Лиза режисира брат си Христо в постановката „Всичко или нищо“ по пиеса, написана от нея.

Боряна Антимова

„Всичко или нищо“ е провокативното заглавие на спектакъла, в който Лиза Шопова за пръв път режисира брат си Христо Шопов. Тя е и автор на пиесата – интригуваща история за приятелството и любовта. Премиерата беше на 7 април в най-новия столичен театър „Театро“, който се помещава в бившия Модерен театър на ул. „Върбица“ 12.

Лиза на премиерата на “Всичко или нищо”, 7 април 2017 г.

Освен брат ѝ, в спектакъла участват Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Тримата актьори са приятели. Като партньори на сцената и екрана, подобно на героите си от пиесата, те са оплетени в сложни връзки. С Лилия Маравиля Лиза Шопова е приятелка и състудентка от емблематичния „златен клас“ на Крикор Азарян.

Лилия пък е свързана с Христо Шопов в два много успешни проекта. Двамата си партнират във филма „Love.net“, носител на много наши и международни награди. Вече втора година правят и много атрактивен дует в една от най-обичаните в света пиеси „Догодина по същото време“ на Бърнард Слейд. С Ирини Жамбонас Лилия Маравиля се е срещала на снимачната площадка на сериала „Връзки“. Ирини успешно си партнира с Христо Шопов в един от култовите любовни филми „Маргарит и Маргарита“.

Екипът на “Всичко или нищо” на премиерата, 7 април 2017 г.

В театралните среди не всеки ден се случва подобен „експеримент“ – сестра да режисира брат си. Интригуващо е заради респекта към по-големия, по-опитен и по-известен Христо Шопов. „Невъзможно е да нямаш респект към Христо Шопов, – каза Лиза Шопова. – В случая обаче, тръгвайки да работим заедно знаем, кой кой е в тази ситуация, не говоря за йерархия, а за принципи в театъра. Той задава ритъма и начина, по който да работя с него и аз го следвам. Така е и редно. Режисьорът няма срещу себе си отбор ръгбисти, а хора, които работят с емоциите си и е редно да ги отглеждаш, за да дадат най-доброто от себе си. Затова се нарича репетиционен период или процес, а не тренировка. Режисьорът зависи от актьора, а актьорът – от режисьора.”

В началото процесът при режисьорката и актьорите тръгва малко по-трудно. „Освен че брат ми е на сцената, Ирини Жамбонас ми е изключително близка приятелка, – споделя Лиза. – С Лили Маравиля също сме много близки. Аз не съм се срещала професионално с нито един от тях тримата. Това, че обичаш един човек, не значи, че можеш да му се довериш в работата. Не може да се каже, че е имало напрежение, а по-скоро всички стъпвахме по тънък лед. Внимавахме, може би и малко се дебнехме… С напредването на репетициите всеки се довери на другия и нещата тръгнаха в добра посока, в градивна и приятна атмосфера. Всеки помага и работи, за да се случи това представление, защото искаме да се случи по най-добрия начин.“

Тя и Лилия Маравиля са от така наречения златен клас на проф. Крикор Азарян, който завършва Мариус Куркински и в който има толкова красиви студентки, че колегите му се шегуват дали не ги е подбирал по красота. „Мацките на Коко“, както се наричат на шега, днес са изявени актриси – Касиел Ноа Ашер, Койна Русева, Стефка Янорова, Красимира Кузманова, и продължават да се събират по различни поводи. „Аз съм „мацката на Коко“ в сянка, защото все не смогвам да съм при тях, когато те се събират“, смее се Лиза.

Пиесата е написана специално за тримата актьори.

Тя е написала пиесата специално за тримата актьори. Причината е, че в пиесата „Догодина по същото време“ се получава много добро партньорство между брат ѝ и Лили Маравиля и им се иска да направят второ представление заедно. Заради партньорството им с Ирини, която в този период се снима в сериала „Връзки“ заедно с Лилия, тримата молят Лиза да им намери подходяща пиеса. Тя не успява да намери такава и сяда и написва нова пиеса.

Преминава през няколко етапа, първата версия буквално се излива изпод ръцете ѝ за 3-4 дни. Казва, че при подобен екип – две жени и един мъж, няма как да не се избяга от любовния триъгълник: „Предизвикателството е да намериш мотивацията при всеки един от героите и тя да е такава, че да е неочаквана, но и логична. Да уцелиш баланса между хумора и драмата в една ситуация, точно преди да се разсмееш, нещо да те хване за гърлото. И то да е истинско, а не намислено и гонещо крайния резултат.”

„Не мога да издам много от сюжета, защото е построен на принципа на пъзела. За мен е важно зрителят във всеки момент да очаква какво ще се случи след това, сам да си сглоби този пъзел и да му е интересно. Става дума за любов и приятелство, и двете в голяма доза“, казва авторката.

„Всичко или нищо“ не е литературна пиеса. Тя по-скоро прилича на режисьорска книга, защото, докато я пишех, знаех как трябва да бъде изиграно всичко, какъв да е мизансценът и т.н.  В този процес е задължително хората  да обичат това, което правят. При нас с актьорите е така и мисля, че на 7 април ще се получи едно наистина трогателно, усмихващо, хубаво представление. Правим го с много любов и много се надяваме публиката да го усети, да се забавлява и трогва заедно с нас.“

Династията Шопови

Лиза има шанса да се роди и живее в изключителна артистична среда. Казват, че при талантливите природата си почивала през поколение, но не и при „династията Шопови“. Дядото ѝ Христо Шопов е създател на Старозагорския театър заедно с баба ѝ, актрисата Мара Шопова – изключително духовна личност. Лиза е дъщеря на гениалния Наум Шопов и магнетичната актриса Невена Стефанова.

Наум и Невена Шопови като млади.

Брат ѝ Христо Шопов е актьор с участие в над 70 наши и чужди филмови продукции, придобил световна слава след ролята си на Пилат Понтийски в „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. Любимец е на няколко поколения българи с ролята си на Иван от култовия филм „Вчера“.

Първият мъж до Лиза и баща на сина ѝ Асен е актьорът Христо Мутафчиев. Представителят на четвъртото поколение от „династията Шопови“ Асен Мутафчиев завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Първите му изяви на професионална сцена – в постановките „Антигона“, „Госпожа Министершата“ и „Заешка дупка“ показват един многообещаващ талант. Другият представител от четвъртото поколение, младият Наум Шопов, син на Христо, завършва медицина, но е на сцената от 7-годишен, има над 10 роли във филми и в момента се снима в сериала „Откраднат живот“ по Нова телевизия. Вторият съпруг на Лиза е култовият художник Кольо Карамфилов, който си отиде през 2014 г.

Кольо Карамфилов я подтиква да режисира

Креативната артистична двойка Лиза и Кольо Карамфилови.

Преди десетина години Лиза Шопова прави тежък избор – решава да не играе повече на сцена: „Винаги съм имала голям респект към актьорската професия, за мен тя е една от най-тежките. Актьорът е сам на себе си инструмент и това е изключително изтощаващо – емоционално и физически. Но за себе си тогава открих, че с удоволствие участвам в репетиционния процес, в предпремиерата и премиерата, а после не се чувствам добре. Трябва на всяко представление да поддържаш себе си, всеки път да си не само толкова добър, но и да се надскачаш… А на мен ми ставаше скучно, исках да продължа със следващото, така че това не беше за мен“.

„Всичко или нищо“ е четвъртият спектакъл на Лиза Шопова като режисьор. „Напускайки сцената като актриса, мислех, че няма да имам нужда повече от театъра и, че не искам да се занимавам с това, – спомня си Лиза. – Но мина малко време и Кольо Карамфилов ме въвлече в една авантюра – да поставя в Кърджали тийнейджърски мюзикъл по пиесата на Елин Рахнев „Кукувицата“. Казах, че това е пълен абсурд, как ще правя аз такова нещо, а Кольо: „О, не, ти ще се справиш!“.

Отидохме в Кърджали и беше зашеметяващо преживяване, с почти 30 човека на сцената. Тогава открих, че много ми харесва екипната работа и че умея да обединявам хора около себе си. Разбрах колко безумно влюбена съм в процеса и в творенето от режисьорска гледна точка – да съм отдолу и да помагам на актьора наистина да изрази себе си на максималното ниво. Не съм от типа режисьори, които въпреки актьора ще направят нещо, за да се случи едно представление. Искам това да се случва заради актьора и заедно с него.“

Кольо Карафилов стимулира Лиза да опита като режисьор.

Лиза Шопова е режисирала и пиесата „Любов“ на Елин Рахнев в Народния театър, на сцената на четвъртия етаж. Нейна е и постановката на спектакъла „Идиоти“, който тя режисира в театър „Възраждане“, след като адаптира за българска сцена пиесата „Почакайте само да дойде капитан Флинт“.

„Не гледам на театъра като на нещо, с което да се препитавам. Правя го, защото го обичам“, казва Лиза Шопова и твърди, че с екипа, с който работи по озвучаването на филми и сериали, се чувства добре, има много приятели и тази работа я прави финансово независима.

През последните няколко години Лиза Шопова премина през изключително тежки изпитания. В рамките на година и половина загуби най-скъпите си хора. През април 2012 г. си отиде баща ѝ, година по-късно, през юли 2013 г. – майка ѝ, а през януари 2014 г. загуби любимия си Кольо Карамфилов.

„Болката все още я има, само че придобива различни форми. Няма ден, в който да не си мисля за Кольо, за майка ми или за баща ми. Липсват ми много, но съм жива, – споделя дамата. – Кольо би бил ужасно щастлив да ме види сега, че продължавам да се занимавам с театър, защото вярваше в мен. Затова преди време ми „набута режисьорската опция“ на мюзикъла „Кукувицата“. Майка ми и баща ми биха се забавлявали много да видят как работим заедно с брат ми…“

Лиза с баща си Наум Шопов на последния им Великден заедно.

“Основният фактор” в живота на Лиза Шопова е синът ѝ Асен Мутафчиев, който вече успешно се реализира на професионална сцена.

Днес голямата опора и „изключителният фактор“ в живота ѝ е нейният син Асен Мутафчиев, който е вече на 23 години. В момента той работи в Лондон. Предстои му да се върне, за да положи последните си изпити в НАТФИЗ и да си вземе дипломата. „Когато преди година реши да замине за Лондон, аз абсолютно мъжки казах: „Окей, заминаваш, щом искаш“. Липсва ми, но се опитвам да не мисля за него, за да не се разстройвам“, споделя майката.

Днес Лиза живее със своето кученце Ози, йоркширски териер, кръстен на Ози Озбърн. Животът ѝ минава без телевизия, от която се е отказала категорично, но гледа много филми. Обича да слуша музика и да си говори с приятели на по чаша вино, както и да си прави планове за лятото. „Не е нужно кой знае какво, за да се чувствам добре. Това, че днес има слънце навън, е прекрасно“, казва Лиза Шопова.

Публикувано във в. „Седмичен труд“, 19 април 2017 г.

От този месец спектакълът „Всичко или нищо“ е включен в национално турне. Датите до края на месеца са:

23 април – Варна, ДТ „Стоян Бъчваров“

24 април – Балчик, НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“

28 април – Благоевград, зала „Яворов“

30 април – София, „Theatro“, зала „Гриша Островски“

Още за турнето – на Фейсбук страницата

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>