Създателката на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова е предложена за лице на ротационното председателство на България в ЕС.

Цвета Кирилова е родена в София. Израства в семейство с 3 деца. Първо мечтае да следва медицина, после променя решението си и завършва две специалности в Нов български университет – „Управление на масовите комуникации“ и „Управление на връзки с обществеността“. Има близо 20 години телевизионен опит като репортер, водещ и продуцент. Най-известна е с работата си в Нова телевизия, където е новинар, водещ на следобедната емисия и на сутрешния блок „Здравей, България“.

През 2011 г. напуска медията, за да се отдаде изцяло на общественополезна дейност. Година по-късно създава сдружение „Азбукари“, чиято основна цел е да насърчава и подкрепя талантливите българчета. Проектите на организацията като „Букварино“ и детската карта „Обичай родината“ се определят като революция в образованието и възпитанието в патриотизъм.

Тя е бунтарка, свободолюбива и борбена. Наричат я „красивото лице на патриотизма“ и „една красива съвременна будителка“ заради активността ѝ в социалните мрежи, където има десетки хиляди последователи и всеки ден публикува патриотични текстове. В тях припомня за славното минало на България, критикува управляващите, че не защитават достатъчно националните интереси и призовава сънародниците си да не забравят ценностите си и да обичат и съхраняват културата, традициите и обичаите ни.

Заради широката ѝ обществена дейност Цвета Кирилова е предложена за лице на ротационното председателство на България в Европейския съюз.

Госпожо Кирилова, Вие бяхте предложена за лице на ротационното ни председателство в Европейския съюз от идната година. Как се случи това?

Предложението е на няколко граждански организации. Идеята е всяка държава по време на своето 6-месечно председателство да се представлява не само с лого, но и с лице, което да е събирателен образ на традициите на страната си. Това наистина е новост и историческо решение. Предложението е изпратено до всички български и европейски институции, включително до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във Фейсбук е създадена страница в подкрепа на това предложение.

Каква ще е ролята Ви като лице на председателството?

Лицето може да демонстрира качествата на държавата ни, всичко най-хубаво от нея като култура, традиции, историческо минало, като позитивизма, който може да излъчва българският народ. То може да бъде избрано чрез конкурс или национално допитване. Ценното е, че чрез ротационното председателство за първи път влизаме по-силно в полезрението на всички държави в ЕС. Това ни дава възможност да излъчим едно силно послание, с което да се обозначим: „Нас ни има!“ От 10 години членуваме в Евросъюза, но тази ръководна роля ни дава уникалната възможност да покажем, че искаме и можем да променим Европа.

Идеята е чудесна и я приех, защото съм убедена, че като държава има какво да покажем. Европа в момента е застинала, в нея нищо не се променя и отдавна отправя призиви към младите и дейни хора в страните членки да дават предложения как да бъде реформирана.

Вие сте много активна в социалните мрежи и много често говорите за мисията на България.

Да, България има мисия. Не един и двама духовни учители и хора, които имат отношение към добродетелите, са казали, че оттук ще тръгне знание, което ще даде на Европа и света една нова духовна хармония. Тя ще балансира мира, към който всички се стремим след нарастващия тероризъм. И аз вярвам безусловно в това.

Моята кауза е да докажа, че България може, каквото е мотото на още едно мое патриотично вдъхновение. Работя за развитието на още една гражданска оржанизация „Единение „Българи за България“. Ние трябва да преодолеем ниското самочувствие, което ни пречи да покажем, че ни има и че сме много важни за Европа.

На „една красива съвременна будителка“, както Ви наричат, по-лесно ли е да прокарва патриотични послания?

Разбира се, не бих могла да се сравнявам с будителите от Възраждането – хора, които са издигали България на висоти и са помогнали много за опазването на националните ценности и за отстояването на нашата идентичност. Вярвам в младите хора, и в българите зад граница също. Често ги провокирам с мои постове във фейсбук, в които не се уморявам да повтарям, че те могат и че България може и трябва да се реформира. А всяка промяна тръгва от образованието и от децата и младите хора. Затова и създадох „Азбукари“.

Трудно ли ти е да си патриот в наше време?

Много е тежко. За голяма част от българската нация условията за оцеляване са неизгодни. Неслучайно толкова много българи напускат страната. Много фирми фалират, малкият бизнес е притиснат, а средният  трудно оцелява. Хората са много лъгани и борбата ни е да обясним на обществото, че просто искаме да опазим и съхраним нашите ценности. А това е тежка мисия.  Една неправителствена организация като „Азбукари“ трудно оцелява в тези времена, особено ако е пробългарски ориентирана.

Да си патриот днес не е много похвално, защото се влага и някакво негативно разбиране. Патриотите, които по презумция сме възприели да представляват политиката в България, ежедневно поддържат една не толкова родолюбива линия. Истинските патриоти са извън парламента.

Патриотизмът е част от националното достойнство на всяка държава, а у нас това понятие придоби негативна стойност. Никой не се срамува от патриотизма си в една Америка например, в една Франция или Германия. Тези хора си обичат държавата такава, каквато е, и в същото време са отворени към света. Патриотизмът не означава да отричаме света около нас, напротив – да го обичаме, да го познаваме, но да знаем и нашето, да се гордеем с него, да го съхраняваме и опазваме.

Сигурно често Ви задават въпроса кой стои зад Вас, кой Ви финансира?

Да, първо ни питат защо го правим, мислят си, че има някаква далавера в това. Трудно ми е да обясня в нашето порочно време, че съм работохолик, влагам усилия, любов и творчество в работата си, защото в нея виждам моето призвание – да бъда полезна на обществото. Това ме кара да дишам, да бъда щастлива. Така се чувствам пълноценна.

Колкото до финансирането, това е тежка, много тежка мисия. Подложени сме на стрес, веднъж да защитаваме новите си проекти, за да намерим финансиране, и втори път да докажем, че не сме лъжци. От десетилетия у нас се е наложило отрицателно разбиране за хората от неправителствения сектор. Приемат се като мошеници, измамници. Затова сега променяме сайта на “Азбукари” така, че хората да са информирани как сме похарчили всяка стотинка от даренията. В новия му облик ще го покажем през януари.

Откъде дойде у Вас този патриотизъм? Откога сте такава?

От дете. При мен е много силно развито чувството за справедливост и тази част от моето същество е много дълбоко вкоренена в мен. Дядо ми също много ми е повлиял да бъда отговорен и достоен човек, да се самоуважавам, защото само така ще имам уважение към останалите. Родителите ми ме възпитаха да се придържам към определени правила: да правя разлика между истина и неистина, честност и нечестност, справедливост и липса на справедливост.

Родът на баща ми е от Стрелча – един много свободолюбив и бунтовнически район. Заедно с Оборище, Панагюрище и Копривщица са ядрото на Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание. Освен това е и будно книжовно средище. Стрелчани се славят със своя глад за просвета и жажда за свобода.

Какво Ви мотивира най-силно да създадете „Азбукари“?

Искам да покажа, че децата на България са талантливи и могат да покажат най-доброто от себе си, а то е извор на красота и въображение. За това се боря. „Азбукари“ е неправителствена организация с дейност в обществена полза. Стараем се най-вече да помогнем за развитието на едно поколение, което ще бъде ограмотено, образовано и ще учи в среда, която не го потиска. Проектите ни, за които разказваме и на фейсбук страницата на “Азбукари”, мотивират децата да бъдат любознателни, да учат и да опознават не само България, но и света. Новостите в света на технологиите се развиват с главоломна скорост и трябва да подготвим децата за бъдещето.

Основният екип на „Азбукари“: Цвета Кирилова (председател), Яна Трендафилова (главен координатор) и Антон Кирилов (координатор).

Още за родолюбивите инициативи и проекти на организацията: Азбукари – младите български будители

Проектите ви са много нетрадиционни, например „Букварино“ ограмотява децата под формата на карти за игра.

За 6-те години съществуване на „Азбукари“ сме реализирали около 70 инициативи. Образователният проект „Букварино“ е една от нашите гордости. Състои се от 60 карти за игра с образите на български исторически личности, играли важна роля в нашето развитие. Отпечатани са и годините на тяхното раждане и смърт. На всяка карта има буква от българската азбука, като са разделени по цвят – червени за гласните и зелени за съгласните. Правилото е да се образуват колкото е възможно повече думи. Чрез тази семейна игра въодушевяваме децата да придобиват знания, да стимулират логиката си и да се ограмотяват.

Образователната игра „Букварино“ стимулира българчетата да се ограмотяват и да познават историята си.

Създали сте и първата патриотична образователна класна стая. Какво представлява тя?

Гордеем се с проекта „Креативни мислители“. Създадохме тази образователна класна стая в търновското училище „Димитър Благоев“. Чиновете в нея са в цветовете на българското знаме, има интерактивна дъска и компютри за всяко дете.

В стаята направихме и така наречената историческа витрина. Това са няколко нива на стената, където местните музеи излагат свои експонати. Така музеят вече излиза от традиционното си място и пренася атмосферата си в училищна среда. Децата я приеха много възторжено, пишат ни, че с нетърпение чакат да имат отново урок в нея. Сега се стремим да създадем втора патриотична класна стая в училище близо до София. Надявам се да имаме подкрепа.

Проектът „Креативни мислители“ в ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново.

Създадохме и три детски площадки, адаптирани за деца с увреждания в София, Бургас и Велико Търново. Те също са голяма наша гордост, защото за пръв път се правят в България. На тези места някои деца на инвалидни колички съпреживяха емоцията да се люлеят на люлки.

Много се харесва и детската карта на България „Обичай Родината“. Съдържа над 500 цветни илюстрации, обхващащи 11 различни теми: животните, птиците, рибите, плодовете и зеленчуците, църквите и манастирите, фолклорът, дърветата, цветята, гъбите, архитектурно-историческите забележителности и древните съкровища на нашата страна. Всички илюстрации на картата са рисувани ръчно от семейство млади художници в продължение на една година и децата много им се радват. Оценена е високо и от педагозите.

Детска карта на България „Обичай родината“.

Преди няколко месеца издадохте и книгата „История на славните българи“. С какво съдържанието в нея се различава от учебниците по история?

Тя е като отговор на страданието на българина, че се заличават цели фрагменти от нашата история. Проекта реализирахме заедно с Павел Серафимов, един изключителен човек, който изследва българската история от много години. Откритията му комбинирахме с изключителни изображения, които показват най-доброто от историята ни по епохи. Книгата е подходяща за всяко дете, което може да чете и да осмисли информацията. Това е една семейна книга, чете се с удоволствие и от възрастните и е много ценен подарък за предстоящите празници.

Книгата „История на славните българи“ хвърля светлина върху доста спорни моменти от нашата история.

За “Икар прес” е чест и удоволствие да бъде медиен партньор на родолюбивите инициативи на сдружение “Азбукари”.

Публикувано в “Седмичен труд”, 20 декември 2017 г.

Comments
Harvey Specter
Posted at 4:15 pm December 29, 2017
Павел Серафимов
Reply
Author

Идеята за създаването на “История на Славните Българи” принадлежи на Цвета Кирилова. Не само инициативата бе на Цвета, но без нейната подкрепа, а и значителен принос, книгата нямаше да види бял свят.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>