Треньорът на треньорите в EUFA за професията инструктор и треньор по фитнес като мотиватор за здравословен живот

Боряна Антимова

История. „ДЕБЕЛА СЪМ!“ – изплаках на треньора си, след като реших да тръгна на фитнес. – Трябва да си стегна корема.“ Установих, че през последните две ковидни години много съм се отпуснала. Чувам същото и от всичките си приятелки и познати.

Типично по журналистически, заразпитвах треньора за всичко, за което се сетих. Казах си, защо да не задам същите въпроси, които си задават начинаещи хора като мен, за интервю. През есента хората се втурват да коригират „пораженията“ от разгулния живот през лятото.Моят човек ме прати да задам тези въпроси на „треньора на треньорите“ – Dimo Hristev. „Завършил е специализирана школа в Оксфорд, Англия. Съавтор е на програмата, по която се обучават бъдещите инструктори и лични и групови треньори по фитнес в Европейска Фитнес Академия – EUFA, ми каза той.

Димо се оказа невероятно емпатичен, приятелски настроен, приказлив и добър човек. Говорихме дълго, цели два часа интервю! А той си остана свеж като репичка и говореше ли, говореше, ха-ха. Явно е свикнал да го затрупват с всякакви въпроси – и тъпи, и нелепи, и умни, на които да отговаря спокойно. Разказа ми какви ли не истории от практиката си, защото, освен че обучава бъдещи специалисти по фитнес, си работи и като личен и групов треньор.

„При жените сигурно често чуваш: „Тръгвам на фитнес, защото съм дебела“, му казах. А той ми разказа един случай, как „пълничка женичка“ се притеснявала на първите занятия, че другите в залата ще я гледат и ще ѝ се подиграват. Хванал я за ръка и я развел из цялата зала, а после я попитал: „Е, забеляза ли някой да те гледа?… Не, всеки е съсредоточен да си тренира по уредите“.

Друга, също „по-пълничка женичка“ му споделила, че няма подкрепа от партньора си. Казал ѝ, че ще ѝ помогне с индивидуалната програма, която ще направи специално за нея, след като направи пълни изследвания за физическото ѝ състояние на един специален уред.

Ако някой си мисли, че отиваш в залата, оглеждат те, говорите си, казваш какво искаш да постигнеш и – хоп! – почваш тренировки – не е така. Специалистите лични треньори, минали през Академията, правят много обстоен анализ на физическото ти състояние, правят ти цялостни измервания на специален уред на какво ли не – мазнини, мускулна маса, метаболизъм, висцерални мазнини, подкожни мазнини и много други неща.

Спрямо тези измервания ти правят индивидуален профил – какви са твоята активност, начинът ти на живот. Едва след това ти съставят програма – какъв хранителен режим и какви тренировки са подходящи за теб. Само и точно за теб! „Предписват“ ти тренировки, като най-важното при тях е твоята безопасност. Да излезеш жив и здрав, без контузии от залата. Също като при личния лекар – изследвания и после предписва лечение, което да помага, без да вреди.

Та казал ѝ Димо на „по-пълничката женичка“, че ще ѝ помогне и с хранителния режим, и с тренировките, трябва само да му се довери. Единственото, което искал от нея, е да е постоянна. А тя му казала с въздишка: „Аз търся човек, който да ме мотивира и да ме надъхва, защото сама не мога да се справя“.

Разбирам я… Не е лесно да си наложиш на волята да ходиш редовно на тренировки; да преодолееш мързела и да пребориш инерцията, апатията, есенната депресия… На мен ли ще ми обясняват тия неща?…

Изведнъж осъзнах, че хората очакват от личния си треньор по фитнес той да бъде техен мотиватор за коренна промяна на начина на живот, за здравословен начин на живот и по-високо самочувствие… Шапка да им свалиш на специалистите по фитнес…

Спомних си, когато моите две момченца тръгнаха на тренировки по киокушин кай, как ги водех от единия край на София до другия, при мъж на моя колежка. Бяха във възрастта, когато за пръв път си харесваха момиченца и искаха да се покажат като мъжкарчета. Попадаха във всевъзможни конфликти и побоища с бабаитите от училището и трябваше да понатрупат мускули, сили и самочувствие.

А мъжете?… Не мечтаят ли повечето от тях за плочки на корема и внушителни бицепси?… Спомних си за тези неща и аз, която бях едва ли не враг на фитнеса (признавам си – от мързел!). Дадох си сметка колко е важна ролята на фитнес треньора – като МОТИВАТОР на хората за по-здравословен начин на живот и самочувствие.

За такива и подобни неща си говорихме с Димо Христев. Благодаря на Sunny, инструктор и треньор по фитнес и бокс, за когото фитнесът, боксът и спортът са вдъхновение, мотиваторство, начин на живот и любима професия! Благодаря му за това, че ми отвори очите за смисъла, важността и престижа на тази професия! За приятели, които искат да тренират в София – това е човекът!

Съни, ученик на Димо, треньор по фитнес и бокс, за когото
фитнесът, боксът и спортът са вдъхновение, мотиваторство, начин на живот и любима професия

Димо Христев завършва с отличие академия “David Lloyd Health Club Oxford – Premier Training International“ в Оксфорд, Великобритания. Фитнес инструктор и персонален треньор с над 30-годишен опит във Великобритания, Гърция и България. Преподавател и съавтор на програмата за бъдещи фитнес инструктори и персонални треньори в Европейска фитнес академия (ЕUFA).

Работи в сферата на двигателната активност, персонално фитнес трениране, здравословен начин на живот и здравословно хранене за възрастни и деца, при проблеми с кръста, гръбначни изкривявания, при хора със специални нужди – деца, бременни и възрастни.

Есента е сезонът, в който много хора тръгват на фитнес, за да стегнат тялото си и да заличат следите от лятното отпускане. Какво трябва да знае човек, който за пръв път тръгва на фитнес? Доколко е важно да сме с личен треньор? По тези и други важни въпроси разговаряме с „треньора на треньорите“ Димо Христев, който води практическата подготовка на бъдещите специалисти в Европейска фитнес академия (EUFA).

Господин Христев, представете си, че пред вас стои човек, който за пръв път влиза във фитнес зала. Освен че подготвяте бъдещи треньори и инструктори по фитнес, как вие самият работите с такъв човек?

Изслушвам проблемите му, каква е неговата цел, защо е в залата, какво иска да постигне. Записвам си информацията и правим измерване на един уред, който ни дава много подробна информация за нашето тяло. Мери мазнини, мускулна маса, метаболизъм, висцерални мазнини, подкожни мазнини и много други неща, които аз разчитам, обяснявам му. Спрямо тези измервания правя профил каква е неговата активност, какъв е начинът му на живот.

Лекарят по същия начин прави профил на пациента и му казва: „Ти можеш да оздравееш, ако правиш това и това…“

Има лекарства, които, ако вдигнеш температура, ще ти я потиснат, но лекарят трябва да разбере откъде идва тя. По същия начин работя аз. Идва човек с наднормено тегло, иска да свали килограми. Добре, ще ги свалим, но моята работа е да разбера каква е причината за покачването на килограми – дали е ядене, стрес (защото много хора качват тегло от стрес), а също така и недоспиване, колкото и да ви се струва странно.

Освен решението вътре в залата, търся и такова извън нея, защото като персонален треньор искам да променя не само външността, но и начина на мислене и неговия лайфстайл. Например да направим така, че спортът да стане част от неговия живот. Не говорим само да идва задължително 3 пъти седмично в залата. Показвам му ефекта от една разходка в планината, колоездене, от една кардио тренировка в залата, от една групова тренировка и т.н.

Някои хора обаче нямат възможност да плащат за персонален треньор.

Аз лично предлагам планове на такива хора: колоездене вечер поне 30 минутки, на другия ден да се включат на групови занимания, в нещо по-лекичко, като народни танци, зумба, йога, пилатес. Или ако са малко по-активни, предлагам малко по-силови тренировки – бокс, боди пъмп, табата или крос тренинг. Не е задължително да тренира с нас, за да можем да му помогнем. Обаче като му обърнеш внимание и види, че искаш да му помогнеш, утре ще каже хубава дума за теб на някой познат.

Какви опасности крие тренирането сам, без личен треньор?

В нашите зали предлагаме една тестова, или безплатна тренировка, със запознаване с уредите, за да има представа човекът кое как се прави и защо. Ако реши да тренира сам, важно е да спазва техниката на изпълнение на упражненията. Важно е за неговата безопасност. Ние сме учили много години, имаме практика и опит много години. Има си някои принципи, когато работим за покачване на мускулна маса, за сваляне на килограми и т. н. Повечето хора не знаят тези неща.

Ако не си тренирал месеци или година, мускулатурата ти не е готова за силови тренировки, получават се контузии или няколкодневна мускулна треска. При голямо прекъсване започваме леко с упражнения само за кръвоснабдяване, движение по уредите с много лека тежест, за да свикнат мускулатурата и ставите. Първата тренировка е лека, раздвижваща и правим план как ще процедираме занапред.

И все пак, ако някой реши да тренира сам, какво бихте го посъветвали?

Препоръчвам да се допита до персонални треньори за съвет или най-малкото – да си вземе няколко тренировки с тях. Те могат да му изготвят най-обща програма спрямо целта му. Най-ценното, което един човек може да вземе от персоналния треньор, е да се научи правилно да изпълнява упражненията. А колкото до постигането на лични цели, това си е вече цяла наука, която владее един фитнес инструктор. Там има техники, познаване на тялото, биомеханика. Трябва също да знаеш анатомия, всички мускули и стави, как работят и т.н.

Димо с последната група успешно завършили бъдещи специалисти по фитнес.

Кои са най-честите мотиви при мъжете и жените да се запишат на фитнес?

Най-честата причина са здравословните проблеми. Например, били сме при доктор, открил ни е някакъв проблем и е препоръчал тренировки, активност в залата или промяна в начина на живот. Много често идват и обездвижени хора, работещи на бюро, в офис или фризьори, маникюристи, зъболекари, хирурзи, които стоят прави с часове. При тях има проблеми с гръбначния стълб и с кръста. При недобра здравна култура мускулатурата започва да отслабва с годините.

До 30-35-годишна възраст хормоните в тялото – тестостеронът и естрогенът помагат да поддържаме форма. След тази възраст обаче започваме бавно и неусетно да трупаме килограмче след килограмче. Фитнес се препоръчва и следоперативно, за рехабилитация.

Сигурно често чувате от жените: „Тръгнах на фитнес, защото съм дебела“.

При нежния пол затлъстяването може да е свързано с хормонални проблеми, например с щитовидната жлеза, ако се изключат, разбира се, прекаляването с храна и обездвижването. Ние изготвяме хранителен режим, но той може да реши проблема за известно време. Ако после дамата продължава същия начин на живот, ще си върне килограмите.

Честа причина са и психологически проблеми. Имал съм случай с по-пълничка жена, която сподели, че няма подкрепа от партньора си. Казах, че ще ѝ помогна и с храненето, и с тренировките, необходимо е само да ми се довери. Единственото нещо, което исках от нея, беше да е постоянна. А тя каза с въздишка: „Аз търся такъв човек, който да ме мотивира и да ме надъхва, защото сама не мога да се справя“.

Излиза, че хората очакват от вас да бъдете техни мотиватори за здравословен живот.

Да, но най-важното нещо е в рамките на запознанството и първата консултация да спечелим доверието им. Нашата идея като фитнес инструктори и персонални теньори е да покажем на хората как може да спортуват така, че фитнесът да им е полезен. Внимаваме на тренировките да не ги „смачкаме“ и те на другия ден да не могат да станат от леглото. Провеждаме правилни упражнения, променяме в хода тренировките, търсим други варианти.

Второто важно нещо е човекът да се чувства добре. Все пак той е дошъл във фитнес залата да направи една хубава, качествена, пълноценна тренировка. А професионалистът трябва да знае как да я проведе спрямо човека и като познава анатомията на тялото му, знае какво и как да направи. Добрата качествена и правилно проведена тренировка не те изтощава, не те кара да се чувстваш като парцал след това, а зарежда с енергия.

А ако просто го мързи да спортува?

На много хора се е случвало. Аз съм човекът, който слага картите на масата и говоря директно. Нищо не скривам от него, в крайна сметка изборът е негов. Виждам къде са му проблемите, разговаряме. Това, което правя с всеки един човек, е да му предложа консултации. Казвам: „Повярвайте, ще намеря време за вас“.

А когато един човек започне да разрежда тренировките? Защото ние всички имаме нужда някой да ни подтикне нещо да направим.

Ако човекът наистина реши да не идва, окей. Но поддържам контакт с него, препоръчвам някаква активност навън.

Не правите опити да го мотивирате, надъхвате?

Той ако е решил да не идва повече, няма какво много да се направи. Разговаряме задължително, но нямам право да му се налагам във вземането на решения. Разбира се, припомням му колко много сме постигнали, че сме минали на по-високо ниво и ако разреди или прекъсне, тръгва обратният процес в тялото.

Търсим някакви варианти да направим план за занимания навън, за да може той да си продължи своята активност. Някои хора обаче са със слаба психика, поддават се. Случва им се нещо стресиращо в живота и рухват. Трябва им време да преживеят това и после се връщат, като нашата работа е да поддържаме контакт и да сме съпричастни с тях.

Споменахте, че препоръчате и тренировки навън. Как вие самият го правите?

В 7 часа сутрин вече съм в парка, в ушите ми музика звучи и тръгвам да бягам. Чист въздух, дървета, птички… Това те зарежда и те мотивира. Пренасяш се в друг свят. Знаеш, че правиш нещо положително за себе си. Бягам 30-40 минути и леко се изморявам. Прибирам се вкъщи, закуска, кафе и към 10 часа се чуствам супер зареден. Денят е пред теб, позитивен, виждаш нещата по-различно.

По същия начин е и във фитнес залата. Имайте предвид, че много хора идват, силно стресирани в работата си. Прокурори, хирурзи – много отговорна работа. Заредени са с голямо напрежение и трябва малко да се раздвижат. Повечето от тях са толкова натоварени, че не им пълниш главата със съвети, не им говориш постоянно. Спрямо човека ние се нагаждаме и подхождаме индивидуално.

Различни са хората, които идват при нас. Някои обичат да се шегуват, други – да мълчим. Само им показваме упражненията и следим за тяхното изпълнение. Не забравяме, че идват в залата, за да избягат от напрежението навън. Намират една утеха в спорта и раздвижването. Иска човекът да си направи една лека тренировчица и като треньор не го смачкваш допълнително от тренировки. Психически натоварен е и по-важното е да релаксира с упражнения за раздвижване на цялото тяло или се съобразяваш с избора му. Но тренировките в този случай са зареждащи с енергия, тонизиращи, раздвижващи.

Каква е разликата между личен треньор и фитнес инструктор?

Аз самият съм завършил специализирана школа в Оксфорд. В Англия и в много други държави има точно определени стандарти. В България професиите фитнес инструктор и персонален треньор малко се размиват. Фитнес инструкторът въвежда новия трениращ, показва му залата, правят му се най-общи замервания. Той трябва също много добре да познава уредите и упражненията, които да покаже на някой трениращ, да му помогне и съдейства.

Персоналният треньор работи индивидуално със самия трениращ. Изготвя тренировъчни програми, работи с него, проследява индивидуално неговия прогрес. Докато фитнес инструкторът няма право да провежда персонални тренировки.

В Канада и Англия, където съм бил, нямаш право да работиш като фитнес треньор или инструктор, без да си минал курс, без сертификат. В България в някои зали приемат случайни хора. Тенденцията с нашата Европейска фитнес академия, призната от Министерството на образованието и науката, е да подготвя качествени фитнес инструктори и персонални или групови треньори, със солидни познания в областта на анатомията например. Да познаваш тялото и как то работи.

И това е само малка част от подготовката. Учим курсистите как да общуват с хората, да имат познания, свързани със спорта и много други неща, като например специална тематика, свързана с фитнеса.

За подготовката на бъдещите фитнес треньори и инструктори, за кардиото, манията по бодидилдинга и други – виж ВТОРА ЧАСТ

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>