В Силициевата долина са на мода зверски забрани и ограничения за ползване на мобилни устройства дори сред шефовете на компаниите гиганти, които ги произвеждат.

Стив и Лоурийн Джобс с децата си Ив, Рийд и Ерин. © allaboutstevejobs.com

Боряна Антимова

„По времето, когато Стив Джобс ръководи Apple, той забранява на децата си прекалено дълго да си играят с айпади и айфони“, разказва журналистът от The New York Times Ник Билтън. На интервю с Джобс той го пита: „Изглежда вашите деца са побъркани по айпада?“ и получава неочакван отговор: “Те не го ползват. Вкъщи ограничаваме времето, което децата прекарват пред екраните на айпадите“.

Ник Билтън е шокиран. Едва ли е очаквал, че домът на Джобс ще е претрупан с гигантски сензорни екрани, а самият Стив ще раздава на гостите си айпади вместо бонбони, но чак пък толкова…

Повечето от шефовете и предприемачите в големите технологични компании от Силициевата долина ограничават времето, което децата им прекарват пред екраните на компютри, смартфони или таблети.Приживе Джобс даже забранява на децата да си играят с джаджите нощем и в почивните дни. По същия начин постъпват и повечето други гурута в света на високите технологии.

Това може и да изглежда странно, но едно е сигурно – че генералните директори на IT гигантите знаят нещо, което е тайна за ползващите произведените от тях продукти.

Крис Андерсън, изпълнителен директор на една от най-известните компании за безпилотни летателни апарати (дронове) – 3D Robotics, е въвел ограничения за ползването на таблети на членовете на семейството си. Той даже е настроил дивайсите така, че всеки от тях да не може да се ползва повече от два часа в денонощие.

“Децата ни упрекват, че прекалено много се тревожим на тема опасно влияние на технологиите. Те казват, че на никого от приятелите им не забраняват да ползват високотехнологични устройства“, коментира Андерсън. Той има пет деца на възраст от 6 до 17 години и ограниченията важат за всяко от тях.

“Аз виждам както никой друг колко е опасно пристрастяването към интернет. Знам с какви проблеми съм се сблъсквал аз самият, и не искам децата ми да ги изпитат“, обяснява той.

Под „опасности“ Андерсън разбира неподходящото за деца съдържание, което безпрепятствено се лее отвсякъде в нета, и вероятността да станат зависими от новите технологии така, както това се случва с много възрастни.

steve_jobs_family

Някои шефове на техно гиганти стигат и по-далече.Алекс Константинопол, директорът на OutCast Agency, един от гигантите на дигиталния маркетинг и връзки с обществеността на високотехнологични компании, казва, че нейният петгодишен син изобщо не използва мобилни устройства в делничните дни. Двете й други деца, които на 10 и 13 години, могат да ползват смартфони и лаптопи вкъщи не повече от 30 минути дневно.

Обожаваният в IT средите Ейвън Уилямс, основател на Blogger и Twitter, казва, че неговите двама сина също имат наложени ограничения. В дома им има стотици хартиени книги и децата могат да четат колкото си искат. Но с таблетите и смартфоните е все по-трудно – отрочетата на Уилямс имат право да ги ползват не повече от един час дневно.

Изследванията показват, че децата до 10-годишна възраст са особено възприемчиви към новите технологии, което пък означава, че много по-лесно стават зависими от тях. Така че Стив Джобс приживе се е оказал прав: според изследователите на децата не бива да се разрешават таблети повече от половин, а смартфони – повече от два часа в денонощието. За подрастващите на възраст от 10 до 14 години ползването на персонални компютри е допустимо само ако имат училищни задания.

Изобщо, модата на IT забраните все по-често прониква в американските домове. Някои родители забраняват на децата си да влизат в социалните мрежи. Така те не се тревожат какво постват техните деца в интернет. Както е известно, там нищо не изчезва и може някои необмислени постове, качени в незряла възраст, да навредят на техните автори, когато пораснат.

Според учените ограниченията за ползване на технологии могат да се снемат едва когато детето навърши 14 години. Андерсън обаче държи своите 16-годишни деца далече от екраните в спалнята. Пази ги от всякакви екрани, даже и на телевизори. Неговият колега Дик Костоло, изпълнителен директор на Twitter, разрешава на децата си в тийн възраст да си играят с джаджи само в дневната и не им позволява да си ги носят в спалнята.

С какво тогава да занимаваме децата си? Джаджите, с които се асоциира името му, приживе Стив Джобс с лекота заменя с общуване с децата, като обсъжда с тях книги, говорят за история и за каквото се сетят. И което е най-важното – по време на тези разговори с бащата никое от хлапетата не гори от желание да извади айфона или айпада си.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>