Световни дизайнери се вдъхновяват от изящните ръчно рисувани тапети, тъкани, порцелан и ръчно резбовани мебели уникати на британската компания.

Оливера Арнаудова

„Няма значение кое е старо или ново. Ако просто си поиграете с дизайна, всичко може да изглежда съвременно“, казва Клод Сесил Гърни/Claud Cecil Gournay.

Dе Gournay (“Де Гърни”) e британска компания за луксозно обзавеждане, специализирана в създаването на изящни ръчно рисувани тапети, тъкани, порцелан и ръчно резбовани мебели уникати.

Основана  през  1986 г. от Клод Сесил Гърни,  компанията възражда древни традиции и  техники от  17-ти век с екип от висококвалифицирани майстори-художници. Те владеят изкуството на рисуването на традиционни китайски (Chinoiserie), японски и корейски  мотиви, както и на френските хартиени панорамни тапети от 19 век (PAPIERS Peints Panoramiques). За допълнение към тапетите художниците на Де Гърни рисуват и върху копринени платове за завеси, тапицерия, мека мебел, както и за бутикови дамски рокли, обувки и чанти.

Историята на китайските ръчно рисувани тапети е богата и дълбоко преплетена с китайската култура и нейното влияние върху европейския стил. Производството им започва още през 1700 г. С откриването на „Пътя на коприната” те са били търгувани и в Европа.

За философията на фирмата Клод Сесил Гърни коментира: „Нашата цел е да внесем  щастие в живота на хората чрез светлина – ярки, живи  интериори, където те могат да намерят убежище от забързания свят на пазарите и световните събития. Всеки един от нашите интериори е произведение на изкуството, ръчно рисувани  за да отговорят  на нуждите и на най- взискателните ни клиенти“.

Усърдното внимание към детайла е в съчетание с висококвалифицирано занаятчийство. То е в основата на всичко, което Де Гърни проектира и произвежда и е довело до много висок клас производство. Модни дизайнери като Матю Уилямсън (Matthew Williamson) и Джени Пaкам (Jenny Packham), известни марки като Chanel, Dior и Smythson, хотели като Bergdorf Goodman, Four Seasons и The Ritz  са сред клиентите на Де Гърни.

Де Гърни сега е глобална марка, която разширява дейността си в 39 страни, с изложбени магазинни зали в Лондон, Ню Йорк, Париж, Шанхай и Москва, както и представители по целия свят.

Кой всъщност е Клод Сесил Гърни, основател на реномираната марка? Колекционерството винаги е било страст за него. Колекционира мебели и китайски порцелан от ранна възраст. Започва работа в индустрията още докато е студент по архитектура. Завършва икономика и работи като счетоводител, а впоследствие и в банковия сектор.

За себе си казва: „Винаги съм обичал дизайна, творческите неща, но не съм художник или декоратор. Имам набито око и поглед върху нещата и мога да реша дали нещо е красиво или не. Мога да видя какво не е наред и да го променя. Ценя изящните неща и обичам да съм заобиколен от тях. От майка си наследих страстта към вътрешното обзавеждане. Тя ме окуражаваше да развия скритата си страст към декорацията.  В един момент реших да напусна престижната си професия и да се отдам на нещо креативно в областта на изкуството. Намерих и своето предизвикателство. Всичките наши продукти са уникални произведения на изкуството, а изкуството е лукс”.

След продължително търсене на занаятчии за възстановяване на антични тапети в собствения си дом, Клод Сесил Гърни открива, че това традиционно изкуство е на ръба на изчезване и се амбицира да го възкреси.

Приел идеята си като мисия, заминава за Китай, където  издирва художници, чиито семейства имат поколения опит в продължаване на тези древни техники.

Започва с малки студия, създадени в къщи под наем в китайски села. Сега фирмата има четири модерни студия на територията на Китай.

За майсторите, създаващи неповторимите шедьоври Клод Сесил Гърни казва: „15 години може да отнеме, за да се обучи един художник в Китай. Традиционно те прекарват осем до десет години в копиране работата на някой друг, преди  да могат да направят свои собствени рисунки“.

Неговата дъщеря Хана, която работи за компанията, споделя визията на баща си за бизнеса и помага той да се запази и развива.

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън с рокля от коприна, създадена от Де Гърни, по време на кралска обиколка на Индонезия.

Модни дизайнери също се вдъхновяват от ръчно изрисуваните коприни на Де Гърни:

ВИДЕО – ТАПЕТИ в рекламата на Chanel и в други проекти

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

Comments

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>