световни компании и е по-добре да сме обединени и да си помагаме да се налагаме на световния пазар“, споделя Доброслав.

В кухнята на правенето на една от най-сложните игри.

Не IT секторът, а България има проблем с програмистите

Често се коментира, че IT индустрията има проблем с недостига на кадри. Не, ние нямаме проблем. Дори да продължим да работим само с хората, които сме ангажирали до момента, пак ще сме добре. Но България ще има проблем с недостига на програмисти. За да дръпнем напред и да реализираме по-висок БВП, е необходимо много от дейностите в предприятията в другите индустрии да се автоматизират. А за тази автоматизация също ще са нужни софтуерни разработчици“, категоричен е Доброслав.

Той и колегите му отдавна са се убедили, че рекрютър компаниите, или „ловците на глави“, които „крадат“ специалисти от една компания в друга, всъщност „изливат от пусто в празно“. Недостигът на квалифицирани IT специалисти си остава и той е в световен план, но по-доброто решение е сами да си „отглеждат“ програмисти. Някои превръщат това в бизнес, други, като Доброслав и Мони, организират безплатни курсове, защото отдавна са се убедили, че това в дългосрочен план е най-добрата инвестиция.

От прозорците на целия офис на „Империя онлайн“ в Infinity Tower се отрива прекрасна панорама към столицата и Витоша.

„Американските тюлени“ на Доброслав и Мони

Вече близо 6 години „Империя онлайн“ организира безплатни курсове за програмисти „IT таланти“. В двете сесии годишно постъпват около 400 курсисти, като по време на обучението отпадат половината. Но Доброслав и Мони се гордеят, че всяка година IT индустрията расте с 200 души благодарение на тази инициатива.

Летвата ни е много висока, но затова пък тези, които завършват, са много специални хора. Аз на тях гледам като на американските тюлени, най-добрите командоси – тук идват хора, решени да успеят, калени да побеждават във всякакви битки. Накрая получават една възпоменателна монета, на която пише две неща – „Сървайвър“ и „Не се предаваме!“. Важното е хората, когато се провалят, да се изправят и да продължат, да не се отказват след първия или десетия неуспех. Имаме много хора, които не са успели от първия път, връщат се, опитват отново и успяват. Липсва ни малко това като философия, може би сме го изгубили през годините на комунизма – да сме повече готови на риск и последвалите разочарования при неуспех да не ни сломяват“, споделя Доброслав.

Всички кадети от академия „IT таланти“ много се гордеят с възпоменателните монети на завършването, на които пише „Сървайвър“ и „Не се предаваме!“.

Пътят от нулата до върха

Какъв е резултатът от тази дългосрочна инвестиция в бъдещето чрез безплатните курсове? За това говорят резултатите. Една от най-успешните български IT компании „Империя онлайн” стартира през 2005 г. по „класическия” начин: двама надъхани млади мъже на по 26, с два компютъра в малка стаичка, с много знания и още повече мечти, и 1000 долара първоначален капитал.

Това е един от примерите за компания, започнала без никаква външна помощ – инвеститори, инкубатори, start up акселератори, и са се наложили на световния пазар. През 2013 г. компанията влиза в класацията „Гепард” за най-динамични малки и средни предприятия. Отделно бива наградена от „Делойт“ (една от водещите одитни компании –б.а.) две години подред за изгряваща звезда на Югоизточна Европа… Заглавията на игрите им са преведени на няколко десетки езика и разполагат с няколко десетки милиона регистрирани потребители от целия свят.

През 2015 г. създават втора, този път аутсорсинг компания за разработване на софтуер за други фирми – „Ъпнетикс“. В нея 92% от програмистите са от безплатните им курсове „IT таланти“. Три години по-късно фирмата вече наброява 140 души, два пъти е наградена като най-динамично развиваща се софтуерна компания в България.

Безплатните курсове „IT таланти“ всяка година захранват индустрията ни с 200 добре обучени програмисти.

“Синовете“ се еманципираха от „бащите“ си

За тези 4 години, откакто писахте за нас, се развихме доста добре. Сменихме си няколко пъти стратегията. Отново се концентрирахме върху основния продукт – игрите с нашата марка. Това ни отвори много възможности и финалният резултат е, че на 21 септември 2018 г. се присъединихме към семейството на голямата компания Stillfront Group“, казва Доброслав.

Stillfront Group е обединение от 10 почти изцяло автономни гейм студиа, от Съединените щати до Германия, Франция, Румъния, България и Арабския свят, със седалище в Стокхолм. Изключителната технологична експертиза на „Империя Онлайн“ е високо оценена в това семейство от гейм студиа, защото е много сложна стратегическа игра на високо технологично ниво. Но най-ценното от сделката за Доброслав и Мони е, че всяко от студиата в тази компания запазва в голяма степен своята автономност, и в същото време може да черпи опит от другите.

На същия ден – 21 септември 2018 г. Димитров и Дочев реализират и втора успешна сделка. Втората им компания „Ъпнетикс“ е присъединена към „Скелфокус“ – друга голяма българска софтуерна аутсорсинг компания. „Познаваме се с основателите и собственици и сметнахме, че е доста удачно това обединение, защото вече станахме в размер, в който ти отеснява България, а така компанията ни ще излезе на големия световен пазар“ – казва Доброслав. – Синергия има навсякъде, и с двете големи компании майки, към които се присъединихме.“ „Синовете“ се еманципираха от „бащите“ си, и няма нищо по-хубаво от това, смятат двамата предприемачи.

Създателите на герои от игри сред своите създания.

„Поколението Y“ порасна и помъдря

През 2015 г. Доброслав Димитров и Мони Дочев са се включили като инвеститори в българския космическия проект – компанията за нано-сателити EnduroSat на Райчо Райчев. Заедно с още 2 български компании те изведоха спътник в орбита. „Все говорят за чужди компании, които правят големи космически проекти, но те са се развивали 200 години, а ние по-малко от 30. Но ето че настава нашето време да подкрепяме и създаваме такива неща. Аз от дете си мечтаех за Космоса, исках да стана астроном и като се появи Райчо, си казах край, ще участвам. Всеки успешен човек трябва в един момент да се обърне и да подаде ръка на тези, които идват след него!“, вълнува се Доброслав.

Говорим си, че първите от „Поколението Y“, родените през 1980 г., пораснаха и помъдряха, скоро ще станат на 40 години.

„Ние от „Поколението Y“ продължаваме да се опитваме да променяме средата около себе си и да убеждаваме колкото е възможно повече хора да мислят като нас. Полудявам като чуя някой да каже: „Аз ще се върна, когато нещата в България се оправят“. Полудявам! Ами върни се и помогни! Никой в Америка не говори така, макар че там е див капитализъм. В американска медия няма да прочетеш статия „Как да отидем да работим в чужбина“. Трябва да престанем с това погрешно виждане, че само в чужбина можем да успеем. Ето, ние с Мони, с помощта на страхотния си екип доказахме, че може да успееш и в България.“

„През ноември заведохме целия екип на тийм билдинг в Египет, беше голям купон“.

Виж още: Wanted! IT таланти

Публикувано в сп. “Клуб Z”, януари 2019 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>