Как се променят банските през последните 125 години.

evoljucia_bikini111

„Все по-къси и все по-малко плат“ – така изглежда еволюцията на банските от края на XIX век до днес. И причината за това минимализиране със сигурност не е в стремежа да се пестят материали. Според някои, колкото повече кожа е открита за слънчевите лъчи, толкова по-добре за здравето. Според други разголването е просто част от женските оръжия в стремежа на нежния пол да е по-секси.

evoljucia_bikini1-1

1890 г.: шалвари

1-evoljucia_bikini-1890

1-evoljucia_bikini-1890-2

В консервативните години в края на XIX век на дамите не е позволено да оголват бедрата си. Костюмите са по-скоро за плуване, отколкото за излагане на слънце, защото в тези години все още се цени бледият тен. Затова любителките на плуването си слагат широки торбести шалвари до коленете, които да не затрудняват движенията им във водата, и поли също до коленете. Шапките са неизменна част от банския тоалет и се подбират в унисон с костюма.

1910 г.: бермуди

2-evoljucia_bikini-1910

2-evoljucia_bikini-1910-2

След 1910 г. плувните костюми стават малко по-демократични: произвеждат се от еластичен плат, като горната част е по-къса, а на мястото на шалварите идват панталоните капри, или бермуди по тялото.

30-те години: цели бански

3-evoljucia_bikini-1930

3-evoljucia_bikini-1930-2

Това е десетилетието, в което за пръв път се появяват целите бански. В тези години става моден тенът, и това води до скъсяване на долната част на банските – тя вече покрива само най-широката част на бедрата с поличка или много къси шорти.

40-те години: първите бикини

4-evoljucia_bikini-1940

Макар че бикините – изрязани бански от две части, са изобретени именно през 40-те години на миналия век, тогава все още не се приемат от обществото. Дамите продължават да носят цели бански и на мястото на „поличката“ се появяват по-смели модели с по-изрязана долна част.

70-те години: пищен парад

5-evoljucia_bikini-1970

5-evoljucia_bikini-1970-2

Сексуалната революция от 70-те няма как да не се отрази и на банските костюми. Бикините вече се приемат от всички и шестват победоносно. Най-ревностните почитателки на модата започват да избират все по-оригинални модели от две части, изработени от всевъзможни тъкани и във всевъзможни разцветки. Принтовете са екзотични или направо психеделични.

2016 г.: стрингове и чикини

6-evoljucia_bikini-2015

6-evoljucia_bikini-2015-2

Днес всеки е свободен да носи каквото му харесва. Много популярни са G-strings (G-стрингове) и cheekini (чикини) – тънички парченца тъкан, които едва прикриват отпред, или по-скоро откриват напълно интимната зона. Между другото, носят ги не само жени, но и най-смелите представители на мъжкия пол, прикривайки единствено своята мъжественост в нещо, подобно на презерватив, превързано с тънки връвчици.

Виж още:

Море с ангелите от Victoria’s Secret

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>