Разтворими питиета „палкохол“ вече се продават свободно в Щатите. Пакетчето изглежда като „3 в 1“, добавяте вода и… наздраве с водка, ром или „Маргарита”.

palkohol1

Магдалена Гигова

palkohol3Пакетчето изглежда като „3 в 1“, също като при кафето добавяте вода и… казвате „Наздраве“ с водка, ром, „Космополитън“, „Лемън дроп“ или „Маргарита“. Алкохолът на прах не е питие за космонавти, а от миналата седмица се продава легално в САЩ. При вековната традиция да се произвежда алкохол чрез ферментация, след желатиновите шотове напитките на прах, наричани „палкохол“, са истинска революция в баровете.

Неразбориите по узаконяването в различните държави минават през подозрението, че някои ще опитат да го смъркат. Производителите се кълнат, че „пудрата“ е прекалено едра и това е невъзможно, но със сигурност някои ще опитат.

Основната идея на палкохола е да се използва на места, където внасянето на спиртни напитки е забранено или на него не се гледа с добро око. Друг проблем е продажбата му на малолетни. В законите на повечето страни е записано, че на лица под 18 (респективно 21 години) не бива да се продават спиртни напитки, т.е. течности и няма нито дума за прах.

palkohol4В Холандия четирима студенти от факултета по хранителни технологии в Бокстеле още през 2007 г. използват вратичката, за да превземат младежкия пазар с „Booz2go“ – 20 грама за 1,50 евро, които в 250 мл вода се превръщат в слабооалкохолна напитка от рода на сайдера.

Японците също произвеждат саке на прах още от 1999 г. Субстанцията е жълтеникава и силно напомня картофено пюре от пликче, но смесена с хладка вода е неразличима от оригиналния вкус.

В Германия от 2004 г. се продава приличен на нишесте продукт в пакетчета по 65 и 100 грама или на разтворими таблети, подобни на аспирин с витамин С. При смесване с вода алкохолният градус стига до 6.

В Русия обаче няма шанс напитката да стигне до пазара, защото шефът на Центъра за изследване на алкохолния пазар е обявил, че питие на прах не може да съществува и това със сигурност е нова форма дрога.Специалистите по наркотиците побързаха да нарекат палкохола „Новата смърт“, най-вече заради ниската му цена и тоталната му достъпност до всички възрасти с продажбите по интернет. Производителите на питието обаче енергично отстояват ценността на изобретението, наблягайки на страничните му ползи.

palkohol2

Пакет разтворим алкохол може да се използва при туристически походи за обработка на рани, при автомобилите – за антифриз, а в хранителната промишленост – като добавка за десерти и сладолед. От него са заинтересовани и авиокомпаниите, които ще си спестят качването на безброй стъклени шишенца на борда.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>