Българинът триумфира във филм с 3 “Златни глобуса”, 6 предварителни номинации за „Оскар“ и над 20 награди от кинофестивали в Щатите и чужбина.

Боряна Антимова

Със съпругата си Дженифър и големия си син Йордан на червения килим на гала премиерата на „Зелена книга“ в Китайския театър в Холивуд, 9 ноември 2018 г.

Една приказка за Пепеляшка – реална и истинска“ – това е написал актьорът Димитър Маринов под снимките си на премиерата на филма „Зелена книга“ на 9 ноември в Китайския театър в Холивуд. Филм, продуциран от Стивън Спилбърг, около който вече има такава истерия, че самият Димитър не може да преброи нито участията си във фестивали, нито наградите за лентата. Не че преди този филм талантливият и всестранно надарен български актьор не е бил класа във всяка своя роля. Но за първи път участва във филм от „A Game“, или „А отбора“, най-високата топка в Холивуд.

Димитър Маринов е първият представител на българската актьорска школа, стъпил на оригиналния червен килим. За първа се смята Нина Добрев, която много нашумя от участието си в известни сериали и филми, но не е от българската актьорска школа, а от американската.

„Да стъпиш на червения килим“ означава нещо специфично. Това, което се смята за автентичен червен килим в американската киноиндустрия, е премиерата на филм, създаден в някое от легендарните американски студиа Universal, Columbia, Sony, DreamWorks, Paramount, Worner Brothers, или участниците в „A Game“ – „А отбора“, „най-високата топка“. „Да си на червения килим“ означава да си в десетката водещи актьори във филма. А в звездната листа на „Зелена книга“ името на българина е след тези на Виго Мортенсен, Махершала Али и Линда Карделини.

Това се случва на 9 ноември, на премиерата на Green Book в Китайския театър, на кинофестивала на AFI – Американския филмов институт. Иначе казано, това са корифеите от Академията, които гласуват и на „Оскар“-ите.

Звездното трио Махершала Али, Димитър Маринов, Майк Наттън и Виго Мортенсен.

Димитър, както и останалите VIP актьори от филма, пристига със специална кола, дава интервюта на всички възможни телевизии и радиа, участва в различни пресконференции и други събития. Понеже историята в този филм се развива в Ню Йорк, на 13 ноември се състоя премиера и на East Coast, или Източното крайбрежие, в Парижкия театър – най-големия киносалон до Сентрал парк в Ню Йорк.

На гала премиерата в Китайския театър дадох интервюта за 17 телевизии, радиата не съм ги броил – сподели Димитър Маринов. – Много съм горд с оценката на главния продуцент Джим Бърк, който ми каза: „Димитър, в цялата ми история в Холивуд, 32 години, ти си единственият актьор, който не е в най-главната роля, и с който всяка телевизионна компания на червения килим пожела да направи интервю“.

За представянето му на премиерата режисьорът на филма Питър Фарели казва: „Не съм виждал друг актьор, който толкова добре да си подбира думите и да е с толкова бърза мисъл, да мисли в действие и да казва винаги това, което трябва“. „Затова ме слагат на всички пресконференции“, смее се Димитър.

„Зелена книга” e филм на продуцентската компания на Стивън Спилбърг – Amblin Entertainment, част от DreamWorks. Прототипът на Олег, героя на Димитър е талантливият виолончелист Юрий Тахт, част от легендарното джаз трио на Джон Шърли.

За ролята си Димитър се научава да свири на чело за 4-5 дни.

След първия кастинг отхвърлят Маринов с обяснението, че е „прекалено улегнал”. Месец по-късно обаче, когато мислено се е простил с идеята да се снима във филм, продуциран от  легендарния Спилбърг, отново му звънят и питат дали свири на инструмент. Казва, че е класически цигулар, свири от 4-годишен. Да, но от продукцията им трябва челист.

Актьорът има само 5 дни и още същата вечер си намира учителка по обяви в интернет – челистка от симфоничния оркестър в Сан Диего, наема виолончело и свири по 5 часа дневно. На кастинга му предлагат да имитира как свири на чело. Той обаче им казва: „Не, господа, аз ще изсвиря мелодията от филма“. Следват бурни аплодисменти.

Във филма Димитър си партнира със звезди като Виго Мортенсен („Властелинът на пръстените”), и Махершала Али (с Оскар за „Лунна светлина”). А окончателният кастинг е направо драматичен.

За ролята на виолончелиста Тахт са останали четирима човека – трима знаменитости и неизвестният на екипа Димитър. След снимките му разказват как се събират Спилбърг, режисьорът Питър Фарели, сценаристът Ник Валелонга, син на Тони Лип, по чиито писма до жена му се развива историята. Там са и двамата актьори Виго Мортенсен и Махершала Али… Общо 12 човека.

“Димитър е нашият човек”, казва Махершала Али за българина. Двамата на официалната премиера за Източното крайбрежие в Ню Йорк.

Първо е видеото на Димитър – 30-минутно интервю, в което той разказва за живота си в България, 10 минути говори за ролята, 5 минути свири и 10 минути актьорска работа. Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и казва: „Това е нашият човек. Вие си гледайте останалите, аз си тръгвам“.

След като гледат останалите видеа, Махершала казва: „Виго е прав. Първият е нашият човек“. Продуцентите са почти в паника: „Ама чакай, ония са големи звезди“. И тогава Спилбърг казва на режисьора Питър Фарели: „Имаш право да избереш звезда или истински герой. По-автентичен от Димитър Маринов няма.“ „Какво точно имаш предвид?“, пита Фарели. А Спилбърг отговаря: „Другите са страхотни актьори, но най-силното в Димитър е, че между неговото интервю и актьорските му сцени няма разлика. Той не играе, той е себе си“. Така изборът на Спилбърг окуражава другите да тръгнат напред с Маринов. И на практика създават една нова звезда.

Голямата истерия по филма тръгва от кинофестивала в Торонто, Канада, който се смята за най-важния в Америка. Там гласува само публиката и „Зелена книга“ получава най-ценната награда – тази на публиката. А за всеки филм, който спечели тази награда, се смята, че ще спечели и „Оскар“.

В Торонто нашият филм беше единственият, който нямаше плакати и афиши никъде в града – спомня си Димитър. – Но в деня на премиерата целият град беше залят от едни малки силиконови гривни в сигнално зелено, на които пишеше репликата на моя герой Олег, думи, които „преобръщат“ сюжета на филма. През цялото време на филма се повтаря, че Дон Шърли е гений. И накрая в монолога на моя герой аз казвам: „Не е достатъчно да си гений, иска се кураж, за да промениш човешките сърца“.

С Виго Мортенсен стават големи приятели, тъй като са единствените пушачи в екипа и обичат да пият червено вино.

До момента „Зелена книга“ е спечелил награди на 20 фестивала, а победното му шествие продължава. Получи награди за “Най-добър Филм” и “Най-добър актьор” за Виго Мортенсен от Националния Комитет (Обединение на Критиците в САЩ). Най-престижната камера за критика.

Лентата получи и 5 номинации за “Златен глобус”: за най-добър филм, за режисура на Питър Фарели, за сценарий, за главна роля на Виго Мортенсен и за поддържаща роля на Махершала Али. От тях спечели 3: за най-добър филм в жанра комедия, за най-добър сценарий и за поддържаща роля на Махершала Али.

В началото на декември “Зелена книга” получи и 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критици – за най-добър филм, най-добър режисьор на Питър Фарели, за най-добър сценарий, за най-добра музика на Крис Бауърс, най-добра главна роля в двете категории – за драма и комедия за Виго Мортенсен и най-добра поддържаща роля за Махершала Али. Това е възможно най-престижната награда в САЩ.

Официално филмът излезе по екраните на 21 ноември и това беше най-силната възможна дата, защото тогава беше Денят на благодарността и през този уикенд американците обичат да ходят и на кино.

Колкото до предвижданията за „Оскар“, това е първият филм изобщо в историята на САЩ, на който Ratten Tomatoes дава пълни 100% одобрение, че това ще е филмът на филмите на „Оскар“. А Ratten Tomatoes е култов и известен с железните си прогнози сайт, от който всеки в Америка се информира за качествата на филмите. Стопроцентово одобрение не е получил дори „Титаник“, той е бил с 97%. А това означава, че е голяма вероятността да видим Димитър на сцената на „Оскар“-ите.

Излезли са и предвижданията на Академията. „Зелена книга“ е предвиден с 6 номинации (4 солидни и по 2 още се дебатира). Конкурентът му – „Роди се звезда“ с Лейди Гага не оправдава големите очаквания на публика и критика. И това показват резултатите от наградите “Златен глобус”, където филмът получи само един приз за песен. Същото се случва и с филма „Човекът на Луната“, излязъл преди десетина дни – много големи очаквания, но „не е това“.

Последните награди от вчера: за “Най-добър Филм” и “Най-добър актьор” за Виго Мортенсен от Националния Комитет (Обединение на Критиците в САЩ). Най-престижната камера за критика.

Димитър Маринов с наградата на Hollywood Film Awards. Снима го Виго Мортенсен с телефона си.

По всички правила „Зелена книга“ е много „оскарски“ филм. В него са застъпени проблемите с расизма. „В Америка в момента, около предварителните избори е кошмар, хората си крещят, псуват се. Аз съм тук 28 години и Америка никога не е била толкова разделена и нагнетена, и емоционално ошантавена. И няма по-добър момент от този филмът да излезе“, коментира Димитър.

В „Зелена линия“ героят на Виго Мортенсен, Тони Лип, е италианец от Бронкс, който е с III клас образование, мафиот и бандит. Прототипът на Тони Лип е бил главният бодигард на „Копа Кабана“ и на Франк Синатра. Той е голям тарикат и хитрец на улицата, но е лишен от интелект и образованост. От друга страна – чернокожият Дон Шърли, който е гений, композитор, с три докторантури, говори перфектно 12 езика.

И изведнъж по идиотски стечения на обстоятелствата тия двамата трябва да тръгнат на път в една кола – коментира Димитър. – Имаш Тони Лип, който мрази черните, нарича ги „патладжани“. И от другата страна Дон Шърли, който е един абсолютен гений, но няма и идея как живеят чернокожите в Съединените щати. Защото е мултимилионер, живее в Карнеги хол, в огромен апартамент, цял свят го познава, но той не познава света и е самотник. И в един момент тези две абсолютни противоположности и като хора, и като интелект, и като социален статус, се събират в едни много екстремни обстоятелства и тръгват на един двумесечен тур. Пътуване, в което те започват да се изслушват и да се променят, да намират допирни точки. В края на филма тези абсолютни противоположности стават първи приятели.

На премиерата на „Зелена книга“ в Парижкия театър в Ню Йорк, 13 ноември 2018 г.

Според пресата в Холивуд, има 4 роли в този филм, които ще се запомнят. Целият филм е писан по писмата на Тони Лип, които той пише до жена си, докато пътува, а Дон Шърли му помага. Първи във филма се променя Тони Лип, после Дон Шърли, героят на Махершала Али, съпругата Долорес (в ролята Линда Карделини) и Олег, челистът – героят на Димитър Маринов.

Пресата в Холивуд нарича героя на българина „гръбнака на историята“, защото държи Тони Лип в релсите, непрекъснато го следи да не прецака турнето и цялата идея. Накрая благодарение именно на Олег, героя на Димитър, Тони променя разбиранията си и прави основната стъпка на финала на филма.

В нашумелия сериал Baskets Димитър е и актьор, и сценарист на една от сериите, за която сериалът е номиниран за „EMI“.

Каква е равносметката за участието на Димитър Маринов в пресата до момента?

Той е поканен като почетен гост от Крис Бийчъм, главен редактор на „Gold Derby“ в списание „Variety”, на годишната “Gold Derby Awards” – гала в „Бевърли Сентър“ в Холивуд на 3 Октомври. Предстои му скоро и интервю във „Variety”.

На 4 ноември в “Бевърли Хилтън хотел” Димитър Маринов заедно с още петима свои колеги от филма получи наградата “Hollywood Film Awards“. Това са най-престижните награди на Холивудските медии и Филмовата асоциация, за “Best Ensemble Award” или най-добър каст.

За него сп. “Jewish Journal” от 14 ноември публикува голяма статия на една страница от Гери Милър. „Еврейски журнал“ е едно от най-престижните списания в Холивуд. На 27 ноември Димитър Маринов беше специален гост наживо с Джулия Смит (Alyssa Julia Smith) в „The Cheddar TV” – престижната стрийм-телевизия на “Ню Йорк Сток Ексчейндж и Уолстрийт” (New York Stock Exchange & Wallstreet).

Той присъства на редица пресконференции и разговори след предпремиерни прожекции (screenings) на филма. Изборът на “Universal Studios” за участието му в тези изяви е базиран не само заради актьорското му представяне и музикантските му дарби, но и на интереса към самия него като човек и минало, като българин, а и на реалната му близост с героя, който представя.

На „YouTube” и други медийни стрийм-канали вече има публикувани негови интервюта от „червения килим“: премиерата в Холивуд и втората премиера в Ню Йорк. Тепърва предстоят многобройни интервюта за национални вестници, списания и телевизии.

На 14 декември българската звезда във филма Димитър Маринов участва в интервю наживо в “Hollywood Life” – най-доброто сутрешно шоу в Лос Анджелис.

Той е в официалния афиш (Billing) на филма. Споделя визитка (shared card) със Себастиан Манискалко, което е реалното удостоверение за петото му място в челната група актьори.

Силното присъствие и брилянтната игра на Димитър Маринов ще отворят пред него широки хоризонти за други филми от A Game. „Аз завърших снимките на един такъв филм миналата седмица, но съм длъжен на този етап да го пазя в тайна. Мога да кажа само, че е филм на ужасите и трилър, психодрама. Ролята ми е важна в него. Имам и друга покана, за която чакаме финалното решение до края на месеца. Това е още по-голям филм, за него мога да кажа само, че режисьорът е два пъти носител на „Оскар“. Само стискайте палци и пращайте добра енергия от България“, каза актьорът.

Каква е равносметката за участието на Димитър Маринов в пресата до момента?

  • Той е поканен като почетен гост от Крис Бийчъм, главен редактор на „Gold Derby“ в списание „Variety”, на годишната “Gold Derby Awards”– гала в „Бевърли Сентър“ в Холивуд на 3 Октомври. Предстои му скоро и интервю във „Variety”.
  • На 4 ноември в “Бевърли Хилтън хотел” Димитър Маринов заедно с още петима свои колеги от филма получи наградата “Hollywood Film Awards“.Това са най-престижните награди на Холивудските медии и Филмовата асоциация, за“Best Ensemble Award” или най-добър каст.
  • За него сп. “Jewish Journal” от 14 ноември публикува голяма статия на една страница от Гери Милър. „Еврейски журнал“ е едно от най-престижните списания в Холивуд. На 27 ноември Димитър Маринов беше специален гост наживо с Джулия Смит (Alyssa Julia Smith) в „The Cheddar TV” – престижната стрийм-телевизия на “Ню Йорк Сток Ексчейндж и Уолстрийт” (New YorkStock Exchange & Wallstreet).
  • Той присъства на редица пресконференции и разговори на предпремиерни прожекции (screenings) на филма. Изборът на “Universal Studios”за участието му в тези изяви е базиран не само заради актьорското му представяне и музикантските му дарби, но и на интереса към самия него като човек и минало, като българин, а и на реалната му близост с героя, който представя.
  • На „YouTube” и други медийни стрийм-канали вече има публикувани негови интервюта от „червения килим“: премиерата в Холивуд и втората премиера в Ню Йорк. Тепърва предстоят многобройни интервюта за национални вестници, списания и телевизии.
  • На 14 декември българската звезда Димитър Маринов участва в интервю наживо в “Hollywood Life” – най-доброто сутрешно шоу в Лос Анджелис.
  • Утре, 8 януари той ще бъде в Ню Йорк за премиерата на новия му филм “Russian American” (IMDb).
  • На 12 януари лети до град Турне, Белгия, за филмовия фестивал. Поканен е като Guest of honor (Почетен гост) на филмовия фестивал. Гала откриването е на 14 януари със “Зелена Книга”.
  • Истински личен триумф на звездата от „Зелена книга“ Димитър Маринов е, че се снима в националната реклама на бира “Стела Артоа” заедно със Сара Джесика Паркър и Джеф Бриджес. Премиерата ще е на 3 февруари на Финала на американския Футбол “Superbowl” 2019 по всички национални канали. „Много съм горд! – сподели Митко. – Тази реклама е като късометражен филм. Много специална! И през годината ще продължават да я показват в малки сериални реклами от 3 части. Много шантаво и готино.“

Виж още:

Невена Коканова го открива преди Спилбърг

Източник: Труд

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>