Треньорът на треньорите в EUFA за професията инструктор и треньор по фитнес като мотиватор за здравословен живот

Продължение от част ПЪРВА

Димо Христев завършва с отличие академия “David Lloyd Health Club Oxford – Premier Training International“ в Оксфорд, Великобритания. Фитнес инструктор и персонален треньор с над 30-годишен опит във Великобритания, Гърция и България. Преподавател и съавтор на програмата за бъдещи фитнес инструктори и персонални треньори в Европейска фитнес академия (ЕUFA).

Работи в сферата на двигателната активност, персонално фитнес трениране, здравословен начин на живот и здравословно хранене за възрастни и деца, при проблеми с кръста, гръбначни изкривявания, при хора със специални нужди – деца, бременни и възрастни.

Господин Христев, като „треньор на треньорите“, отговарящ за практическата подготовка на бъдещите фитнес специалисти в Европейската фитнес академия, на какво ги учите?

Говоря им, че академията е нещо много добро, но човек трябва да се развива непрекъснато, да инвестира в себе си. Даваме им солидна основа с най-важните неща, които ще им помогнат да работят. Тези важни неща аз като техен преподавател съм натрупал след 30 години опит.

Те са толкова много, някои детайли може да ви се сторят дори смешни. Например, под какъв ъгъл да застанеш с човека, за да може, когато той прави упражнението да имаш възможност да му помогнеш и в същото време да не прекрачваш в личното му пространство. Не да застанеш срещу него, а по диагонал.

Има определени точки по тялото, на които трябва да наблягаш, когато показваш упражнения, за да може човекът да научи правилно да ги изпълнява. Първото най-важно нещо е безопасността – човекът да си тръгне след тренировката жив и здрав.

Втората крачка е една хубава тренировка, подплатена с много знания и професионализъм от треньора, който влиза в залата със самочувствието на подготвен специалист и знае как да избегне всякакви контузии.

Напоследък много се споменава кардио тренировката. Какво представлява тя?

Това е тип аеробна тренировка за издържливост, здравословен тип трениране. Активираме сърдечно-съдовата система. При нея са важни дишането, издържливостта в дългосрочен план – 20, 30, 40 минути, леко или малко по-бързо бягане, дали ще е под наклон или на пътеката и много разни други техники, които прилагаме в нашите програми. Ако правилно се прилага, кардиото използва мазнините като източник на енергия.

Какво ще кажете на хората, които прекаляват в стремежите си да постигнат плочки на корема и внушителен бицепс?

И ние самите, треньорите, сме искали плочки, бицепси и първия опит, който добиваме, е върху нас самите. По тази логика на всички, които завършват курсовете, препоръчвам, когато започват да правят тренировъчна програма, първо да я изпитат върху тях самите, за да видят как работи. След това да я прилагат върху хората, като винаги трябва да се поставят на мястото на трениращия, да „влязат под кожата му“ и да знаят, че неговите възможности не са като тези на треньора. Затова тренировъчната програма трябва да бъде съобразена спрямо възможностите на хората.

На тези, които искат бицепси, плочки, първо трябва да се види те на какво ниво са – начинаещи или доста добре развити. Няма нищо лошо в това да искаш плочки, но за тях например се иска доста строга диета, която да е съобразена и с даден тип тренировки.

Някои искат да приличат на бодибилдърите или културистите.

Бодибилдингът е един огромен дял от фитнес индустрията и това си е една професия. В залата за тренировки почти нямаме бодибилдъри. При нас идват нормални хора от ежедневието, с техните си проблеми, най-вече здравословни – нямат никакво движение, водят застоял начин на живот, имат психологически проблеми, липсва им помощ от семейството…

Бодибилдингът е много сериозна професия, при която използваш тялото на 100% и се стига до крайности, например да останат само 3% мазнини в тялото преди състезание – нещо, което не е препоръчително въобще. Самите стави имат нужда от мазнина, за да могат да се движат, мускулатурата също. Когато подкожната пазнина е много малко, се получават много крампи. Бодибилдингът е състезателна професия – за най-добро тяло.

Не е ли мания, зависимост бодибилдингът при някои хора? Имам предвид, че се приемат съмнителни и непозволени хранителни добавки.

При състезателите бодибилдъри всичко се прави от професионалисти, хора, които разбират, знаят какво и как да направят. Нормалната обиколка на ръката е 38 см. При бодибилдърите тя може да е над 48-50 см. Но ако целта на бодибилдинга е само да спортуваш, не би трябвало да е зависимост. Някои хора използват по-силни неща като стероиди, които много помагат на тялото – „надуваш“ се, ставаш силен.

Те ти помагат, възстановяват те много бързо, но когато ги спреш, се чувстваш зле, отпаднал. Не го искаш това усещане и отново се връщаш пак към стероидите. Много млади хора се привързват към стероидите, защото не ги познават и не знаят как правилно да ги използват. Затова, ако някой реши да се занимава с бодибилдинг, трябва да го прави със специалисти, треньори по бодибилдинг.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>