Те са винаги онлайн. Не признават фиксирания офис и работното време от 9 до 17. Могат да работят навсякъде по света, стига да има уай-фай.

digitalni_nomadi

kare_pokolenieY

Дигиталните номади са винаги онлайн и не признават офис и работно време. Това са най-динамичните хора. Те отхвърлят като нерентабилен труда на едно място и по график от 9 до 17 ч., не харесват затворените пространства. Предпочитат да не се ангажират с твърди договори, а да работят като фрий лансъри (на свободна практика – бел. ред.).

Пътуват много, работят в самолети, по летища, в метрото, в парка, в кафето. Където и да се намират по света, могат просто да седнат близо до местата с безжичен интернет достъп, да се изолират от шума със слушалки, в които звучи любимата им музика, и да работят. В таблетите вече има приложение със списък на местата в света, където има безжична интернет връзка.

digitalni_nomadi11

blog.ringcentral.com

Според тези млади хора, в бъдеще няма да имаме нужда от офиси и ще комуникираме чрез лични устройства. Тенденцията печели все повече привърженици и сред младите образовани българи, казва Крис Георгиев, уеб предприемач и ентусиаст. Основният им проблем е, че не всички шефове у нас са съгласни служителите им да работят извън офиса. Лъжеразбрана представа за контрол – е коментарът на динамичните хора.

Дигиталните номади са в авангарда на Y поколението. Така социолозите наричат хората, родени през 80-те и 90-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Това са децата, израсли покрай компютрите и дигиталните устройства и непрекъснато ни напомнят, че светът е станал различен.

digitalni_nomadi3

                                                                                                                   Сн. reamdev.com                                                                 

Техният поглед към света е друг. Y поколението си има своя, различна представа за история, природа, учене, общуване, работа. Българите от това поколение също са доста по-различни. Изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, а те не са я забелязали. И докато техните родители говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти.

digitalni_nomadi2

“Дигитални номади” – шегичка на дигитални номади… Сн. blog.hirestrategies.co.uk

Владеят поне два европейски езика и по нищо не се отличават от връстниците си на Стария континент. Приобщени са към световните ценности и каузи. Има и една нова вълна българи – хора на възраст около 30-те, учили в чужбина, с по 2-3 специализации, които се връщат тук и налагат нови стандарти. Те въвеждат нови професии и занимания, ново разбиране за лайфстайл, ценности, приоритети и каузи.

Вече няма толкова голяма опасност мозъците ни сред високотехнологичните специалисти да изтичат на Запад. Защото не е проблем нашите млади компютърни гении да живеят тук и да работят дистанционно за целия свят.

digitalni_nomadi4

                                                                     Сн. mindfilthypnosis.com

digitalni-nomadi1-1                    Сн. essenttialtravel.co.uk                                                                               

                                                                                                                                                                             

*Номад – Член на скитническо племе; чергарин, скитник.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>