Мопасан избира града за свой дом, Виктор Юго е влюбен в него, а Курбе, Дега и Матис създават платна, вдъхновени от магнетичната местност.

etreta9

Етрета е от онези закътани приказни места, които първо са открити от художниците и поетите, а после, благодарение на суетата, стават известни на любителите на пътешествия в цял свят.

Малкият морски град Етрета (Etretat) се намира в Нормандия, в северната част на Франция. До него се стига с автобус или кола от град Хавър (Le Havre), който е разположен на около 32 км. Крайбрежието е на запад от Диеп в североизточна посока от града.

etreta1-1Етрета  е магнетична природна местност. Неговите високи бели канари са така добре познати на французите, както дувърските на англичаните.

Мястото, където е изградено самото селище Етрета, е познато като Алабастровия бряг, който е известен с големите си високи и бели скали, както и с красивата си естествена арка. Лятно време районът е шумен и оживен курортен комплекс, но през зимата е по-спокойно.

Красивата естествена арка се е формирала в западната канара, наричана Фалез Давал. Тази скална кухина се получава под натиска на бурните морски вълни върху меката скала, която по своето естество е креда. Друга забележителност тук – т. нар. Игла, може да се види ако се изкачите по специалната пътека до върха на арката, където освен Иглата ще можете да се полюбувате и на красивата гледка на целия скалист регион. Острата скала се издига самостоятелно над водата, отделена от сушата, като височината й е около 700 метра.

Интересен за посещение в Етрета е малкият параклис, който е построен на върха на източната скала – Фалез Дамон. Зад храма има и малък музей. Непосредствено до него е построен специален паметник в чест на двамата пилоти Франсоа Коли и Шарл Нюнжесер, който първи се опитват да прелетят Северния Атлантик. През 1927 г. те пробват с едномоторния биплан „Бялата птица“ да извършат полет без кацане от Париж до Ню Йорк. За нещастие усилията им не се увенчават с успех и те изчезват безследно някъде в района на Етрета. За последен път ги виждат над рифа, където сега е мемориалът.

При отлив може да видите развъдниците за стриди от XVIII век и да преминете под естествените арки, отивайки от един плаж на друг.

etreta

А някои играят голф горе буквално над водата.

Очарователните пейзажи на Етрета са магнетично място за много хора на изкуството и перото още от началото на 19 в. В популярно място го превръща издателят на „Льо Фигаро“ – Алфонс Кар, но преди той да разнесе славата на красивата местност, тук пристигат да творят редица велики художници като Дега, Матис, Курбе. Самият Ги дьо Мопасан дори избира града за свой дом, а Виктор Юго винаги е демонстрирал привързаността си към белите скали.

В Етрета има и къща музей на Морис Льоблан, френски писател, известен с поредицата романи за Арсен Люпен.

През лятото Етрета все още е популярен малък курорт, но през зимата се превръща в спокойно и красиво място, каквото винаги е било. Има плаж от дребен чакъл и голф клуб, чиито терени са буквално над морето.

etreta2

Гледано отгоре мястото изглежда страховито.

Etretat

Красива гледка за артистичните натури и закътан плаж от ситен чакъл – прелест.

etreta4

Etretat Normandy France cliffs

Уникалните скали – запазената марка на Етрета.

etreta6

През лятото градът се превръща в оживено курортно място.

etreta7

Плажът от ситен чакъл е предпочитан от много хора.

etreta8

Нощем градът и местността са още по-магнетични.

Част от поредицата “Приказен свят”, която “Икар прес” започва.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>