15 неща, които тези хора не правят, и по които ще разберете дали сте в отбора им. Или как се постига пълен контрол над емоциите и живота ни.

Shutterstock.

Shutterstock.

Емоцията изразява психичното ни състояние, повлияно от различни субекти и обстоятелства. Тя е процес, свързан с вътрешни състояния на организма и има външна наблюдаема страна. Емоцията е високо интензитетно състояние на силна краткотрайна възбуда, временно и краткотрайно психическо състояние. Чувството може да бъде продължително, дълготрайно психично субективно-оценъчно отношение към определен обект. Преносно „емоция” означава дори качество на човек, подобно на „емоционалност”.

emocionalno_silni

Има един конкретен аспект на умствената сила, който е решаващ фактор за това дали ще имате или не добър живот. За да бъдем успешни и щастливи, от основно значение е дали сме емоционално силни. Емоциите са, разбира се, част от нашата психика, но въпреки това, те могат да бъдат разграничени от останалите качества на ума, защото най-пряко влияят и физически върху тялото ни, върху функциите в организма ни и са движещата сила на всяко наше действие.

Емоциите са най-големите мотиватори. Те могат да ни мотивират да действаме както в правилна, така и в грешна посока. Затова емоционалната сила е от съществено значение. Има безброй ситуации, които емоционално силните хора избягват и много действия, които те предприемат.

Ето 15 от тях:

1. Те не се молят за внимание.

Нуждата от внимание е пряко свързана с емоцията. Хората, за които признанието на околните е необходимо само за да намерят себе си и за да изпитат какво е да си стойностен човек, в повечето случаи са неуверени в собствените си качества и имат слаба самооценка. Нужда от внимание търсят хората с ниско  самочувствие.

2. Те не позволяват другите да ги подведат и рядко допускат разочарования.

Емоционалната сила изисква гъвкавост. Този свят е изпълнен с хейтъри и тролове. Завистливи очи дебнат зад всеки ъгъл. емална истина е, че често хората, които ни дърпат назад, са тези, които са най-близо до нас (познати, приятели, колеги, роднини, дори и интимни партньори…). Да се отървем от тези хора често е най-доброто решение, но и най-трудното. Ако спокойно можем да ги отстраним от живота си, бихме намалили негативните си емоционални пристъпи.

3. Те не се ядосват за грешките на другите.

Ако някой ви нарани в личен план, започвате да се тревожите и да мислите за ситуациите, свързани с него повече, отколкото трябва. Това дори може да ви обсеби емоционално. Ако този човек се извини искрено, простете му. Ако не се извини и взаимоотношенията се прекъснат, за дълго време ви остава остават лошият привкус и неприятният спомен. Някои хора се стремят да се отдалечат от подобна ситуация, без да разговарят. Опитите им да забравят им отнемат прекалено много психическа енергия и така си причиняват повече вреда, отколкото полза.

4. Те никога не спират да си вършат нещо свое.

Емоционално стабилните хора правят това, което им доставя удоволствие и не смятат да престанат да го правят заради когото и да било, който намира това тяхното щастие за “неуместно”.

5. Те никога не спират да вярват в себе си.

Хората, които са наясно със себе си и се обичат, не се страхуват да бъдат себе си. Те са горди личности и не се съмняват в това, което правят. Изградили са самочувствието си вследствие на правилна самооценка, лични качества и умения.

6. Те не се държат като “кучки” или “задници”.

Някои хора са истински “задници”. Но да се чуди човек, защо? Да бъдеш идиот е добро само като фактор за сплашване на нахалници, нарушаващи личното ти пространство и нахлуващи директно в непозволени води. Но психологически би било обяснено като свръх компенсиране при липса на доверие.
Не е ли крайно време някой да измисли хапче срещу това?

7. Те знаят много добре кого да допуснат в живота си.

Емоционално силните са емоционално силни по една причина – те не се откриват пред хора, които биха могли да разрушат защитните им сили и да смажат духа им. Голям е броят на загубеняците в света, които ще бъдат повече от щастливи да ви дръпнат надолу заедно с тях. Не позволявайте познат да съсипе щастието ви.

silen_pogled11

8. Те не се страхуват да обичат.

Ако човек го е страх да обича, значи не вярва достатъчно на себе си. Явно тези хора мислят, че не могат да имат трайна връзка и това всеки път води до бедствие в отношенията. Те не искат да бъдат наранени отново, защото са били наранявани гадно. Ако нещата в една връзка не вървят, не e задължително причината да е във вас. Във връзката има двама души.

9. Те не лъжат в леглото от страх да не бъдат изоставени.

Най-добрата част от деня трябва да бъде моментът, когато се събуждаш и осъзнаваш, че си все още жив. Ние приемаме живота за даденост твърде редовно.

10. Те не се боят да забавят темпото.

Емоционално здравите хора не се нуждаят от постоянно действие и вълнение. Не им е неолходимо да тичат по цял ден и да се движат, за да се избегнат срещата със собствените си демони. Те оценяват момента на спокойствието, защото това им носи близост до усещането да си жив, да дишаш. Това не означава, че не изживяват пълноценно вълненията в живота си, но са щастливи дори и моментите на малки радости.

11. Те не вършат неща, които не желаят да правят.

Ние всички правим неща, които не обичаме да правим, но никога не трябва да правим неща, които не искаме да правим. Емоционално силните, почти винаги успяват да измислят начин да се съсредоточат върху това, което обичат. Това им позволява да разберат какво трябва да направят, за да се получи така, че да правят, това, което обичат.

12. Те нямат проблем да кажат “НЕ”.

Ако човек не може да казва “НЕ”, ще трябва да се примири с това, че ще търпи само загуби. Таков човек се приема от другите за слаб противник и обикновено никой не би попитал за неговото мнение, нито пък би го взел насериозно, ако в един момент все пак каже “НЕ”. Да кажеш “НЕ” напомня на хората, че те не разполагат с контрол над теб.

13. Те не забравят да споделят своето.

Ние не сме нито твърде заети, нито твърде бедни, за да не дарим поне нищожна част от парите или времето си. И не трябва да забравяме нито едно от двете. Някои хора просто избират да игнорират нашите отговорности като човешки същества. Колкото по-силен емоционално е един човек, толкова повече цени другите и самия живот. Никога не е късно да дариш надежда и да усетиш чувството на съпричастност.

14. Те не се плашат, когато търпят загуби.

Колкото по-силно емоционален е един човек, толкова по-независим става той. Хората от малките социални групи, които често са определяни като различни, или тези със здравословни проблеми, казват много повече за себе си, когато признаят: “Аз се страхувам да бъда себе си”.

15. Те не забравят, че щастието е винаги решение и не се плашат от цената му.

Най- важното е, че емоционално силните хора са се научили и разбират силата на това да управляват ума и тялото си. Те разбират, че емоциите водят до физически реакции, но и че те са начинът, по който възприемаме света и хората. С други думи, нашите емоции не отразяват реалността, а по-скоро начина, по който тълкуваме реалността.

Разбирането на това ни дава почти пълен контрол над емоциите ни и следователно, над живота ни.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>