Авторката на световния бестселър „Яж, моли се и обичай“ Елизабет Гилбърг споделя своите правила за щастлив живот.

Елизабет Гилбърт, © Дебора Лопез.

В основата на световния бестселър „Яж, моли се и обичай“ са залегнали житейските принципи на авторката му Елизабет Гилбърг. Тя много пъти се е убеждавала в тях от собствен опит и твърди, че именно такова отношение към живота я кара да се чувства щастлива.

Бъдете не безразсъдно безстрашни, а просто любопитни

Не препоръчвам да сте безразсъдно безстрашни. Срещала съм такива хора – те са или психопати, или тригодишни деца. В природата ни е да сме любопитни. Любопитството е нещо уникално: с минимални усилия можем да постигнем небивали резултати. Ако събуждайки се всяка сутрин си задавате въпроса „Какво още ми е интересно да разбера?“ и с всеки следващ ден се приближавате макар и на милиметър до тази цел, животът ви ще стане по-хубав.

Сприятелете се със страховете си

От много неща се страхувам в живота си, но съумях да се науча да благодаря на своя страх, като често казвам: „Аз разбирам, че ти ме защитаваш, че си моят бодигард“. Ние не оценяваме това, че именно страхът съхранява живота ни толкова дълго. Ние сме все още живи, защото в определен момент страхът ни шепне: „Не сядай в колата с този човек“, „Не ходи по тъмните улици“, „Не влизай в дълбокото, защото не си добър плувец“. Започнете да говорите на своите страхове и ги приемете като ваши верни приятели.

Престанете да се стремите към определеността на всяка цена

В света има парадокси и неопределени неща. И докато продължаваме да търсим правилата, които ни държат по-далече от тези парадокси и неопределености, няма да се чувстваме уверени.

Виж още: Яж, моли се и обичай… сама

Бъдете търпеливи към себе си

Не е задължително да правите огромни скокове и да губите много сили, за да се чувствате щастливи. Всички чакат някакъв знак или чудо. В това има нещо драматично и вълнуващо, но се случва рядко. Ние търсим лекия път. Например аз не написах книгата си за един ден. Преди това много преживях, много сълзи пролях. За да стигнете до просветлението, ще ви се наложи да поправите нещата, които трябва. Промяната е нещо много трудно, затова трябва да се запасите с търпение към себе си, с умението да прощавате на себе си и на другите.

Не чакайте гаранции

Много хора не се решават да започнат каквото и да било само защото не са сигурни в крайния резултат. Но нали смисълът на живота ни е в пътя към постигането на нещо. Ако ние знаехме как ще завърши едно пътешествие, никога не бихме го започнали. „А какво би станало, ако тръгна на пътешествие, а накрая нищо не се случи?“ – ще попитате. Уверявам ви, това не е възможно. В края на всяко пътешествие, дори и да не сте получили това, което сте очаквали, със сигурност сте научили много повече за себе си. И да, не е възможно да се избавите от разочарованията, но те са част от пътя.

gilbert

„Да се откажеш“ и „да се предадеш“ е едно и също

Да се откажеш от нещо, с което си се занимавал, означава да признаеш, че е или безинтересно и скучно, или трудно. Да се предадеш означава да признаеш: „Аз съм на предела на силите си, нищо повече не мога да направя и нищо не мога да дам“. Често съм се срамувала заради постъпките си в резултат на това, че съм се отказала от нещо. Но всичко най-хубаво в моя живот се е случвало в момента, когато съм се предавала. Тогава съм разбирала, че не съм най-силният човек във вселената, и просто съм плувала по течението до момента, в който съм се решавала отново да направя нещо.

Бъдете творци на живота си, а не наблюдатели

В книгата „Голямата магия“* съветвам читателите си да намерят отдушник в някакъв вид творчество. Журналистите после ме питаха не се ли страхувам, че след подобни начинания светът ще се изпълни с грозни картини на самозвани творци.

Изкуството не може да бъде само елитарно, във всяка сфера може да се прояви талант. Дори да не можете да рисувате, не се страхувайте да създавате нещо! Това е много по-добро, отколкото да наблюдавате живота отстрани. Намерете това, което ви вдъхновява, което ви е интересно. Не се страхувайте от критика, творете, рискувайте и тогава животът ще започне да ви носи повече радост.

Виж още: Яж, моли се и обичай – женската библия

Намерете своето „племе“ или го създайте

Със сигурност много от нас имат нужда от наставник. Но не мислите ли, че група от ваши връстници със сродни интереси и проблеми е много по-добър вариант от един наставник? В такава група се мотивирате един друг в стремежа си да ставате по-добри. Ако още не сте намерили своето „племе“, защо не го създадете сами и не оглавите този нов „клан“ като лидер? Ако това, което ви е нужно не съществува, създайте го сами.

Продължавайте да живеете и когато е трудно

Обидно ви е, когато нещо не се получава. Но най-ужасното е, когато вдигнете ръце и кажете: „Никога повече и с никого няма да споделя мечтите си“, „Никога повече няма да обичам“, „Никога повече няма да направя това“. Тогава какво ни остава да правим до края на живота си? Да чакаме смъртта и да плащаме сметките, докато не настъпи този ден? Ако в живота ни може да има щастливи моменти, не трябва да се предаваме, а да продължим да живеем пълноценно. В живота няма нищо по-значимо от това да сме любопитни и заинтересовани хора.

Задавайте правилните въпроси

Много хора, прочитайки моята книга, се надяват едно пътешествие да промени живота им. Задават ми въпроси от сорта: „Как се казва тази пицария в Неапол?“. Но нали в книгата не става въпрос за вкусната пица, а за въпросите, които си задаваме сами: „Какво искам да направя в живота си?“, „Какво искам най-много и какво – най-малко?“, „Какво ме прави щастлива?“, „Какво ми помага да разбера, че светът е пълен с възможности?“. Задавайте си правилните въпроси – ограмотете се, основавайки се на собствения си опит.

*Gilbert «Big Magic. Creative Living Beyond Fear» (Bloomsbury Publishing, 2016).

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>