Вицепрезидентът на Google Алън Юстас подобри рекорда на Феликс с цели 2 км (видео)

SixteenByNine

© SixteenByNine

Американецът Алън Юстас – един от шефовете на компанията “Гугъл” стана вторият човек, скочил от ръба на Космоса, предаде Ройтерс.

Той скочи от височина 41,4 километра и така подобри с над 2 километра рекорда на австриеца Феликс Баумгартнер от 2012 г. по скокове с парашут от стратосферата.

alan1

След малко балонът ще издигне Юстас в стратосферата. © БГНЕС

Юстас (57 г.), който е вицепрезидент на “Гугъл” по разработките, се е издигнал до ръба на Космоса в специална капсула, прикрепена към напълнен с хелий въздушен балон. Той излетя нагоре от изоставена писта край град Розуел в щата Ню Мексико.

Преди това Юстас прекарал 4 часа в кислородна камера. После си сложил специален костюм.

За разлика от Феликс Баумгартнер, който се намираше в специална капсула, Алън Юстас бе прикрепен от външната страна на модула, който балонът е издигал.

alan2-2

Алън по време на тренировка в Ню Мексико месеци преди успешния скок. © БГНЕС

Американецът достигнал до стратосферата за два часа, като набирал необходимата височина със скорост 300 метра в минута, Юстас е останал там близо половин час, за да се наслади на великолепната гледка, преди да се отдели от модула и да започне свободното падане.

По време на скока Юстас развил скорост до невероятните 1287 километра в час и така преодолял звуковата бариера. На височина от 5,5 километра се отворил парашутът му.

Скокът е отнел около 15 минути.

Вицепрезидентът на “Гугъл” се е приземил на 100 километра от мястото, откъдето излетя с въздушния балон.

alan3

Той сподели, че е взел решението за скока през 2011 г. и три години се е подготвял за него. За това обаче се разчу едва сега.

“Беше удивително. Беше красиво”, сподели Алън Юстас пред в. “Ню Йорк таймс”. “Можеш да видиш мрака на космическото пространство и слоевете на атмосферата, които не съм виждал преди.”

Когато преодолявал скоростта на звука, той не виждал и не чувствал нищо.

Специално конструираният му парашут го спасил от заплитане при отварянето.

Алън Юстас твърди, че не е имал за цел да постави рекорд, а да да бъдат развити нови технологии, които да бъдат използвани за изучаване на стратосферата.

Alan_Mirror

©Mirror.co.uk

Източник: Клуб Z

Кадри от невероятния полет:

http://youtube.com/watch?v=zp7sfJbdv2I

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>