Когато си добър, лицето ти е озарено и изглеждаш по-млад. Всички се раждаме с доброто и с лошото в нас, важното е да чистим негативното, казва Владина Цекова.

planina

„Добротата подмладява. Когато си добър, лицето ти е озарено и изглеждаш по-млад“, казва дамата, която приема спокойно факта, че вече влезе в “Клуб 50”. „Ние всички се раждаме с доброто и с лошото в нас, но е важно да можем да мислим за това и да чистим негативното“, обяснява Владина Цекова.

„Ако си ревнив и завистлив и знаеш, че това ти пречи, трябва да го коригираш. Много е важно да изчистваме лошите качества и да бъдем добри. Може да срещнеш някого за 15 минути и повече никога да не го видиш, какво ти пречи да бъдеш добър? Това съм го научила от водещия Део, който, види ли те на улицата, ще те прегърне и поздрави.

VladinaTsekova

Моята баба казваше: „Ако някой ти криво рече, ти замълчи. Когато той отмине, сам ще види, че ти е криво рекъл.“ Толкова философия има в това! Какво печелиш, ако се заядеш с някого? Аз също имам проблеми, но някак леко ми върви животът и не се боя да го кажа, за да не ме чуе злото. Не позволявам на Дявола да идва и той не идва“, продължава монолога си Владина.

vladina_cekova

“Обичам разходките из столицата и да снимам интересни кътчета от нея”

Хората от нейното поколение я помнят като един от най-красивите модели през 80-те. Но и днес, прехвърлила 50, Владина Цекова продължава да дефилира в ревюта и да се снима в реклами на дрехи на чужди дизайнери. „Казват, че с достойнство нося годините си и че съм много подходяща да показвам дрехи за зрели дами“, смее се Владина.

Завършила е педагогика и психология, работила е като детска учителка. От 1983-та до 1987-а беше един от елитните модели на модни къщи „Рила“ и „Перун“. Снимала се е като фотомодел за двете модни списания – „Божур“ и „Лада“. Твърди, че и днес е със същите килограми.

vladina_cekova

Като модел на дизайнерско студио Les Artisanes

Не пази някакви диети, просто внимава с какво се храни, ходи на йога и на паневритмия заедно с последователите на Петър Дънов. „Не искам да живея сто години, а докато съм жива, да съм здрава“, казва Владина. Майка е на 25-годишен син и твърди, че ще е много щастлива да стане баба. За собствената си баба казва, че не е пазела диета, но веднъж седмично ядяла само пуканки, за да се пречисти. „Всяка ваканция бях при нея. Тя живееше в едно троянско балканско село – Борима. Ходех да й помагам на нивата и винаги сме се хранили много здравословно”, спомня си дамата.

vladina_tsekova_model

Владина по времето, когато е манекен на модните къщи „Рила“ и „Перун“, 1985 г.

През 90-те Владина се занимава с телевизия. Била е рекламен директор на супершоу „Невада“. После с неин колега правят продуцентска къща и първото семейно състезание „Фамилия топшоу“ по БНТ. Следва „Втори тотошанс“, също в БНТ. Много преди „Стани богат“, заедно с нейни приятели правят неговия предшественик – „Тв академия“ в Нова телевизия. От 2009 г. работи в Министерството на културата като експерт по връзки с обществеността.

Vladina_Cekova_Nevada

Владина (в слънчево жълто-оранжево) с момичетата от супершоу “Невада”, някъде през 90-те

През 2011-а заедно със своя приятелка Владина Цекова измина като поклонник 800-километровия духовен път Ел Камино. Впечатленията си отрази в хиляди снимки, сто от които показа през 2012-а „от Великден до Гергьовден“, както тя се изрази, в столичната галерия Credo Bonum. Сега работи върху пътеписите си, които предстои да издаде.

VladinaTsekova2

На 19 април 2012 г. Владина Цекова откри в галерия Credo Bonum изложбата „Buen Camino!”. В 100 фотоса тя разказа за вълнуващото си пътуване по древния поклоннически маршрут Ел Камино де Сантяго в Испания

Дамата твърди, че позитивната й настройка към хората влияе и на здравето, и на външния вид. Когато човек е позитивен, по-малко боледува, чувства се по-добре и това подмладява, уверена е Владина. „Някои все повтарят, че живеем в лошо време. Ние си го правим такова. И после се чудим защо ни се случват лоши неща. Много ми е по-лесно, като те срещна, да кажа нещо хубаво, комплимент. Прави добро, служи на другите – това е моята главна кауза“, споделя Владина.

vladina_cekova

Владина по пътя Ел Камино

Тя с удоволствие се е включила в инициативата „Да почистим България“. “Много е важно, няма как да се случи, вътре да чистиш, а навън пред дома ти да е кочина. Може да питаш държавата какво прави за теб. Ти какво направи за държавата? Бойко Борисов няма да дойде да премете пред твоята къща. Ти кога за последен път почисти и засади цвете пред блока?!“, вълнува се Владина.

„Мечтая да бъда мисионер. Искам да отида в село Бисер, пострадало от наводненията, или в някое друго забравено от Бога село, при някои престарели баба и дядо и да им оправя градинката, да им ремонтирам и боядисам стаичката, да им изпера килимите, да си готвим заедно, да си говорим; да ми разкажат как са преживели бедствието. И наистина ще го направя през лятото“, казва дамата, която години наред осигурява тоалети за абитуриентския бал на бедни деца.

v ladina_cekova

Индия е нейната голяма страст, пътува няколко пъти до там, живее в ашрам

Не се ли чувства понякога като Дон Кихот в рокля – употребена от хора с лоши помисли? „Не, това е служенето. Другите да правят каквото желаят. О, аз виждам кой иска да ме използва. Знам, че ме обявяват за наивна, но какво от това. Лошото е за другия. То е като бумеранг. Като правиш добро – добро се връща“, твърди Владина.

„Камино напълни душата ми със светлина, помогна ми да открия отговори на много въпроси. Срещаш хора от твоята кръвна група, които мислят като теб, вълнуват ги същите неща. Така би трябвало да съществуват и партиите, и правителството. Както ние там на Ел Камино бяхме една общност и гледахме в една посока, и мислихме с хубаво за Бога, така трябва да става и с партиите. Не да говорят глупости и да правят лоши неща.

И ако политиците и министрите се научат да правят добро и да служат, никога няма да си помислят да откраднат пари. Не може да очакваш да ти се случи нещо хубаво, ако крадеш“, категорична е дамата.

vladina_cekova

“Ел Камино изпълни живота ми със светлина”

Веднъж Владина носи кроасани в един дом за деца и разказва на шофьора на таксито, който я вози, накъде е тръгнала и защо. Предлага му и той да занесе храна на децата. Или ако види грохнала старица, да я закара безплатно там, където е тръгнала. А ако при него се качи видимо болен човек и поиска да го откара в болницата, на слизане да му каже: „Господине, това возене беше от мен!“

„Не ми казвайте, че ще обеднеете с 5-10 лева! Какъв ви е проблемът да направите това?! Ако правиш банички и виждаш как някой си брои стотинките, за да си купи, дай му една безплатно и за да не го унижиш, излъжи благородно, че имаш рожден ден!“, пали се дамата, която вярва, че доброто е заразно.

vladina_cekova

Comments
Harvey Specter
Posted at 7:07 am November 13, 2018
Деяна Викторсон
Reply
Author

Прекрасно и мотивиращо. Още мога да добавя за Владина, всичко е точно така а и още повече😁

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>