Те ни провокират да зарежем скучното си всекидневие и да се впуснем в приключения. Вдъхновяват ни да открием пътя към себе си. 20 филми за пътешествия.

Кой не обича филмите за пътешествия – различни като жанр, сюжет и истории, но общи в това, че ни провокират да зарежем скучното си всекидневие и да се впуснем в приключения. Вдъхновяват ни да открием духа на свободата и пътя към себе си. За да вдъхнови тази одисея, изданието Urban tales е подбрало 20 от любимите филми за пътешествия.

Моята разходка в дивото
Преди всичко трябва да преодолееш себе си

1-reese2

Класацията започва с актуалното заглавие с участието на Рийз Уидърспуун, чието превъплъщение й донесе номинация за Оскар. Биографичната лента разказва за избора на млада жена да извърви сама повече от 1000 мили по американския туристически маршрут Pacific Crest Trail в опит да се пребори с демоните от миналото си и с тези, които разкъсват настоящето й. Дали пристигаш друг на края на пътя?!

Мотоциклетни дневници
Позволи на света да те промени… И тогава ти ще го промениш

2

Режисьорът Уолтър Салис е решил да направи филм за приятелството и живота на обикновените латиноамериканци. Че Гевара е показан не като революционер, а като обикновено момче със своите стремежи и преживявания.

Благодарение на пътешествията из Южна Америка с мотоциклет и с приятеля си той се превръща в това, с което влиза в историята – смел човек, променил живота на хиляди хора. Затова, ако искате да станете велики – пътешествайте, е едно от посланията на филма.

Дарджилинг ООД
За да продължиш напред, трябва да се сбогуваш с миналото

3-Darjeeling-Limited-Foto

Куп куфари, смешно нарисувани животни, оранжево купе и хубавица-кондуктор в синьо сари – така трима глуповати братя пътешестват из Индия с цел да намерят смисъла на живота и да възстановят семейните връзки.

Малко тъжно, малко забавно, малко меланхолично, но много добър филм на Уес Андерсън, който ни учи, че ако искаме да попаднем във влак, летящ напред, е нужно първо да захвърлим куфарите.

Седем години в Тибет
От края на света започва истинското му пътуване

4-seven-years

Тибет, Хималаите, възвишени над суетата, битовизма и бруталността на войната, но омагьосани от будисткото учение – това е картината в този филм, което го прави така магнетичен.

Завръщайки се от Тибет, животът на алпиниста Хайнрих Харер се променя. Същото ще се случи и с вас, ако се осмелите да отидете там.

Вики Кристина Барселона
Този град е пълен с романтика. И те кара да се чувстваш жив. Нима това е малко?

5-vicky

Филмът е визитка на Барселона, от една страна, и историята на необикновен любовен триъгълник, от друга.

Уди Алън и шеметното актьорско трио Пенелопе Крус – Хавиер Бардем – Скарлет Йохансон са направили всичко, за да ни се иска да потънем в този град и да завържем роман с горещ испанец… или испанка. Омагьосваща атмосфера, която ще ви накара да мечтаете.

Сред дивата природа
Пред любовта, парите, славата и справедливостта предпочитам истината

6-wild

Невероятно красиви пейзажи, необуздана свобода и абсолютен отказ от всичко. Филм, който ни провокира да се откажем от туроператорите, да сложим на раменете си раницата и да се измъкнем от всички проблеми и ненужни правила на обществото, за да намерим единение с природата.

Да благодарим за прецизната работа на Шон Пен – този път в ролята му на режисьор.

Яж, моли се и обичай
Отвори очи! Повярвай отново в любовта!

7-eat-pray-love

Заглавие, цитирано и обожавано от много хора, освен това е признат и за един най-популярните филми за пътешествия в цял свят.

Основана на книгата на Елизабет Гилбърт, лентата ни пренася в различни светове – от Италия през Индия до Бали. А Джулия Робъртс разбира какво е да загубиш всичко, за да намериш себе си. Дори повече!

Изгубени в превода
Всеки търси разбиране

8-lost-in-trranslation

Невероятен филм на София Копола. Токио е фонът, на който две самотни души, срещнали се в чужда и непонятна страна, намират път един към друг.

Екранното дуо Бил Мъри и Скарлет Йохансон ни убеждават, че дори и на другия край на планетата може да намериш сродна душа. А когато най-много се нуждаеш от подкрепа, вселената ти изпраща правилния човек.

Самсара
Целият свят през твоите очи

9-samsara

Казват, че хората се делят на два вида – такива, които са гледали филма “Барака”, и такива, които не са. А “Самсара”… о, “Самсара” е уникалното продължение, снимано повече от 5 години в 25 държави на 5 континента.

Планетата се върти около своята ос, хората правят едни и същи грешки, отпадъците се рециклират, цивилизацията се развива или упада – в този филм можем да открием вечния кръговрат от раждането до смъртта. Но в допълнение към мощното послание на Рон Фрик има и друго – след като го изгледаме, ни се иска да пропътуваме целия свят и да го запечатаме в паметта си.

Полунощ в Париж
Когато на Бог му е скучно на небето, отваря прозореца и наблюдава парижките булеварди

10-midnight-in-paris

В този филм Уди Алън отново прави красиво обяснение в любов към един град – на фокус е Париж, вълшебният Париж, където времето и културата се преплитат така тясно, че всеки може да намери своя щастлив ъгъл.

Искате ли в този живот да се срещнете с Хемингуей, Пикасо и Дали? Вземете си билет за Париж, както прави главният герой Гил – писател и безнадежден романтик. А може в полунощ да срещнете и Марион Котиар…

Отвъд Африка
Земята е кръгла, за да не можем да погледнем твърде далеч отвъд хоризонта

11-africa

В този филм има всичко. Величествената и загадъчна природа на Африка, която ни пленява от първия кадър, божествената музика, която бавно ни потапя в картина на ръба на голяма промяна.

Прекрасната игра на Мерил Стрийп и Робърт Редфорд, които ни карат да им вярваме безусловно. Всичко това води до извода, че трябва поне веднъж в живота си да посетим Африка.

Кон-Тики
В търсене на истината от другата страна на океана

12-Kon-Tiki

Представете си, че сте на малък разнебитен сал по средата на Тихия океан. Заобиколени сте от огромни китове, гръмотевични бури, гладни акули, раздиращ вятър. Тъкмо е започнало пътешествието на живота ви, което скоро се превръща в истинска битка за живот.

Всичките тези емоции и чувства ги има в този филм, чиито герои са се отправили в океана да търсят истината, а намират себе си.

Тайният живот на Уолтър Мити
Спри да мечтаеш. Започни да живееш

13-walter-mitty

Това е филм за приключенията на офисен неудачник, който си позволява да се впусне в живота. Всеки кадър от лентата крещи от екрана: “Не се страхувайте!”, “Рискувайте!”, “Променете живота си”.

Тийнейджърският ентусиазъм е демонстриран умело от ветерана в комедията Бен Стилър, който деликатно е провокиран за приключенията си от Шон Пен. И нещо важно: след този филм ще се влюбите в Исландия.

Европейско пътешествие
Старият континент е като трошичка, дори пеша можем да стигнем до Берлин

13-eurotrip

По време на пътешествие не е задължително да сме носталгични и да мислим за смисъла на живота. Може просто да се забавляваме, както правят тийнейджърите от комедията “Европейско пътешествие”, които решават да обиколят Европа в търсенето на едно момиче.

Попадат в нелепи ситуации, преоткриват приятелството, забавлението, парите… Смях до сълзи, но главното е да не правите това, когато сте в Европа.

В Брюж
Първо стреляй, после се забавлявай

14-bruge

Този филм не е просто за пътешествие, той е вълнуваща психологическа драма, в която главният герой е градът. В тихия и приказен белгийски град се преплитат изстрелите на наемни убийци, които искат да се покрият.

Но от своето минало не можеш да избягаш дори и на това място, запазено от Средновековието. След този филм малкото градче се напълнило с туристи, а след като го гледате ще разберете защо.

Магистрала 60
Започна като мечта, превърна се в приключение, а завърши като уникално пътуване

14-interstate-60

Лек и в същото време изпълнен със смисъл филм за житейските избори, пред които всички се изправяме. “Кой си ти? Какъв искаш да бъдеш? На какво си готов заради това?” – тези вечни въпроси се разкриват в класическия мотив на пътя.

Но тук пътешествието е малко по-различно – минава през несъществуващи градове, различни реалности, преплитайки настояще и бъдеще и провокирайки те да отвориш очи и да видиш невидимите неща.

Римска ваканция
Да седиш в кафене на улицата, да гледаш витрините на магазините, да се разхождаш под дъжда!

15-roman-holiday

Поглед към златната ера на Холивуд и младата принцеса Одри Хепбърн, която бяга от двореца и влиза в ролята на обикновено момиче… за да се наслади на почивка в Рим.

Тази лека и красива картина още веднъж ни доказва, че истинските приключения започват тогава, когато се осмелим да преминем отвъд собствените си граници.

Ритни камбаната с финес
Трябва ли да виждаме края, за да започнем да сбъдваме мечтите си?

The Bucket List

Джак Никълсън и Морган Фрийман са взривоопасната комбинация в тази щура комедия за сбъдването на мечтите. Когато животът ти е към своя край, а списъкът с желания стои непокътнат на нощното ти шкафче, е време да започнеш да отмяташ.

Много чувство за хумор, приключения и акцент върху важните неща в живота, за които все не ни остава време.

Добра година
За жените и виното с любов

17-A-Good-Year_7413_12

Ако сте жена, която досега не се е замисляла за френския прованс като възможна дестинация за следващото ви пътуване (или като прекрасно място, където да прекарате живота си), то Ръсел Кроу ще ви накара да размислите.

Очите на любимата жена и най-хубавото вино в света могат да накарат една корпоративна акула да зареже света на бизнеса и да се отдаде на живот, изпълнен с удоволствия за душата, във френско шато.

Пътят
Той винаги е по-важен от целта

18-The-Way-Martin-Sheen-Movie-2

Поклонническият път Камино де Сантяго в Испания съществува от векове, а по него са вървели просяци и крале, убийци и монаси, обикновени хора, тръгнали да намерят успокоение за душата си.

Във филма Мартин Шийн тръгва, за да довърши делото на сина си, но някъде сред стотиците километри пешеходен преход открива себе си. Красотата на Северна Испания и смисълът на пътуването ще ви накарат да мечтаете за своето Камино.

Източник: Urban tales

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>