Телевизионно предаване на обществената телевизия в Одеса получи материална подкрепа от Фонда

На световната среща на българските медии, организирана от БТА, бе връчена традиционната награда на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос и разпространение на българската култура. За първи път, откакто съществува призът, учреден през 2013 година, отличието бе дадено на две медии – българските вестници от Одеса – „Обозрение плюс“ и „Роден край“.

В Тел Авив, където се проведе срещата, изпълнителния директор на фонда Слава Иванова поднесе грамотите на журналистката от Украйна Светлана Драгнева, която ще ги предаде на отличените. А паричното изражение от 1000 лева ще получат в банковите си сметки.

За първи път в историята на наградата, на 17-ата Световна среща на българските медии лауреатите са двама. „Решението за разделянето на отличието се взима заради бушуващата война в Украйна и несгодите на нашите сънародници, породени от нея“, каза Слава Иванова.

Тя добави, че наградените медии не излизат от началото на бойните действия, но понеже призът се връчва за периода от 1 януари до 31 декември, решението на журито от НДФ „13 века България“ и БТА е оправдано. „Те са успявали да отразяват всичко, свързано с българската история, бит и култура. Да съхраняват българското слово и българския дух“, сподели г-жа Иванова.

Главен редактор на „Обозрение плюс“ е Мария Попова. Вестникът на Асоциацията на българите в Украйна излиза над 20 години, като е рупор на обществено-политическия и културно-просветния живот на българската общност в страната. Медията е организатор и официален партньор на различни национално-културни изяви. Журналисти от „Обозрение плюс” са носители на различни творчески награди и са членове на Съюза на журналистите в Украйна, пише БТА.

Вестник „Роден край“ и главният му редактор Дора Костова получават наградата на НДФ „13 века България“ за втори път. Медията бе отличена и по време на 11-ата световна среща на българските медии в Атина, Гърция, през 2015 г. Вестникът излиза от 33 години, всяка събота, без прекъсване, каза пред БТА Костова. През всичките години сме писали с голямо желание българите, останали извън границите на България, да не забравят своята историческа памет, допълни тя. Мотото на изданието е „Българи да си останем!“.

Главният редактор на „Роден край“ коментира, че паузата в момента не означава, че изданието е унищожено. По думите на Костова, цитирани от БТА, то е прекъснато заради материални затруднения. Всички вестници, финансирани от държавни програми, бяха спрени преди три години, след което се появиха меценати, докато не избухна войната, разказа тя. 

„Тогава реших, че не е етично да търся пари за вестник, защото те бяха необходими за физическото спасение на хората. Затова казвам, че сме прекъснали, но не означава, че сме унищожили изданието. Офисът го има, затворен е и чака по-добри времена…“, призна Дора Костова и призова България да помогне на Украйна. Ние сме благодарни, че България прие много емигранти от Украйна и оценяваме протегнатата ръка в това тежко време, допълни журналистката.

Аня Терзивец, водеща на „Гласът на българите” по Обществената телевизия „Суспільне Одеса” пък получи парична награда под формата на дарение от фонд „13 века България“. Предаването се излъчва от повече от 20 години всяка неделя на български език. От 2013 г. негов автор и водещ е Терзивец. Историческите ценности, традиции и обичаи на българите на територията в Украйна са във фокуса на „Гласът на българите“. Вниманието в предаването се отделя на образованието, патриотичното възпитание и творческото развитие на българските младежи, съобщи за БТА авторката.

През последните две години с предаването тя участва в европейския проект „Оттенъците на Украйна“, като се включва с истории за родолюбиви българи, които не само пазят своите корени, но и създават творчески експонати в български стил като кратуни от тикви, български глинени кукли, картини и др. „Гласът на българите“ спира да се излъчва за два месеца след началото на войната в Украйна. През март Аня Терзивец пристига във Варна, където е доброволец, и веднъж месечно снима предаването до средата на септември, когато се завръща в Одеса.

„Сега „Гласът на българите“ се състои от две истории или два сюжета. Единият за това как българите в Украйна, въпреки че са във война, продължават да пазят своите традиции. А другият – за това как българите се включват в самата война, помагат, плетат мрежи за военните, воюват, събират средства, дават подслон на бежанците от горещите точки на страната ни и т.н.“, разказа Терзивец.

Наградата на НДФ „13 века“ е учредена през 2013 г. и на тазгодишната медийна среща бе връчена за девети път.

Ако искате да разберете кои са медиите, наградени през годините – четете тук

Снимка Наталия Бояджиева

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>