Съвети на ФБР инструктора д-р Марк Голстън как да накарате хората да правят каквото поискате.

mark-goulston2

Сн: Markglouston.com

Боряна Антимова

Вероятно сте забелязали, че когато се опитвате да въздействате на някого с убеждение, той като че ли напук прави точно обратното. Това е нещо нормално, казват психолозите. Повечето хора възприемат подобен подход като натрапничество в личния им избор и неволно се опитват да му се противопоставят.

Но ако знаете някои хитрини, може да изкопчите от човека каквото си поискате, заявява д-р Марк Голстън, или „Доктор G“, както го наричат отвъд Океана. Доктор G e известен психиатър, автор на бестселъри в Щатите и бизнес консултант на големи корпорации като IBM и Goldman Sachs.

Преди това той е подбирал агенти на ФБР и полицейски инспектори по, меко казано, странен начин: правел се е на самоубиец, който е готов да си пръсне черепа, а те е трябвало да го разубедят. Д-р G споделя, че никой не е успявал да го направи и всеки път трябвало да „си пръсне черепа“.

Как трябва да се действа в такива случаи? Ето петте ключови съвета на ФБР инструктора Доктор G пред Business Insiderq които ще ви помогнат не само в критични ситуации, но и във всекидневното общуване с колегите, началството и семейството.

Дайте му възможност да се изкаже.

След като тънко сте намекнали или директно сте изложили молбата си, млъкнете и оставете човека да говори. Така той ще разбере от две думи колко неотложна е молбата ви и няма да ви се налага да го убеждавате. Ако го накарате да изслушва доводите ви в мълчание, той или ще пропусне нещо важно покрай ушите си, или ще реши, че възнамерявате да му акцентирате какво точно трябва да направи, за да ви помогне. Естествено, в такъв случай ще му се отще да направи каквото и да било за вас.

Запомнете прилагателните и наречията, които използва, и после ги цитирайте.

Прилагателните и наречията са важна част от речта. Те са емоционални индикатори, които ще ви помогнат по-лесно да накарате събеседника си да се „отвори“. Да кажем, в отговора си той е охарактеризирал идеята ви като „забележителна“. Запомнете това и, когато той ви зададе въпрос, повторете неговата дума: „Сега ще отговоря, но първо бих искал да кажа още две думи за този забележителен проект…“ Така човекът ще разбере, че сте го слушали, ще ви почувства по-близък и ще се разкрие повече, отколкото, ако направо отговорите на въпроса му. А колкото повече хората се разкриват пред вас, толкова по-силно се въвличат в разговора и с толкова по-голямо желание ви слушат.

Предизвикайте позитивни емоции.

Може и да не ви се вярва, но всяко действие, дума или молба почти винаги извикват у събеседника подсъзнателни асоциации с минали моменти. Важно е, ако тези спомени са позитивни, а не негативни. Когато в обръщението към някого се вмъкват асоциации с нещо приятно, почти сигурно е, че той ще направи това, което искате от него.

Внушете у него усещане за комфорт и значимост.

Ако сте го слушали от вежливост, само за да дочакате своя ред да говорите, той веднага ще разбере и ще се „затвори“. Лошите събеседници винаги теглят чергата към себе си и могат рязко да прекъснат чуждия разказ, за да вмъкнат собствените си „много по-значими“ думи.

Представете си, че споделяте идея, а в отговор чувате: „Да, не е лошо, но аз вече запознах шефовете с проекта си и те го одобриха, така че да караме както ти казвам аз“. Как ще се почувствате след това? Друго е, ако откликнат така: „Идеята е супер! Много добре си го замислил. Може да добавим още и това… Как мислиш?“

Концентрирайте се върху бъдещето, а не върху минали гафове.

Никой не обича критиката. Когато припомняте на събеседника си негови минали гафове, той веднага ще навлече бронята, ще заеме позиция на самоотбрана и ще се „затвори“. Така че ако искате и в бъдеще човекът да постъпва по друг начин, не акцентирайте на миналото. По-добре кажете, че в бъдеще очаквате от него еди-какви си действия, и че с това той ще помогне на целия екип.

В общи линии, всичко това не е толкова сложно, макар да изисква от вас известна отдаденост. Но ако трябва да накарате хората да постъпват по начина, по който вие желаете, това е напълно справедлива цена“, казва в заключение Доктор G.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>